『薪火Post』BNO續期資訊(41) 繼續香港終局延長戰:行動尚未成功各位仍需努力

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
係咪要問D野 引個人拎個package上手
邊個職員咁大膽
A字膊然後自己走去fish & chips
其實係人手UPDATE
公平咩
住址證明用銀行信得唔得
下,咁耐
咁又唔係咁講啊,你最唔會估到嘅就係d咁重要嘅身分證明文件係會咁兒嘻咁印錯嘛
其實排左queue
佢搞掂或有其他野
會唔會有sms通知呢?
online apply果陣有個option tick左先有sms notification
有呀
我轉左排queue都有通知
咁唔使成日mon住嘛
我對claim 香港郵政有經驗,

說來話長,我申請個陣,HMPO 原本應該寄返我d文件比我,點知我收到一份HMPO 寄黎嘅一本美國護照同一張driving license。然後成個追文件程序就開始嘞,長話短說,HMPO 首先對我收到其他人而唔係自己嘅文件表示抱歉,又話我d文件已經寄回,之後冇耐,話我d文件已經交付courier,之後叫我寄回人地嘅文件,然後提出賠償 replace 文件費用同郵費,但再進一步了解,又話原來一開始就冇收到我部分文件,所以有一部分係hkpost唔見,一部分係hmpo唔見。我開始同郵政claim,hkpost要求我叫HMPO出證明,我書面話英國政府唔會有類似野issue,郵政話要我提供補回文件嘅費用收據,我提交收據,佢最後都有賠償有關損失,耗時7個月。至於hmpo整唔見個部分,我係繼續追hmpo,hmpo最後confirm我d文件已經無法尋回,對於損失文件以及申請有可能因此失敗嘅緣故,full refund申請費用,耗時9個月。由於我懷疑佢收到個份申請有可能同人mix up左,所以我出form要求佢提供我所有佢持有嘅個人資料,之後先確認到佢究竟收到咩資料(1年幾)

anyway, 結論就係,hkpost方面,如果你被cancel application導致損失,你的確要出示第二次收錢嘅證明,以及第二次郵寄費用證明,hmpo證明可以係叫hmpo電郵比你。你不斷email比佢,經1823同你追,就可以追到錢回來
你係仔,你男友
我suggest 你問得detail D
你要知道In process都可以有唔同進度
人如對緊資料?IO開始批核中?入data落電腦?red book準備出貨?
In process 係 hea 9 你的回覆

啱啱approved
我用online countersign
寄左:
1. 父母結婚證書 雙面彩色影印
2. 自己身份證 雙面彩色影印
3. 自己出世紙正本
4. 特區護照全彩印副本
5. 銀行statement+圖書館寄黎嘅信
6. 一封信解釋冇父母出世紙
可以reference下

今日終於收到本passport了冇中獎

講下背景:上一本03年簽發 細路仔樣
今次當第一次申請

交左嘅文件:
Countersign form
身份證彩色底面Copy
出世紙彩色Copy
英文由政府出嘅信
過期BNO
特衰全彩Copy

叫我交但冇交嘅文件:
老豆老母出世紙
老豆老母結婚/離婚證書
利申 冇寫任何declaration (睇Doc都有講未必一定要交以上兩樣野)

5月31號用speed test 寄去Liverpool
好詳盡
咁其實第2次寄既費用都係$2xx
咁少claim黎好無謂
第1份件d岀世紙各樣又好難衡量價值 or 俾到recipe佢
放棄算

claim賠償皮已收
HK Post 要我提供
1. 收件人無過件既聲明書 (HMPO唔會同RM聯絡, 又點會幫人做呢D野)
2. 重置費用收據/發票

2好值得講下, 即係第2次申請BNO既費用
其實我已經俾左credit card statement佢show左HMPO charge過我, 咁亦都同收件人名稱係一樣, 但不被接納
我打去HK Post問, 我話無申請第2次 (因為都未過application deadline), 我問你地唔係針對唔見左份件去做賠償咩?
你唔俾我有陰影唔敢再寄野所以無第2次申請咩?
同埋入面全部文件, 點衡量金額? 就算知金額又提供唔到收據

以上兩樣野缺一不可, 所以皮已收
但CS姐姐話即使賠償申請接納, 都係HK Post賠, 而唔係RM
寧願賠償都唔追查下發生咩事
萬一真係RM錯咁咪幫人食死貓

最後問CS姐姐咁我其實係咪只可以等運到, 睇下份件會唔會有一日寄返俾我
佢答我係
故事就黎到呢度
我對claim 香港郵政有經驗,

說來話長,我申請個陣,HMPO 原本應該寄返我d文件比我,點知我收到一份HMPO 寄黎嘅一本美國護照同一張driving license。然後成個追文件程序就開始嘞,長話短說,HMPO 首先對我收到其他人而唔係自己嘅文件表示抱歉,又話我d文件已經寄回,之後冇耐,話我d文件已經交付courier,之後叫我寄回人地嘅文件,然後提出賠償 replace 文件費用同郵費,但再進一步了解,又話原來一開始就冇收到我部分文件,所以有一部分係hkpost唔見,一部分係hmpo唔見。我開始同郵政claim,hkpost要求我叫HMPO出證明,我書面話英國政府唔會有類似野issue,郵政話要我提供補回文件嘅費用收據,我提交收據,佢最後都有賠償有關損失,耗時7個月。至於hmpo整唔見個部分,我係繼續追hmpo,hmpo最後confirm我d文件已經無法尋回,對於損失文件以及申請有可能因此失敗嘅緣故,full refund申請費用,耗時9個月。由於我懷疑佢收到個份申請有可能同人mix up左,所以我出form要求佢提供我所有佢持有嘅個人資料,之後先確認到佢究竟收到咩資料(1年幾)

anyway, 結論就係,hkpost方面,如果你被cancel application導致損失,你的確要出示第二次收錢嘅證明,以及第二次郵寄費用證明,hmpo證明可以係叫hmpo電郵比你。你不斷email比佢,經1823同你追,就可以追到錢回來
好詳盡
咁其實第2次寄既費用都係$2xx
咁少claim黎好無謂
第1份件d岀世紙各樣又好難衡量價值 or 俾到receipt
放棄算
所以攞certified true copy啲錢唔慳得
出世紙total 280
結婚證書total 420
即係畀700就可以保到女皇頭一定係手
當然無寄皇冠張岀世紙
太有紀念價值
自己衰左都想提下其他同鄉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞