『薪火Post』BNO續期資訊(41) 繼續香港終局延長戰:行動尚未成功各位仍需努力

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
你有冇解釋British Citizen 同 BN(O)既分別
有冇叫Supervisor黎
再唔係就召喚英國大使館/打比美國香港領事館
解釋左啦,佢地針住BNO個B字,話分別
同大家分享番我今日遇到既情況

我本身已經係多倫多留左4日,準備係多倫多機場搭飛機去紐約
美國邊防局係多倫多機場入面,我照常用番BNO 加 過期特區護照上仲有有效既簽證入境。之前係唔同機場,包括大大小小既城市,入境過幾次都無問題。今次就俾邊房局人員話我果本BNO 係英國護照,要入境就要申請Esta (旅遊授權電子證明) , 但BNO講明係唔申請得,俾晒之前既Stamp佢睇,可以申請既就已經免簽左啦。但佢地只係針住佢係一本英國護照,佢地一層問一層答案都係要攞ESTA。到最後飛機都走埋,唯有出番加拿大。

今次係我入境美國幾次第一次遇到咁既情況,而且唔係話我個簽證有問題,而係話唔使簽證要ESTA,究竟出左咩事?
你有冇解釋British Citizen 同 BN(O)既分別
解釋左啦,佢地針住BNO個B字,話無分別
已經問左supervisor, 之後再問supervisor 既supervisor ,結論都係要ESTA
佢地帶我去申請ESTA既電腦,隔離係加航櫃位,我話要見領事佢地笑番我仲咩唔去申請ESTA,好簡單之ma
最後都係得個吉,加航又話佢唔會幫手
咪話攞行李走人
下次直接打比美國駐港領事館/英國領事館
講多無謂
美帝邊防幫 BNO 平權拍曬手掌添,
真係要召喚大英去確實下先
拍埋片就最理想。
美國CBP土皇帝黎,大把加拿大公民無理入唔到境而領事/大使館都話無乎,因為佢地真係有權咁做
CBP啲人已經話我咁夠膽同佢地嘈,再嘈我就未等到領事就已經俾人挾走同永久blacklist

已經email左駐港總領事睇下點答,但多數都無結果
唔係好明、去美國BNO同廁板都要簽證嗎?
當然要B1/B2簽,台灣先唔使
睇嚟細port入境都係搞定BC ESTA好D
我係拉斯維加斯同費城入過境都無問題,係今次多倫多先咁混亂
下個咩名好
登記做選民!登記做選民!登記做選民!
明明多倫多噤多香港人
Preclearance 竟然唔知
BNO 都唔 qualify ,可以就咁申請?
不過有又好 confused , 唔 qualify ,
但有得比你揀先抵死。

揀完佢會出紅字 your passport not eligible for apply ,好抵死
都知左好耐唔申請得,
我只係好 amazing ,
點解美帝會話 BNO 應該要申請 ESTA?
其實你應該當期時比申請 ESTA 呢個版面佢睇,睇下佢哋點講。
同埋BNO 上面既code其實係GBR, 唔係GBN
攞加拿大ETA係叫你跟住揀GBR,但明明又有一項叫GBN (即BNO個 code) ,好鬼古怪
佢地理都無理我,只係指我行去部電腦就算,咁我咪試下玩下睇下有無驚喜,點知都proceed 唔到下一頁
之後我再行番去過關口,話我試過入esta但跟本佢寫not eligible, 最後佢又係帶番我去電腦度就走左
就爆POST
如果有交稅, 填呢張FORM, 申請繳稅證明書 , 郵寄返去
https://www.ird.gov.hk/chi/pdf/ir1273.pdf
代英女皇一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞