『薪火Post』BNO續期資訊(41) 繼續香港終局延長戰:行動尚未成功各位仍需努力

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
關於住址証明 我發現佢個個list 無包括到bank statement
即係而家用bank statment 仲得唔得?
我今個月頭申請,都係交銀行信,過了。
30. 我不清楚我是否有過BN(O)身份,有方法查詢?
可以使用「身分證大法」得知你是否BN(O):
合符以下條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

以上條件我齊 但問過老豆老母 佢地就話無申請過

咁我有無機會申請到?
磅水啦
直接申請一次賭過?
係11歲前攞過document而要出身份證嘅話(第一第二條件)
只要係Established(第三條件)就會係BNO唔會係CI
有無攞過document真係無印象(我老母乜都唔記得)

97年前仲係幾歲

出世紙有寫ESTABLISHED
我啲住址證明都係e copy,銀行,稅
都要諗下點搞好
我d bank statement 都係e statement only
有冇寫信面解釋
方便留tg嗎
睇以前D POST
民政事務處宣誓地址都OK
你而家張身份證有寫首次登記 係咪09/97前先
同埋有冇印象見過自己兒童身份証?
我3樣都中哂 有印象記得有見過兒童身份証(無相)已經貨金 等朋友搞掂countetsign就寄
唉 仆街了 睇返首次係97後

老母真係乜都無做過
BNO 去歐洲可以排EU ?

但係用左BNO 係咪冇得買野退稅?

點解我仲未有
屋企人死都唔肯俾我寄結婚証書正本過去 可以點寫信解釋
97年幾月?
要同啲職員拗
去英國會話你係英國passport 唔比你退
因為5月6號係英國假期
未必,巴打講過你解釋你冇居英權都退到
身份證首次簽發日期
一攞自己而家張身份證一睇就睇到啦
咁都會錯

總之係97年6月或之前就係BNO
之後就係廁板
你97年當年已經over1歲所以原則上寬限期唔會適用係你身上
thx
冇fd 有current bno ,得以下呢兩個選擇簡 想請教大家邊個好

1. Colour影印副簽人特衰資料果版(成人相)
2. Colour 影印副簽人既過期bno (bb相)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞