[Sony/罪大滔天] 用家集中討論區(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
小弟用a7ii影嘅RAW 但Lightroom話格式唔啱 請問係咩問題?(利申:新手)

可能Lr太舊,試吓更新。

你唔撚識就唔好教人!
你呢d假膠扮用sony實推富賤
影相又屎 屎忽ng徒弟咁
又唔撚識又鐘意教人
屌你老母格式唔啱就係camera raw太舊LR邊有得更新camera raw架!
要買過新架

屌你老母呀貓sir 叫撚左你咪撚入黎
阻撚住哂 拿氧聲仆街死全家喇 屌你老母
小弟用a7ii影嘅RAW 但Lightroom話格式唔啱 請問係咩問題?(利申:新手)

可能Lr太舊,試吓更新。

你唔撚識就唔好教人!
你呢d假膠扮用sony實推富賤
影相又屎 屎忽ng徒弟咁
又唔撚識又鐘意教人
屌你老母格式唔啱就係camera raw太舊LR邊有得更新camera raw架!
要買過新架

全場BLOCK 9 佢當佢無到算啦

咪講咗咪Quote佢 

18105g 105mm f4 直出
支鏡啲色真係正
小弟用緊A7II, 想入支Carl Zeiss Makro Planar T* 50mm F2 ZF.2 玩下微距同人像, 唔知有冇巴打肯割愛放二手, 定還是有啲類似既鏡頭介紹下比我
想出兩張試機相 但電話壞 card reader又壞唔知點過相
小弟用緊A7II, 想入支Carl Zeiss Makro Planar T* 50mm F2 ZF.2 玩下微距同人像, 唔知有冇巴打肯割愛放二手, 定還是有啲類似既鏡頭介紹下比我

Zeiss Loxia 50 幫到你
想出兩張試機相 但電話壞 card reader又壞唔知點過相

插USB囉

Zeiss Loxia 50 幫到你

但LOXIA 50影唔影到微距?
遲d 去旅行驚有啲人帶景既時候需要用到閃光燈
但考慮到使用機率唔高就想平平地就算
做完功課發現又平又高出力有yn560
但好似唔支持a6000既ttl

仲有一支就係mk320
出力細啲、多角度、支持ttl、平、有飛燈
以旅行同一般人像黎講夠唔夠用?

仲有一支就係mk320

美科嘅MK320s同神牛嘅tt350s。

會唔太重味精
歡迎任評
識我既唔好相認

仲有一支就係mk320

咁就mk320s 啦 見佢有得usb 充電又細支
岩哂無反

會唔太重味精
歡迎任評
識我既唔好相認

好似太光
唔似夜景

似樓盤廣告 正

會唔太重味精
歡迎任評
識我既唔好相認

好似太光
唔似夜景

樓盤廣告

仲有一支就係mk320

咁就mk320s 啦 見佢有得usb 充電又細支
岩哂無反

我都諗住入支呢個

會唔太重味精
歡迎任評
識我既唔好相認

好似太光
唔似夜景

樓盤廣告

我有朋友都話似,唔通就係你
pish
新手有野想問 我有7k budget 想買a6000加 18105g 主要旅行用人加風景 呢個組合岩唔岩我洗 同埋我想買水貨 有無邊間信譽良好可以介紹下

利申:咩都唔識
新手有野想問 我有7k budget 想買a6000加 18105g 主要旅行用人加風景 呢個組合岩唔岩我洗 同埋我想買水貨 有無邊間信譽良好可以介紹下

岩洗

另外加支大光圈夜攝同室內用,首推Sigma 30/1.4 
不如買a6300啦~
雖然可能over budget但真係差好遠架

另外加支大光圈夜攝同室內用,首推Sigma 30/1.4 

我未必夠budget 買兩支鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞