[Sony/罪大滔天] 用家集中討論區(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
巴打我最後$1200入手左Di700a set 連 六粒充電電池
小弟用緊Sony 35.8, 諗緊買唔買Sigma 30.4
考慮因素在於35.8 又唔係差, 我唔知30.4 可以好幾多, 同一焦段買多支又好似好晒錢
另外30.4 確實幾大支, 好似違背左我想輕便既原意
各位巴打有乜建議? 35.8 已經夠用, 定唔使諗一定買30.4?

要sheap 買支50mm 當人像鏡咪算
重覆焦距就無謂轉了

多謝巴打, 咁我留返D 錢買其他焦段算, 似乎18-105G幾好
巴打我最後$1200入手左Di700a set 連 六粒充電電池

嘩,咁平?!邊度買 

P.S.
如果重新入坑,我會揀神牛。成個系列,又低 

嘩,咁平?!邊度買 

P.S.

二手黎 大學師兄放的
佢話好少用同埋啲電池都成兩百幾蚊
不過我就唔係好識啲電靚唔靚了
但外觀好新 有彩色mon 好好j
有機會約囡囡再學下玩飛燈先

嘩,咁平?!邊度買 

P.S.

二手黎 大學師兄放的

其實用神牛會好少少
日清淨係用到sony機
神牛一黎配套齊
二黎其他牌子影友都會用
夾埋可以幾枝一齊飛

嘩,咁平?!邊度買 

P.S.

二手黎 大學師兄放的

其實用神牛會好少少
日清淨係用到sony機
神牛一黎配套齊
二黎其他牌子影友都會用
夾埋可以幾枝一齊飛

毒撚邊有朋友
我都知神牛唔錯 本身都諗緊買神牛
但係二手板見到呢支 又諗起活動可以補光就買左
但目前為止呢支比我感覺都唔錯 唔算重 燈身個mon 好靚 有高速同步同ttl 又有飛燈
可惜唔敢約女仔出去影 好撚毒
你地有無fe鏡鏡身易甩青嘅問題?
利:55.8

我淨係知DT 1680z甩Coating好嚴重 

coating定paint呀?
Sony 鏡身甩paint好常見
鏡甩coating就好大鑊喎

你揾吓1680嘅Post,台灣呢個問題勁到直頭叫「蔡花」 

我就fe55.8甩鏡身paint
去左幾日旅行, 發覺focusing ring位有幾條甩paint痕
所以問下常唔常見
好似幾兒戲 明明都無嚴重刮過佢, 都可以甩

對焦環個度係好易花
我支fe55同其他sony鏡都係咁
相機工具黎,唔好當佢bb啦,咁會用得好辛苦

去左幾日旅行, 發覺focusing ring位有幾條甩paint痕
所以問下常唔常見

好常見。。你睇好多人放罪大啲二手鏡
鏡身黑色都會有少少甩甩地

呢個係罪大上paint 個process問題。
佢要做呢隻黑嘅效果就有呢個缺點.

做Nikon果隻凹凹突突黑個paint就硬好多

你揾吓1680嘅Post,台灣呢個問題勁到直頭叫「蔡花」 

哇 我屌
咁都唔回收

所以問下常唔常見

對焦環個度係好易花
我支fe55同其他sony鏡都係咁
相機工具黎,唔好當佢bb啦,咁會用得好辛苦

岩呀
巴打旅行通常用咩鏡
我就 minolta 28 f2.8 + FE55 (+SY14)

成日換鏡搞到sensor成日有塵
有幾粒噴極都唔走
但收到f16先明顯所以無理

用Aeroclipse + swab 做wet cleaning啦

between A7系列唔好用Eclipse. 會甩CMOS塊filter coating
要用Aeroclipse ,而且Aeroclipse帶得上飛機.

上次係屋企換鏡 我條女打乞痴
成個CMOS都係佢啲口水
用Aeroclipse + swab抹一嘢搞掂,F22 都見唔到塵
A7II 個viewfinder有無得較唔好咁sensitive
我有時拎左個moon出黎諗住炒d野 但佢已經當我睇緊個viewfinder搞到好煩
A7II 個viewfinder有無得較唔好咁sensitive
我有時拎左個moon出黎諗住炒d野 但佢已經當我睇緊個viewfinder搞到好煩

攞Marker油黑一半,或者3m 膠紙遮一半。

邊洗咁講究,電線膠布都得啦
marker就唔建議

marker就唔建議

巴打你地都有呢個煩惱?

marker就唔建議

巴打你地都有呢個煩惱?

冬天用頸巾佢成日當我要用viewfinder

我就用透明膠紙+marker
慢慢油慢慢試到啱

marker就唔建議

巴打你地都有呢個煩惱?

慢慢油慢慢試到啱

其實轉手動轉咪得囉
我都係set咗 dial 中間粒的來manual轉vf/lcd

marker就唔建議

巴打你地都有呢個煩惱?

慢慢油慢慢試到啱

其實轉手動轉咪得囉
我都係set咗 dial 中間粒的來manual轉vf/lcd

中間攞咗嚟轉對焦點啦 

同埋自動轉方便啲喎 
有無wide angel 平鏡推介

如果有光圈 de click 係咪即刻貴晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞