『薪火Post』BNO續期資訊(41) 繼續香港終局延長戰:行動尚未成功各位仍需努力

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
正常 新系統冇咗declaration form
佢要你交咩就交咩就可以
今日寄咗 等更新
太好啦,唔該巴打
趁依家攞銀行信改左個選民登記地址。佢會有封野番,咪政府部門嘅信囉
我收到啦 係webchat叫佢幫我加番落application
睇下會唔會快d批姐
請教各位巴絲︰

一、小弟的BNO遺失多年,現已cancel並付款補領,但網站只叫我寄身分證副本、住址證明、副署,請問是否不須再交護照、出世紙、父母婚書等文件?這是否正常情況?

二、Cancel舊passport後收到email寄來的ref no,但申請補領過程中並沒有須要填寫ref no的地方(email說是additional information box),請問應如何處理?
比多一個最後防線比你:
DHL send SMS比你果時,你選去佢地個center / locker拎
台灣唔俾佢入境個官方原因係乜?
最新 update 之後
係咪父母結婚証書都要雙面彩印?
https://www.mac.gov.tw/cp.aspx?n=24F1371BF3738F96

香港澳門關係條例

第四條 本條例所稱香港居民,指具有香港永久居留資格,且未持有英國國民(海外)護照或香港護照以外之旅行證照者。

佢係唔係香港以外出生
寫信解釋
咁副簽人護照過期係咪做唔到副簽?
我想問下countersign要求人士既國藉係咪等同呢個網要求既?
https://www.passport.service.gov.uk/help/confirming-identity
因為我見到countersign個要求好似又唔同
https://www.gov.uk/countersigning-passport-applications
所以我就想問係咪任何情況,加拿大都做到以上兩條link既副簽
第一條link係online countersign
唔關絕大部分攞bno人事
佢就係要求我做呢樣
出世紙、父母婚書 請問大家是否都寄正本?

只得一份,寄失風險高。
不知大家有否用過副本Photo copy 去申請?謝謝。
有得DOWN張FORM COUNTERSIGN
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞