『薪火Post』BNO續期資訊(41) 繼續香港終局延長戰:行動尚未成功各位仍需努力

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
上個星期去website填左lost application, 之後收到email話要打過去, 打左過去留底哂名,出生日期同身份證ID, 之後到今日仲未收到email話lost completed 有冇人試過咁?
我而家都喺條processing queue度嘞, 繼續等佢approval
即係副簽人影印份過期既都得!?
聽日再問下先
原來speed post都咁快
早知唔洗DHL $428
17號16xx寄, 岩岩香港時間18:xx收到
但未update話收到
我18號1730寄
睇DHL track話簽收左
但未有HM個邊既sms,亦未update話收到
Parcelforce同RM係同一間公司

成日話信唔過RM,明明RM係全英國最信得過嘅公司 (有數據 同埋可以望吓網上投票),RM受Ofcom監管,但其他courier因為唔係郵政公司所以唔洗對顧客負責
RM 無向我負責
慘 你封信喺邊度唔見?
我喺英國咁耐一次都無寄失喎
speedpost 原來同普通空郵既時間一樣, 已被搵笨
上次講過Parcelforce係RM專門處理parcel嘅部門,
來自海外&有tracking info嘅parcel會比Parcelforce處理,會快啲到係因為佢優先度高啲咁解(EMS係兩個國家嘅郵政部門一條龍咁優先處理你個parcel所以會勁快到)

空郵掛號即係無tracking info嘅普通信 當然會慢好多 但唔代表會寄失

香港寄普通信去英國多數3-5日到
係去左邊都唔知
2個月in transit
https://twitter.com/RoyalMailHelp 呢度好多苦主喎
In transit係喺英國境內?
當然RM唔係零寄失 資料顯示係0.1% 機率應該低過其他一流國家 (首先肯定低過美國USPS同香港郵政)

嗰個Twitter係有問題嘅人先會上去問嘢㗎啫
多人用RM自然會多人問嘢㗎啦
空郵掛號都好快, 3-5日就到, 都係$1xx
我都即時想起你,點知捲落少少真係見到你回覆!
[Lost case]
又係我 今日終於收到封「Passport cancellation confirmation」
但跟住封email打錯我個名..............

結果又要webchat問下實際有冇做錯到
然後webchat個人幫我查左 應該係純粹email typo record係正常
同埋佢話幫我係我new BNO application個度落埋remark記低埋我個lost reference number

時間線係...
6月1號 上網report lost 同日收email叫我打俾佢 同日打去+443002220000 問完名hkid number後叫我等五個工作天 收左線後收第二封email叫我打去+44 1733 898 763, 但由於睇過人地case我決定ignore佢
6月10號 仍然冇消息 直接打去+44 1733 898 763 , 對方最初查左好耐表示冇收過我report lost record, 其後再查先話搵到, 一樣叫我等消息
6月20日 終於收到封confirmation with reference number

終於完成第一步
監察RM避免同胞中伏

又要講
Item leaving overseas 已經75日
HK Post有人幫我跟過係寄左, 下個status亦應該由RM update
巴打係咪做過RM不如幫我follow下
你係用e-express?

凡係海外入嚟英國嘅parcel一定會經過HWDC
你封嘢都未入HWDC已經唔見咗,即係根本都未入境英國,唔關RM事...
呢件事應該搵香港郵政負責
我呀嫂係咪都可以幫我副簽
咁即係HK Post 條友9up?
會唔會去到HWDC無scan, 然後就再無然後
絕對無可能, 入境同過海關一定夾埋scan兩次
我收咁多次parcel都係咁

係咪係香港上機前跌鬼左呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞