[Sony/罪大滔天] 用家集中討論區(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
咁多位巴打,我係a6000&a6300中爭札緊
小弟就無影開相,依部將會係第一部相機
嚟緊主要影人同少量戶外風景(大自然為主)
咁見6300升級到有4K錄影,考慮到我唔會點拍片,未必有太大用途
加上技術又無,有無需要買到a6300呢?(而且有少少over budget)

如果係第一部相機。我會買2手a6000
用一排睇下點先算,就算到時想升級放返出去都唔駛蝕好多

唔拍片的話a6000 vs a6300
其實比較明顯分別只係
1. 6300 PDAF多啲點
2. 高iso 表現好似好少少

其他對影相來講唔大分別.

(自己a6000 6300都用過)
如果你係第一部機,我會建議二手a6000粗用,kit鏡+一支sigma 30 1.4
呢個係最平嘅玩法
而家二手a6000二千中尾,用多二三年應該會賤價到值千零
到時再諗上FF定係a6500/或者有新機

完全同你諗法一樣

其實比較明顯分別只係

唔該上面兩位巴
二手唔會考慮啦
咁人像連拍方面、兩者係咪都唔會差太遠?

連拍好似差唔多
但a6300有eye af.
人像會幾有用。
有無人想買a7系列呀我可以做推薦人

巴打你係咪搵緊推薦人,我可以做

咩料呀大佬
攝影台都興自己回自己既咩

巴打你無睇清楚 我係覆緊另個人wor

係喎柒到應一應
不過兩句說話真係好似
我對左名無對內容

其實比較明顯分別只係

唔該上面兩位巴
二手唔會考慮啦

連拍好似差唔多
人像會幾有用。

a6000都有eye af
想知你地邊到睇二手價 肥花二手價同新水貨差唔多
唔該上面嘅巴打,咁決定a6000啦

其實比較明顯分別只係

唔該上面兩位巴
二手唔會考慮啦

連拍好似差唔多
人像會幾有用。

我以為無添
有無巴打買咗tokina 新果支20mm MF?
諗緊呢支定褔仔15mm

好似20mm 比較常用少少。好似人加境都得
諗緊呢支定褔仔15mm

20mm 影人,當特別effect 就ok嘅
本身睇啱Batis 85,諗住配Loxia 21 兩鏡走天涯

有無巴打 係呢個配搭分享下

定係要新出嗰枝FE 85,另外Loxia50又好吸引,但好似同85有少少近,實有一枝會打入冷宮

點揀法好

P.S. 影開街拍同風景, 用緊aspc, 1670 無呢個煩惱

其實比較明顯分別只係

唔該上面兩位巴
二手唔會考慮啦

連拍好似差唔多
人像會幾有用。

我以為無添

a6000 只有af-a eye af:
按住AEL→按快門→放AEL,按住AEL→按快門→放AEL,按住AEL→按快門→放AEL

a6300 有af-c eye af:
按住AEL→按快門→按快門→按快門
本身睇啱Batis 85,諗住配Loxia 21 兩鏡走天涯

定係要新出嗰枝FE 85,另外Loxia50又好吸引,但好似同85有少少近,實有一枝會打入冷宮

點揀法好

P.S. 影開街拍同風景, 用緊aspc, 1670 無呢個煩惱

如果諗住2支走天涯
我覺得21+50 好過21+85

85其實真係好少會用到。除非你70%+ 係影半身/大頭 人像
21又係除非大景,唔係嘅話平時又係好難用。尤其係香港啲嘢太密集

21+50 可以50主力(人像,街拍,風景通用),去到有靚景先換21
有無轉接環大師係度

本來諗住入loxia 35,而家諗諗下都係入35 lux加轉接算
費事成日心掛掛

但我睇咗好多review, 用轉接環都係會有corner smearing
其實除咗改薄cmos filter之外仲有方法解決
諗緊呢支定褔仔15mm

20mm 影人,當特別effect 就ok嘅

20mm 人加景呀,唔係人像
咪者係旅行果啲呀

點揀法好

如果諗住2支走天涯

85其實真係好少會用到。除非你70%+ 係影半身/大頭 人像
21又係除非大景,唔係嘅話平時又係好難用。尤其係香港啲嘢太密集

21+50 可以50主力(人像,街拍,風景通用),去到有靚景先換21

但好鍾意85 嗰種壓迫感 主體 填滿鏡頭嘅感覺

其實比較明顯分別只係

唔該上面兩位巴
二手唔會考慮啦

連拍好似差唔多
人像會幾有用。

我以為無添

a6000 只有af-a eye af:
按住AEL→按快門→放AEL,按住AEL→按快門→放AEL,按住AEL→按快門→放AEL

a6300 有af-c eye af:
按住AEL→按快門→按快門→按快門

同埋a6300有下放pdaf,屬二代機可以用mc-11都有快af。不過你又講新手又盛,水a6000加Sigma 30/1.4 | c啦,變焦就Kit用住先或者收支18105/4啦 

點揀法好

如果諗住2支走天涯

但好鍾意85 嗰種壓迫感 主體 填滿鏡頭嘅感覺

插枝50mm開aps-c mode咪 75囉
再唔係插55 1.8 開完差唔多85啦

點揀法好

Loxia 21

我就用開Loxia 35 而家諗住入85 F1.8

咦但係你用APSC
85會否太tight

點揀法好

Loxia 21

我就用開Loxia 35 而家諗住入85 F1.8

咦但係你用APSC
85會否太tight

諗住upgrade上a7ii Nex6 係對焦差同iso可用低 如果唔係應該繼續用
新入左部A7s,正式加入sony大家庭
再問fe鏡最細支係咪35 2.8,想要支細鏡長插機身,35亦係我常用焦距

入左二手a7s +1
可用ISO真係唔講得笑
再問fe鏡最細支係咪35 2.8,想要支細鏡長插機身,35亦係我常用焦距

入左二手a7s +1
可用ISO真係唔講得笑

你地係學拍片既學生
其實我都幾想知會唔會有人唔拍片都買a7s
有無人報下 rx100 iv /v 出面做緊咩價

唔該
有無人報下 rx100 iv /v 出面做緊咩價

唔該

hkprice

入左二手a7s +1
可用ISO真係唔講得笑

你地係學拍片既學生

唔拍片真係無必要買A7s
我之前都有考慮過A7s II 定A7R II
之後我個friend一言驚醒夢中人

friend: 屌你老母on9 , 你買A7R II resize 到12mp 啲noise仲撚少過A7S II啦屌你老母!

我: 係喎!

入左二手a7s +1
可用ISO真係唔講得笑

你地係學拍片既學生

唔拍片真係無必要買A7s
我之前都有考慮過A7s II 定A7R II
之後我個friend一言驚醒夢中人

friend: 屌你老母on9 , 你買A7R II resize 到12mp 啲noise仲撚少過A7S II啦屌你老母!

我: 係喎!

又係喎~999
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞