『薪火Post』BNO續期資訊(41) 繼續香港終局延長戰:行動尚未成功各位仍需努力

1001 回覆
38 Like 4 Dislike

點解會等咁耐既
唔使太心急,樓上定上個post大把巴打5月join queue到而家都未批
(利申:早你幾日join queue,同樣未批)
想問 我細細個個陣 啊媽將我個名寫左係佢本bno到 咁我而家申請要寄佢本過期bno 但我啊媽唔續住 最後會唔會寄返我啊媽本野俾我嫁?會唔會剪角嫁?
5月30 join queue仲等緊
document係會寄返嚟

有機會畀人剪隻角
因為hmpo負責關於佢哋嘅passport嘅management
不過就算剪咗角係唔會影響嗰本passport嘅holder用佢嚟更新自己嘅護照
再問多一樣 咁如果我啊媽去續的話 佢舊個本剪左角既bno會唔會歸還 皆因我啊媽寫埋我啊哥個名 之後我啊哥可能會續返
所有supporting document都會還
呢個喺佢哋嘅working manual
當然寄失/係hmpo office失咗蹤唔係完全冇可能
呢啲就要你自己諗點樣risk hedge
Thx
前幾日online報失
收到email叫我打電話去英國
請問大家都有咁既情況嗎
自問英文唔太好 如果到間中一兩句朋友幫我答有無問題?
或者佢會唔會好耐心去慢慢問問題
叫你打都唔打 咁做咩走去報lost 佢問好簡單問題 我第一個接嘅男人講英文好純正 點知一飛線去另一個講到1999 佢講完load左幾秒先get到
我係驚到時佢用到d好深既字眼我聽唔明跟住佢cut線
基本野我識答當然盡答啦
咁大個仔都未講過一個英文電話 好緊張 仲有半個鐘就要打了
17號16xx寄,
20號19xx寄到,
24號15xx先話收到
驚乜撚
我上個post 好似有講過過
你打去係同佢講簡單個人資料同埋你port lost
佢正常會同你講搞掂會send reference number 比你
謝謝
仲有7分鐘就打
佢係電話總台 要聽埋英文禁數字先同到當值staff講 話收到email打過黎for BNO lost 就會問你名同出生日期 之後會redirect去另一個人問你名 身份證ID 之後搞掂
個reference number 有咩用?
我跟住佢email step繼續網上apply
Upload埋相之後就話要搵人confirm identity 一路填form都唔覺要用個reference number...
感謝你
即刻無咁驚
你收到個reference 先證明你cancel左lost個本BNO
因為我未等到個number 就申請左我係webchat叫佢係system 幫我加番落去
如果你係交文件前已經收到 你咪補封cover letter 解釋番

過一陣再打
終於contact到果邊
我d英文真係差到佢birthday都要講幾次先聽得明
收到ref. no了
咁快收到ref no. 我等左2個幾禮拜都未有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞