『薪火Post』BNO續期資訊(41) 繼續香港終局延長戰:行動尚未成功各位仍需努力

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
我都係
信都要俾副本

我交左兩封保險公司既正本信,沒問題
我強積金稅單全部都係中文地址,所以先要印銀行電子月結

claim賠償皮已收
HK Post 要我提供
1. 收件人無過件既聲明書 (HMPO唔會同RM聯絡, 又點會幫人做呢D野)
2. 重置費用收據/發票

2好值得講下, 即係第2次申請BNO既費用
其實我已經俾左credit card statement佢show左HMPO charge過我, 咁亦都同收件人名稱係一樣, 但不被接納
我打去HK Post問, 我話無申請第2次 (因為都未過application deadline), 我問你地唔係針對唔見左份件去做賠償咩?
你唔俾我有陰影唔敢再寄野所以無第2次申請咩?
同埋入面全部文件, 點衡量金額? 就算知金額又提供唔到收據

以上兩樣野缺一不可, 所以皮已收
但CS姐姐話即使賠償申請接納, 都係HK Post賠, 而唔係RM
寧願賠償都唔追查下發生咩事
萬一真係RM錯咁咪幫人食死貓

最後問CS姐姐咁我其實係咪只可以等運到, 睇下份件會唔會有一日寄返俾我
佢答我係
故事就黎到呢度
賠償不嬲都係由寄出嗰個郵政機構負責,而唔係收件嗰邊㗎啦
再加埋上次你嘅tracking info都証明咗係香港郵政嘅問題

你如果有寫return address嘅話應該有朝一日都會退返比你嘅

你點解咁肯定紅字
HK Post 堅持自己寄左
因為呢個service平所以HK Post都唔會搵人再查落去
咁我可以點
唔覺得一個政府部門會幫一個外國人做D咁既野
當然問下都無壞既
想問下巴打係咪當地時間尋日十一點半左右送抵?
係啊11:45左右簽收
死啦,係咪同一批出事?
我係當地時間9點半左右到
我都係
寄咗都會中途唔見㗎嘛, 未到英國境內之前都係HK Post嘅問題喎

我都唔知你個case點了 一開始真係唔應該用e-express寄咁重要嘅嘢
我都係
未received
想問下bno 可唔可以 register epassport?
次次排隊都排死
睇嚟都係要等聽日
我都係
Received
DHL/HKpost received係人地office個reception收左就變delivered架啦
reception分完再比番入面d員工 再拆完搵番你個no再入番system要兩三日好奇咩
仆街鳥
我出世紙,父母結婚證書全部彩印,會彈鐘嗎?
預咗等
佢可以彈鐘
一定要交埋屋企人出世紙? 我只係準備佢list上嘅文件得唔得?
睇你咩CASE
LOST要交足啲
但係有尋日送抵的已經轉做received
上幾頁條片已經講咗
每日平均都收到5000個嘅申請
做得曬咪當日有status update
做唔曬咪等幾日
好難明?
你仲刺激佢! 全靠佢分享中招經驗,大家至識得避開e-express,反而應該多謝佢至o岩!否則我上個月申請都隨時用e-express寄去!
邊度e-passport先
英國唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞