『薪火Post』BNO續期資訊(41) 繼續香港終局延長戰:行動尚未成功各位仍需努力

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
上個月15號到宜家仲未有

本身諗住可以6月中去台灣, 唔得既話,7月頭去日本啦

結果都係要用返特衰
咁你寄唔切返黎咪可以拎
佢地太「愛國」
最後我都係自己搞咗先
排住隊先 聽日用住廁板先
30/5 queue到而家
同你同一日收同一日排⋯
日日上去睇都見未批
我都4/6 join Q
而家咩都未批
網站度寫副簽人如非UK PASSPORT要影印PASSPORT, 所以副簽人係BNO就唔洗?

同埋如果有啲文件俾唔到佢, 巴打們係咪寄文件果陣加多封信一次過解釋? 電腦打, 印出嚟簽名可唔可以?
Thanks
唔洗
我副簽人係bno有印passport

係 打原因點解交唔到 印出黎簽名一次過寄過去
我 5月13號join queue嘅希望依兩日跟到機
我問我個friend簽,佢有本過期BNO同一時間等續
我都冇俾passport copy佢
另外我有打封短短地嘅statement話點解有doc俾唔到
5分鐘內啫 其實無咩嘢嘅,唔使擔心
用得BNO就係英國人
岩岩去左Webchat到問 如果仲係排緊隊的話
佢叫我打去Advice Line 到問
應該好多人問
咁得啦,有Update上黎講下
等巴打可以Update下份Doc
啱啱打左去
一開始問左啲基本個人資料
名同DOB之後pass左去loss or stolen team
再問我嗰本係BC定BNO
答左係BNO之後就話要再另一team人跟
話會再打比我
暫時報告到咁多
你應該係我地POST第一個lost case 要follow up既巴打

估計同轉左新系統有關
啱啱收到另一個email叫我打去另一個電話
今次唔係hotline 係直接有人聽
同頭先一樣對返名同DOB之後再問埋
之後佢就話無問題

報告完畢

過左咁耐應該都已經無人記得
不過之前講過會update都照講下啦預左無人有興趣知架啦

報告完畢
轉左received了!
太多查詢可能會令你的申請進度緩慢
NO NEWS IS GOOD NEWS
唔好要公務員做額外工作
所以我見佢入咗queue 就唔理 每一login check 一下算
唔怕等就怕唔批 一陣你係咁催佢, 佢記仇起上黎
Webchat問左進度
但佢地話無得speed up application
Webchat完好快approved果Dcase 其實關唔關個webchat事
可能有人落call 就拎上手搵一搵 順手做埋
Webchat真係會有幫助咩 佢都係上網同你check個status 同自己check無分別
WEBCHAT係搵個公務員人手幫你問HMPO公務員你個CASE點樣

#唔好激嬲HMPO啲公務員啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞