[Sony/罪大滔天] 用家集中討論區(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想問下a6000系列啲色有冇好左?我用緊nex6 影人啲色勁怪,比較canon m3差好遠

要直出建議你直接過富士。我自己就會將白平衡微調B1M1先,但其實都係影RAW入Lr先執。如果你入新機,不如考慮a6300/6500啦 

一般以中位價 (under 10k) 嘅鏡黎講,富士啲鏡同sony啲鏡邊邊質素好啲

俗語有云:富士無爛鏡。

至於邊個抵就見仁見智啦,Sony鏡一係買G鏡一係買蔡司定焦 
想問下a6000系列啲色有冇好左?我用緊nex6 影人啲色勁怪,比較canon m3差好遠

有幾怪呢其實

有幾怪呢其實

其實真係幾淡下
好似係

有幾怪呢其實

其實真係幾淡下
好似係

影植物直出既話綠色係無其他牌子咁鮮
但用電腦輕輕執已經出得返

有幾怪呢其實

其實真係幾淡下
好似係

影植物直出既話綠色係無其他牌子咁鮮
但用電腦輕輕執已經出得返

我除左白平衡其他都冇較過,日光下同m3 比較6仔影人嘅膚色偏紅/紫,白平衡auto定手動都冇咁自然

有幾怪呢其實

其實真係幾淡下
好似係

Sony 機色淡應該無咩可能
係咪lightroom camera profile 用咗adobe standard?
用返camera standard 應該唔會淡.
Sony 原裝色我嫌佢有啲濃得滯添

要直出建議你直接過富士。我自己就會將白平衡微調B1M1先,但其實都係影RAW入Lr先執。如果你入新機,不如考慮a6300/6500啦 

一般以中位價 (under 10k) 嘅鏡黎講,富士啲鏡同sony啲鏡邊邊質素好啲

老老實實 我到而家都唔明點解要成皮嘢買APS-C 機
唔係話FF一定好過APS-C (APS-C比較輕便?)

景深唔大問題,主要係iso performance
FF機 好多機都iso 6400可用.
4/3 或者aps-c 我見過嘅1600已經不能接受

景深唔大問題,主要係iso performance燈

一萬蚊上下我當你係講緊A6500 vs A7ii vs 6D(Nikon唔熟
6D 對焦差、相對較重、拍片唔好提
A7ii 比起a6500都係相對重少少,但主要係無4k 錄影、對焦系統都無a6500咁好。
同埋最近旗艦級m43 iso3200都唔錯了,a6500 iso 3200 應該九成人都接受到,再講室內有大光圈定焦,影活動有閃光燈、拍片九成會打燈、影景除非你唔落腳架,唔係既話有五軸防震應該都好少機會推到6400up
iso 表現同ff 係明顯有差,但係有得避免,但4k、對焦速度、重量呢d 無得搞。
如果你想輕、想街拍、想拍片、想拍運動我覺得你都會考慮a6500多過上面兩部

景深唔大問題,主要係iso performance燈

一萬蚊上下我當你係講緊A6500 vs A7ii vs 6D(Nikon唔熟
6D 對焦差、相對較重、拍片唔好提
A7ii 比起a6500都係相對重少少,但主要係無4k 錄影、對焦系統都無a6500咁好。
同埋最近旗艦級m43 iso3200都唔錯了,a6500 iso 3200 應該九成人都接受到,再講室內有大光圈定焦,影活動有閃光燈、拍片九成會打燈、影景除非你唔落腳架,唔係既話有五軸防震應該都好少機會推到6400up
iso 表現同ff 係明顯有差,但係有得避免,但4k、對焦速度、重量呢d 無得搞。
如果你想輕、想街拍、想拍片、想拍運動我覺得你都會考慮a6500多過上面兩部

拍片同對焦個方面我認同嘅

至於大光圈,有好多時都唔可以開太大,景深太淺.
同埋4/3 iso 3200 ok 應該係講緊jpg?
ooc jpg 抹過的,當然好Ok
FF的話影ooc jpg 好多機上到12800 iso都好Ok

問題係raw. 當然如果啲相只係resize到1080p 咁樣只係Moon睇
的確可以用.
print真係唔掂
隻digital filter app貴到呢
$233, $155升級
https://www.playmemoriescameraapps.com/portal/

我用過sky hdr效果幾好,但係lag,
呢隻新app有三個layer應該lag到核爆
有冇巴打做白老鼠
隻digital filter app貴到呢
$233, $155升級
https://www.playmemoriescameraapps.com/portal/

我用過sky hdr效果幾好,但係lag,
呢隻新app有三個layer應該lag到核爆
有冇巴打做白老鼠

其實搞咁多野不如用lr好過啦
部A7買左半年多D 唔常用
最近發覺DEL製禁落好奇怪 唔同其他製既觸感
冇彈彈地既FEEL但仲用到 有冇人都有呢個問題?

正常

仲以為咁快壞
見到部a7s+70200g 賣一萬hkd

抵玩喎
去馬啦

抵玩喎
去馬啦

add 左佢 但我淨係對支70200有興趣
a7s 放唔放到六千 hkd

抵玩喎
去馬啦

或者送部機比妹妹做高中畢業禮物(佢讀傳理

抵玩喎
去馬啦

送就唔好送二手咁肉酸啦

抵玩喎
去馬啦

送就唔好送二手咁肉酸啦

快門數咁少?

點睇快門數呀?

抵玩喎
去馬啦

送就唔好送二手咁肉酸啦

快門數咁少?

點睇快門數呀?

拎張相上傳上d 網站有得check
快門數少係因為成日拍片唔影相?
屌佢唔回我 email
唔人買左都似
想收一部二手既rx100
有冇巴絲打可以放比我
唔該晒
新手有部 A6000 , 但未有鏡頭

人同景都影下 , 見大家介紹 18105G ( 定有其他更好? )

想問下旺角邊到買比較好 ?
新手有部 A6000 , 但未有鏡頭

人同景都影下 , 見大家介紹 18105G ( 定有其他更好? )

想問下旺角邊到買比較好 ?

仲有sigma 30.4 嘅

不過我就等緊sony 85f18 遲下試上手同跌一排先買
換咗個1440p mon,睇返用a6300拍嘅片真係正到 ,以前用個舊mon都唔覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞