[Sony/罪大滔天] 用家集中討論區(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
新手學剪片一問,剪完條片如果最尾output係1080P,咁個碼流set幾多好?
利申:用a6300,格式係XAVCS HD 60P 50M SUPER35MM

output去邊先? bluray?youtube?webm?vimeo?

Youtube or Facebook
有無Loxia 50巴打覺得紫邊好勁?同埋真係f4之後開始先sharp?

利申:同RX1R 比較

更正,係F4 之後都唔sharp
只係無咁soft.
F2簡直唔似新鏡, 好似幾十年前啲老鏡咁嘅解像度同埋紫邊

不過發色都似老鏡,好自然 好立體
似乎Loxia 50 sharpness同bokeh唔係強項
顏色先係強項
巴打會揀 sigma 14/1.8 定 batis 18/2.8?

Batis 18

尋日本來諗住今日去出Batis 18
但諗諗吓出咗Batis 25
18我諗咗好耐其實真係好少用得到
新手學剪片一問,剪完條片如果最尾output係1080P,咁個碼流set幾多好?
利申:用a6300,格式係XAVCS HD 60P 50M SUPER35MM

output去邊先? bluray?youtube?webm?vimeo?

Youtube or Facebook

Youtube 1080 24p嘅話
10-15mbps 2pass VBR 夠晒.
最重要係framerate, 要用youtube native support嘅,唔係嘅話youtube
會同你轉framerate, quality大跌,你output 50mpbs都無用.
想問下Sony A7ii 支kit 鏡同 2470 F4 支蔡鏡係唔係差唔多 值唔值得升級,我見網上其他討論都好兩極化

我本來都想買24-70 尋日係度問完之後
有巴打建議我唔好買。之後我再睇咗好多review.
睇呢呢支嘢真係好伏.. 我尋日都想買, 但今日我都會叫你唔好買
想問下Sony A7ii 支kit 鏡同 2470 F4 支蔡鏡係唔係差唔多 值唔值得升級,我見網上其他討論都好兩極化

我本來都想買24-70 尋日係度問完之後
有巴打建議我唔好買。之後我再睇咗好多review.
睇呢呢支嘢真係好伏.. 我尋日都想買, 但今日我都會叫你唔好買

其實得嗰14頁啫,做吓功課真係咁難 
想買a7 r2
本身自己有canon 1740
好想問下我賣左 canon d 鏡去買 原廠鏡
定買個轉接環?
影風景為主
新手想問點樣set c1做對焦放大
用手動鏡 峰值開細光圈就highlight哂好多位
利申 用a6000 岩岩開始入老鏡坑
想買a7 r2
本身自己有canon 1740
好想問下我賣左 canon d 鏡去買 原廠鏡
定買個轉接環?
影風景為主

FE 1635 or EF 1635 is + mc11

銳利度有冇話邊個利 d
新手想問點樣set c1做對焦放大
用手動鏡 峰值開細光圈就highlight哂好多位
利申 用a6000 岩岩開始入老鏡坑

首先峰值等級轉細,然後入功能表揾自訂按鈕。再將C1設定做放大對焦就得。另外可以入埋ATW度微調做B1M1 
有無Loxia 50巴打覺得紫邊好勁?同埋真係f4之後開始先sharp?

只係無咁soft.

似乎Loxia 50 sharpness同bokeh唔係強項
顏色先係強項

Sharpness 有35mp,弱過FE55(40MP),但絕對唔差,A7ii 24mp sensor夠用

散景好睇個人口味喎,planar sonnar 各有千秋,planar切割力強、sonnar 多數一層層虛化
我比較喜歡planar,同埋FE55 有洋蔥圈散景

Loxia 50顔色正之餘,我覺得最貴係貴在經典planar 結構,同埋佢做工好J到一個點

resize 50%
A7R II Loxia 50@F2

DxO 同MTF其實我都唔係好睇
主要真係睇實際影出嚟效果
Loxia支鏡老老實實以Planar來講結構 真係唔sharp.
同埋啲bokeh 係有點亂有點礙眼
我都鍾意Planar. 我支C/Y 100/2.8 Makro Planar 到而家都仲係我最鐘意嘅鏡

Loxia 我又覺得唔算貴,做工的確好J (新鏡標準來講)
巴打唔好誤會,我好鍾意支Loxia 只不過係客觀討論下支鏡嘅特性

只係無咁soft.

顏色先係強項

Sharpness 有35mp,弱過FE55(40MP),但絕對唔差,A7ii 24mp sensor夠用

散景好睇個人口味喎,planar sonnar 各有千秋,planar切割力強、sonnar 多數一層層虛化
我比較喜歡planar,同埋FE55 有洋蔥圈散景

Loxia 50顔色正之餘,我覺得最貴係貴在經典planar 結構,同埋佢做工好J到一個點

resize 50%
A7R II Loxia 50@F2

DxO 同MTF其實我都唔係好睇
主要真係睇實際影出嚟效果
Loxia支鏡老老實實以Planar來講結構 真係唔sharp.
同埋啲bokeh 係有點亂有點礙眼
我都鍾意Planar. 我支C/Y 100/2.8 Makro Planar 到而家都仲係我最鐘意嘅鏡

Loxia 我又覺得唔算貴,做工的確好J (新鏡標準來講)
巴打唔好誤會,我好鍾意支Loxia 只不過係客觀討論下支鏡嘅特性

散景好難客觀

咁呢樣真係嘅,鐘唔鐘意真係好客觀
散景我都係鍾意Sonnar, 化啲.

50%resize RX1 35mm@f2
岩岩出左部A6500
依家諗緊買咩鏡...
sigma 30 .4 我應該會買硬嫁啦
本來我想加支sigma 19mm 2.8既
但係睇完個PO 我又心郁郁想買18105
唔知點揀好 希望大家比下意見
利申 : 小弟拍片多
岩岩出左部A6500
依家諗緊買咩鏡...

Sigma 30/1.4 + 18105g用住先。拍片嘅話18105應該用得好爽 
岩岩出左部A6500
依家諗緊買咩鏡...

Sigma 30/1.4 + 18105g用住先。拍片嘅話18105應該用得好爽 

我exactly買左巴打講嗰兩支,黎緊去日本應該都用佢
岩岩出左部A6500
依家諗緊買咩鏡...

好 買鏡有冇話邊間信譽好
旺角四X 得唔得
岩岩出左部A6500
依家諗緊買咩鏡...

我都心大心細想買,諗緊買二手6300定一手6500好,想問你係邊到買?幾錢?跟咩配件
岩岩出左部A6500
依家諗緊買咩鏡...

我都心大心細想買,諗緊買二手6300定一手6500好,想問你係邊到買?幾錢?跟咩配件

二手6500同一手6300呀嘛?
岩岩出左部A6500
依家諗緊買咩鏡...

二手6500同一手6300呀嘛?

A65 咁快有2手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞