[Sony/罪大滔天] 用家集中討論區(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
用緊 A5000.
有18-55kit 同 50 定焦

枝kit好少用, 主要係唔夠sharp, 發色又唔靚

想入多枝平時做鏡頭蓋, 影下野食, 影下境, 影下人, 應該點揀好,

Sigma 19, FiRIN 20, Loxia 21

後面兩支FF超廣鏡嚟,咪晒錢啦。夠預算可以直入Sigma 30/1.4 |c用。唔夠先19/2.8啦 
而家先入手A5000/A5100 會唔會好不智?
行過見到豐澤個價都幾吸引

budget: $4000下

會 因為有a6000

如果買A6000,用佢原本枝鏡係咪會好廢?
但$4000樓下係咪一定要買水貨?

4000 利淨機
自己再買鏡(30.4,18105g)

Sony a6000 配搭包

買埋鏡over budget
原本果枝先夠唔夠頂住先?

會 因為有a6000

4000 利淨機

我就後悔買左

會 因為有a6000

4000 利淨機

我就後悔買左

巴打,18105g 最平都過3000

會 因為有a6000

4000 利淨機

我就後悔買左

Sigma 19/2.8
Wesley 35/1.6

會 因為有a6000

4000 利淨機

我就後悔買左

水貨a6k+19mm 唔係岩岩好四千咩

4000 利淨機

我就後悔買左

水貨a6k+19mm 唔係岩岩好四千咩

有無話邊間買水貨有保證d?
水貨橫掂都無保,淘寶仲平。

玩命系列

玩命系列

咁都玩命,你真係人如其名 

玩命系列

岩 應該淘寶

A5100 同 A6000 差唔到幾多錢, 買A6000 啦,多掣方便, 畫質又好D

玩命系列

岩 應該淘寶

你講嘢可唔可以有營養啲 

你一係就講詳細啲,大家參詳吓個風險或者問題喺邊。你話運輸爛鏡,呢度好多人eBay淘寶收舊鏡都係咁寄;你話驚假,明明淘支全新跟住收到支二手,咁你喺番香港買水貨都有一樣風險,最後靠嘅咪又係自己做功課睇多啲風評 

最穩陣基本上實係去番Sony store買㗎,咁要平啲攞支鏡番屋企,就要落多啲功夫㗎啦 

玩命系列

岩 應該淘寶

你講嘢可唔可以有營養啲 

你一係就講詳細啲,大家參詳吓個風險或者問題喺邊。你話運輸爛鏡,呢度好多人eBay淘寶收舊鏡都係咁寄;你話驚假,明明淘支全新跟住收到支二手,咁你喺番香港買水貨都有一樣風險,最後靠嘅咪又係自己做功課睇多啲風評 

最穩陣基本上實係去番Sony store買㗎,咁要平啲攞支鏡番屋企,就要落多啲功夫㗎啦 

玩命 咪姐係風險自行承擔
真係多撚謝講咁多野最後同我講兩個字冇分別

留名有功夫分享
有無巴打用過唯卓canon 接環?

想買黎配Tamron 24-70 2.8

Ef接環只推介天工3同mc-11 
入咗2470gm

巴打用A7 series定DSLR?
如果用A7 series的話,你唔會覺得太重太大支咩?
入咗2470gm

2470gm係E mount又點會係單反 

咁天工3嗰兩款接環 加 Tamron 24-70 點睇
想問有無巴打用緊天工接環
我有枝nikon50.4舊鏡
想知對焦同追焦性能如何
網上搵到既測試已經兩年前
想知update到5.0既性能

如果掂就唔洗另外買枝af鏡
入咗2470gm

2470gm係E mount又點會係單反 

係喎,sorry 柒咗
之前睇過啲review, 成像非常好J
但咁Q大支 插落A7 body好似有點難搞
想問有無巴打用緊天工接環
我有枝nikon50.4舊鏡
想知對焦同追焦性能如何
網上搵到既測試已經兩年前
想知update到5.0既性能

如果掂就唔洗另外買枝af鏡

天工好似無出Nikon mount喎。Nikon係另外一款,唔係天工㗎。

咁天工3嗰兩款接環 加 Tamron 24-70 點睇

係咪24-70/2.8?係平嘅,不過你睇吓成像接唔接受喎 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞