『薪火Post』BNO續期資訊(41) 繼續香港終局延長戰:行動尚未成功各位仍需努力

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
我都係
不過應該晏啲啦
佢地個邊仲好早
我問左,要2-3日先會入系統
咁唯有等下啦
不過大家都係心急
原來要兩三日
佢地忙到咁唔怪得話成個process要6個禮拜
原句係

Yes but we need time to receive this and then it can take 2-3 working days to be scanned onto the system
我見dhl 安全寄到我就放心慢慢等佢批

claim賠償皮已收
HK Post 要我提供
1. 收件人無過件既聲明書 (HMPO唔會同RM聯絡, 又點會幫人做呢D野)
2. 重置費用收據/發票

2好值得講下, 即係第2次申請BNO既費用
其實我已經俾左credit card statement佢show左HMPO charge過我, 咁亦都同收件人名稱係一樣, 但不被接納
我打去HK Post問, 我話無申請第2次 (因為都未過application deadline), 我問你地唔係針對唔見左份件去做賠償咩?
你唔俾我有陰影唔敢再寄野所以無第2次申請咩?
同埋入面全部文件, 點衡量金額? 就算知金額又提供唔到收據

以上兩樣野缺一不可, 所以皮已收
但CS姐姐話即使賠償申請接納, 都係HK Post賠, 而唔係RM
寧願賠償都唔追查下發生咩事
萬一真係RM錯咁咪幫人食死貓

最後問CS姐姐咁我其實係咪只可以等運到, 睇下份件會唔會有一日寄返俾我
佢答我係
故事就黎到呢度
尋日收左件
而家轉左received
咁係你快過我
希望晏啲我地都轉啦
佢地入機都要時間應該啱啱開工冇耐
未寄出都懶懶閒
搵資料搵副署
一寄出就好緊張
google search "BNO" 創04年以來的新高
Cls
純分享
屋企人俾左本陳年郵票簿我,啲郵票好靚

下下要正本好驚有咩事
我而家都好擔心,希望可以快D轉
我媽咪超級唔想借佢張出世紙俾我
因為佢keep得好新淨
60年歷史仲新淨過我36年歷史

不過我緊張係想快啲攞到本bno
同埋好似話英國個邊用埋庫存啲紅皮就會轉用藍皮
所以更加想快啲攞到
好似強逼症
隔一陣就check下
有D擔心係咪香港郵政玩9我
我呀媽都係唔想比,我比影印本算,但係自己全部都正本
近排都多咗朋友去搞返BNO
好耐冇追POST,留返個名先
我前日已經delivered,而家仲未轉
唔好諗住啦
收工返企做下其他野分下心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞