『薪火Post』BNO續期資訊(41) 繼續香港終局延長戰:行動尚未成功各位仍需努力

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
中環郵政總局員工真係pro d
仲好唔冼錢又可即日拎, 不過要寄多次去
因為我怕兩樣唔同野...要分開寄
我5月28 APPLY , 但tick 個authority 填錯左hmpo, 所以無左副簽同無要求出世紙果堆野
之後我寫左query 問hmpo, 佢淨係話我唔駛countersign 叫我照寄
(過左期十幾年, 小學雞相)

咁佢講到咁, 我跟埋佢寫既野照寄, 舊passport, hkid copy, 特衰copy , 住址證明之類既野啦 (無countersign 無出世紙結婚證書果堆野)
寫埋封cover letter 話自己填錯野同夾番個query reply

之後6月6 去到果邊, 今日收到話approve

btw 我唔肯定係咪唔交countersign 都得, 我本身都預左要補交 但點知唔駛, 最好問清楚佢再夾埋reply 落去
巴打,係咪hmpo叫你補加英文名證明果位?
邊度出生
Queue左兩星期仲未轉approved果d介唔介意講下係apply咩同有冇爭文件

尋日queue今日就approved, 比預期中快,快啲寄啦
你可以畀到乜出世紙咪畀乜

你喺美國出世唔會有香港出世紙掛

提多你一句,唔係英文嘅嘢要翻譯
想問下收件人電話你地填咩NUMBER?
佢只係畀個地址無畀電話NUMBER
一日?
上個post都有巴打五信幾鐘approve啦,一日咪算係咁
最重要都係排到一條靚隊
好葡萄,繼續等

尋日queue今日就approved, 比預期中快,快啲寄啦
一日?
上個post都有巴打五幾鐘approve啦,一日咪算係咁
最重要都係排到一條靚隊
好葡萄,繼續等
有無template點樣講解比人知,點解我地有英國護照
日本返黎,發現廁所板比BNO優勝地方:

退稅單就算釘爛本護照都唔會心痛
我都覺得自己好好彩
唔知佢拎到寄要幾耐呢
新post留名
天佑香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞