『薪火Post』BNO續期資訊(41) 繼續香港終局延長戰:行動尚未成功各位仍需努力

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
由 DX 送去俾 DHL

我上星期五收 email Printed and sent
星期二 DHL 收件,今日收到 passport
文件就聽日先到
有丫,連email同一時間
但唔知係咪關文件齊事呢
我所有野俾哂佢
包括我舊bno,二老同自己出世紙再加佢地結婚證書
我連二老過左期既bno都俾埋佢
我都齊文件㗎
係阿爸係大陸出世無出世紙
其他都齊哂
無副簽係咪1定唔得

識嘅人之中真係無人有外國passport......uk / eu / us 都無

有無新 system 之後, 無副簽都成功嘅例子

隔離鄰舍有無呀
熟果2-3個拍左門啦....都係無

啱啱追post 見到有巴打話副簽係揸"特衰" 都過到

我case 同佢差唔多, 又係乜文件都有, 係副簽無 uk / eu / us passport

千零蚊...諗緊搏唔搏下...
搵下醫生/老師?
醫生好小睇, 無乜邊個熟....就算睇都係拎射波紙

老師就算啦, 離開左學校十年有多, 都無聯絡

其實公司有 1-2個鬼佬同事, 不過唔同 dept. 而且又唔係話熟, 費時煩到人
其實應該咁講, 識好多人有 bno 不過都係過晒期.

本身諗住如果 1個frd 識有人做到副簽, renew 之後就可以 1個帶1個咁續返晒
過期bno都得
點解會有人負皮
唔好咁啦你哋
sorry忍唔到
到我得咗嗰日歡迎負皮
我11/6 join queue 睇黎要等多兩個禮拜先可以催佢地

繼續努力對抗暴政
愈追post愈淆
5/6月頭寄果班要等兩個月
岩岩寄就等3個鐘approve
又要驚D野寄留黎寄失
好不安
做乜負皮我
過期都得

係咪堅

anyway 本身都諗住搏下

thx 巴打
好啦,比啦
各位親愛的連登仔女:

請各位BNO holder以後過香港海關時不要再行E道
請取出你們的大英海外國民護照扮外國人,以向港共政府實實在在表達不滿

對抗暴政,從堅持自己大英國民身份開始

讓不合作運動遍地開花,阿們
同大家分享番我今日遇到既情況

我本身已經係多倫多留左4日,準備係多倫多機場搭飛機去紐約
美國邊防局係多倫多機場入面,我照常用番BNO 加 過期特區護照上仲有有效既簽證入境。之前係唔同機場,包括大大小小既城市,入境過幾次都無問題。今次就俾邊房局人員話我果本BNO 係英國護照,要入境就要申請Esta (旅遊授權電子證明) , 但BNO講明係唔申請得,俾晒之前既Stamp佢睇,可以申請既就已經免簽左啦。但佢地只係針住佢係一本英國護照,佢地一層問一層答案都係要攞ESTA。到最後飛機都走埋,唯有出番加拿大。

今次係我入境美國幾次第一次遇到咁既情況,而且唔係話我個簽證有問題,而係話唔使簽證要ESTA,究竟出左咩事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞