[Sony/罪大滔天] 用家集中討論區(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
突然想講下, 其實我覺得RX1 被低估得好緊要
係真接近完美相機, 頭先開lightroom 睇返RX1 影啲舊相。同最近A7r II +loxia 啲相比較

RX1 出黎啲相個感覺真係通透好多
雖然冇得換鏡, 但35mm 真係萬用
又機仔細細好方便。 最大缺點都係對焦慢同fly wire mf

有啲心郁郁想出左部rx1 去出rx1r ii

rx1 不過鐘意50多過35

兩個焦段都中不過要揀一 我會揀35
係真接近完美相機, 頭先開lightroom 睇返RX1 影啲舊相。同最近A7r II +loxia 啲相比較

又機仔細細好方便。 最大缺點都係對焦慢同fly wire mf

如果有部A7長插 fe55
(本身有時帶埋枝 minolta mc 28, 不過好多時成日換好煩
如果無咩特別靚, 純粹record, 爽性用手機snap)
想入部細機snap景 唔洗成日換鏡 巴打們推介邊部
rx咁多部真係唔識比較

褲袋就唔使諗RC1

入RX100 吧, 個人建議IV 抵玩啲
IQ 4, 5 差唔多, 5 勝在24fps 連拍同多啲對焦點
個人覺得無咩必要,除非影sport

不過唔志在果啲差價就5 啦
好耐無睇器材
比支stf引左入黎

究竟個光圈係2.8定5.6 

咁快買左

嘩好葡萄

出左啦咩?
好耐無睇器材
比支stf引左入黎

F2.8景深 T5.6進光
好難明咩
mobile01有評測,測光/Exif會show T值

咁快買左

嘩好葡萄

出左啦咩?

張圖係大陸個邊,有錢真好
http://forum.xitek.com/thread-1664252-1-1-1.html
新手想間一下,影風景a7 定a6000好
好耐無睇器材
比支stf引左入黎

簡單理解
-bokeh = 2.8
-需要曝光嘅設定=5.6

ps: F stop 係用長同直徑量度
T stop(transmittion) 量度係係尾組鏡,睇orginal 嘅光鏡過鏡組之後得返幾多% 黎定

咁快買左

嘩好葡萄

出左啦咩?

香港30 號到貨,可以訂
頭先去D-base 買鏡個店長哥哥講嘅

好既定義係咩?
巴打可以講下你有咩要求

我知正呀,買唔起呢

我知正呀,買唔起呢

依家買部2手RX1 7000幾咋喎

啱啱試咗Elecom放一機3鏡絕對冇問題
啱啱好放到loxia 50 + 16-35+ 90 Macro

我知正呀,買唔起呢

AF慢 同fly by wire MF 街拍會唔會好吃力?
我試玩過RX-1都覺得真係方便得黎又屈機

我知正呀,買唔起呢

AF慢 同fly by wire MF 街拍會唔會好吃力?

其實夠光或者對有反差嘅野都唔慢
fly by wire 呢 就梗係無機械式咁準確
我rx1 主要都係街拍。我覺得好ok.
部記夠低調似dc 仔。 好過拎大大部出去

我都係咁話,只係好多人話2皮野無得換鏡on9
如果你問我,rx1 贏係支鏡都即2皮

我都係咁話,只係好多人話2皮野無得換鏡on9
如果你問我,rx1 淨係支鏡都值2皮

好既定義係咩?
巴打可以講下你有咩要求

旅行用,間中街拍上山,好少影人

好既定義係咩?
巴打可以講下你有咩要求

巴打有冇咩好建議比小弟落坑

好既定義係咩?
巴打可以講下你有咩要求

旅行上山 後生有魄力 A7 II
旅行上山 懶閪A6000/A6300

好既定義係咩?
巴打可以講下你有咩要求

直接收部a7ii啦。Sony apsc睇唔到前景 

好既定義係咩?
巴打可以講下你有咩要求

旅行上山 後生有魄力 A7 II
旅行上山 懶閪A6000/A6300

的起心肝用a7ii啦
你要上山少不免會影下星星
a6000 iso1600已經好多noise
真係唔多夠用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞