[Sony/罪大滔天] 用家集中討論區(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike

多謝各位巴打意見
Loxia 係咪mf 2/50 果支
新手唔太熟
如果我旅行主要影自然景 間中幫朋友影幾張相咁
第一支鏡係咪買28f2好d?

yes 50/2 MF果枝

旅行會影下景又會幫朋友影下相
就16-35 F4吧

35影人多非常ok. 16-35呢個焦段基本萬用
唯一留意就係16-35 嘅35焦段比較soft
16-28 焦段都係非常sharp的

1635之前試玩過真心不錯
但我唔係工作需要真係唔想用變焦

1635得f4 會唔會唔夠 只用過kit set唔太清楚

睇你用咩機
如果用A7R II 或者A7S/A7S II唔會
呢兩部高iso 都好ok.
長期6400 iso都無問題, F4夠用

A7ii

應該都ok 7II 有ibis , 支鏡又有OSS
最少可以用多3,4個stop

@35 當你f 5.6 基本上1/8 shutter 絕對無問題
你唔係黑到仆街一般就算室內,f5.6 1/8s 最多都係3200iso左右
絕對無問題啦

咁batis 18呢?

50.8我都有,
除左Focus 慢 之外 整體都好滿意

兩支野價錢差咁多
睇你係著重銳利定抵玩
55.8 貼少少夠買 28mm f2+50mm f1.8
28mm 又輕又sharp 街拍一流 影下人帶景都得
55.8又真係銳不可擋 睇你想要邊樣

比我會買28F2同55.8
支50.8除左平
我真係唔覺得有咩好

我自己就Loxia 35 而家想要支85 算 入返28同50好似好無謂

50的話 我覺得Loxia好過55
邊位無55咁sharp但係顏色同埋其他方面都比55好好多

早幾個月買果陣 好難揀 mf 同af

最後我都係買55

Loxia 衰在手動
真係無55 咁方便 但係55洋蔥圈散景有D唔開胃

55洋蔥圈係本身嚴重定放大先明顯?

就16-35 F4吧

睇你用咩機

A7ii

@35 當你f 5.6 基本上1/8 shutter 絕對無問題
你唔係黑到仆街一般就算室內,f5.6 1/8s 最多都係3200iso左右
絕對無問題啦

咁batis 18呢?

我有batis 25無18. 我只可以講
成像非常好,個build 麻麻地

支50.8除左平
我真係唔覺得有咩好

我自己就Loxia 35 而家想要支85 算 入返28同50好似好無謂

最後我都係買55

Loxia 衰在手動

我會形住形住,一放大就好明顯

老老實實
55 同loxia 50 bokeh 一樣爛
loxia 係無洋蔥圈,但都係好礙眼(Planar特性)

支50.8除左平
我真係唔覺得有咩好

最後我都係買55

Loxia 衰在手動

老老實實

其實係,fe55 同loxia 50 學人講散景 ,一個洋蔥圈,一個planar二線性 (native 50仲有支50.4,呢支散景唔錯)
利申: fe55用家
sharp到冇朋友,dxo排第五
AF快,靜,內對焦,配埋eye af影人輕輕鬆鬆數到眼睫毛,影貓數貓毛
個人覺得AF機唔買AF鏡太浪費,如果玩MF我會由35開始去到廣角先會
bokeh ball有洋蔥圈,所以要避點光源,前題要唔出ball,散景係ok的,當然係不爽 (要J bokeh ball就買GM/ STF 鏡啦)
我4000蚊入手抵到爛

最後我都係買55

Loxia 衰在手動

老老實實

其實係,fe55 同loxia 50 學人講散景 ,一個洋蔥圈,一個planar二線性 (native 50仲有支50.4,呢支散景唔錯)
AF快,靜,內對焦,配埋eye af影人輕輕鬆鬆數到眼睫毛,影貓數貓毛
個人覺得AF機唔買AF鏡太浪費,如果玩MF我會由35開始去到廣角先會
bokeh ball有洋蔥圈,所以要避點光源,前題要唔出ball,散景係ok的,當然係不爽 (要J bokeh ball就買GM/ STF 鏡啦)
我4000蚊入手抵到爛

巴打你6300+fe55?
呢支用係apsc 點樣

最後我都係買55

Loxia 衰在手動

老老實實

我4000蚊入手抵到爛

巴打你6300+fe55?
呢支用係apsc 點樣

係呀,老老實實我買黎留上FF
用係apsc當人像鏡
sharpness真係好癲,但係其他野(散景/過渡)真係麻麻
反而支e35.8比人彈得多(講sharpness同fe55比,e35簡直好似唔中焦一樣),但e35.8我自己最鐘意最上手,呢支rendering最順我眼
nex5r買左枝sirui腳架連G-10KX雲台,但5r個底突出黎,快拆板食唔實部機...
大家有冇建議買邊隻快拆板好?

最後我都係買55

Loxia 衰在手動

老老實實

我4000蚊入手抵到爛

可能我個人比較奇怪
我偏好planar bokeh

Planar Bokeh又唔係咁核突啫

但係唔計洋蔥圈呢啲小問題 55.8係無得輸 我覺得差唔多係A7系必備

最後我都係買55

Loxia 衰在手動

老老實實

我4000蚊入手抵到爛

可能我個人比較奇怪
我偏好planar bokeh

Planar Bokeh又唔係咁核突啫

但係唔計洋蔥圈呢啲小問題 55.8係無得輸 我覺得差唔多係A7系必備

我唔會rate 佢"核突" 我會rate planar bokeh為"fair""
但真係唔好睇
Zeiss嘅bokeh我個人覺得Sonnar真係無得輸

雖然我好鍾意支Loxia 50,但佢嘅bokeh真係幫唔落

就16-35 F4吧

睇你用咩機

A7ii

絕對無問題啦

咁batis 18呢?

我又有batis 25 想問下
點解成日好似唔夠sharp咁 放大少少就起揸
起初以為自己支鏡問題 但showroom 試下都係咁
對比之前用過1635 放大少少完全冇問題
af mf都試過 放大對焦時已經feel到唔清
買 a7 r2可以點 check 機
有冇邊到係黑店?
怕舊當新賣

就16-35 F4吧

睇你用咩機

A7ii

絕對無問題啦

咁batis 18呢?

我又有batis 25 想問下
點解成日好似唔夠sharp咁 放大少少就起揸
起初以為自己支鏡問題 但showroom 試下都係咁
對比之前用過1635 放大少少完全冇問題
af mf都試過 放大對焦時已經feel到唔清

收少少光圈, 去到F4-F5.6就好sharp架啦
我今日都入咗支2手16-35
初步感覺其實16mm - 2xmm焦段 都好sharp.
係去到35mm 真係唔掂, 連中間都化

邊位嘅話其實batis 25同16-35感覺相差唔多
flare control估計比16-35好好多, 我用batis 25未見過有flare
16-35啱啱到手未有機會試,不過我估應該無batis咁嘅level

呢張35mm 焦段影嘅,我resize 到2.8MP 都睇到啲字好soft.
有冇邊到係黑店?
怕舊當新賣

我上星期買完,我行晒MK
星際D-Base最抵, 間嘢冇伏

check嘅話,我都係求其check
1. 對serial number
2. 影下相睇下cmos 有無缺陷
3. 試啲制係咪全部work,同埋手感有無怪怪地
between 呢度有無A7R II + lightroom 巴打

42mp uncompressed raw 係lightroom真係慢到仆街.
我已經i7 5960x, 64GB ram, 2tb SSD
ren 晒1:1 preview, smart preview.
真係慢到仆街。zoom 1:1 要load 4,5秒先load得完

我反而係mbp做edit仲好啲..我啲相放喺外置hdd
我disconnect咗隻外置hdd lightroom就會自己轉去用smart preview嚟edit
超快!

我又搵唔到點樣可以強制用smart preview.
屋企部電腦又無外資hdd.
屌,有冇巴打有好嘅workflow可以share?
有冇邊到係黑店?
怕舊當新賣

我都有問過,但好似冇電同卡送,之類個啲
有冇邊到係黑店?
怕舊當新賣

我都有問過,但好似冇電同卡送,之類個啲

我上星期去19990
送多一粒原廠電,同埋1500萬寧現金券
個店長仲同我講去換咗張現金券如果無用
星際留下好多街邊檔可以8折收
用緊 A5000.
有18-55kit 同 50 定焦

枝kit好少用, 主要係唔夠sharp, 發色又唔靚

想入多枝平時做鏡頭蓋, 影下野食, 影下境, 影下人, 應該點揀好,

Sigma 19, FiRIN 20, Loxia 21
而家先入手A5000/A5100 會唔會好不智?
行過見到豐澤個價都幾吸引

budget: $4000下

會 因為有a6000

會 因為有a6000

如果買A6000,用佢原本枝鏡係咪會好廢?
但$4000樓下係咪一定要買水貨?

會 因為有a6000

4000 利淨機
自己再買鏡(30.4,18105g)

Sony a6000 配搭包

會 因為有a6000

4000 行淨機
自己再買鏡(30.4,18105g)

Sony a6000 配搭包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞