『薪火Post』BNO續期資訊(41) 繼續香港終局延長戰:行動尚未成功各位仍需努力

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
差唔多9個工作天 我打左3002220000之後即刻收到另一個email話要打去1733898763 但爬文話唔洗理 所以先一直咁等 諗住會收到confirmation email
https://business.nikkei.com/atcl/gen/19/00002/061700454/

香港人の間では「BNO(英国海外市民)パスポートを発給したい」との希望を持つ人が、申請方法などについてネット上の掲示板等で質問する投稿が増えているという。

日本人都知香港多咗人續BNO
如果我之前用特衰入境台灣,韓國等地方
下一次用BNO會唔會唔俾?
個職員話第二個email係唔洗理
同5個工作天內會收到confirmation email
呢個post有FAQ呢樣嘢
等左一星期有多 好唔好再打電話去?
見好似人人唔同, 好多人講無事

我就親身試過, 唔記得8定9年前, 同班朋友一齊去台灣, 佢之前一直用特衰入境台灣, 但個次就毛喇喇用BNO, 之後比人叫左入房唔比佢入境, 仲送返左去香港.

不過都咁耐既事, 可能呢家唔同哂
你個朋友好大機會喺同你一齊用bno入境台灣之前一次
用過其它非cno嘅護照入境
前年用cno去過台灣 今年用新續既bno去台灣破處
咩事都無
一定無問題
我都諗緊
但我會照寄哂啲野比佢地先
填form個度唔係要填ref. no. 咩?都未收到ref. no.怕唔怕彈番轉頭
副署form?
無wo
因為佢同我講完唔洗理第2封email就叫我申請replacement
我仲問佢唔係要ref no咩
佢話照申請先
6月2 report lost
6月3 打左去+44 1733 898 763
佢同我講會處理 成功cancel會通知 同埋叫我可以當1st application
6月20 收到reference number
所以根本唔係5日內
朋友仔 5月15 queue 到而家都未有反應
改左名好似kick d
佢打左去1733電話問 我同你都ignore個email 而家諗緊博唔博好 所有文件都準備哂 副簽都搵左人 差上網比錢之後DHL寄
幫我簽副署位朋友
返到屋企睇返佢自己本bno
先發現佢幫我簽副署個簽名簽錯左

但我估應該問題不大呀
最多都係英國打比佢姐
bno好似係收到護照後自己簽返名嘛
所以我都估應該無問題既
我照寄過去
過多兩日無先再打去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞