[Sony/罪大滔天] 用家集中討論區(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
入咗2470gm

巴打用A7 series定DSLR?
如果用A7 series的話,你唔會覺得太重太大支咩?

2470gm係E mount又點會係單反 

係喎,sorry 柒咗
之前睇過啲review, 成像非常好J
但咁Q大支 插落A7 body好似有點難搞

SHARP到不得了, 發色好好, 不過BOKEH 唔係想像咁好, 有SHARP EDGES, 不過ZOOMLENS嚟講好好

重量我覺得還可以, 但真係好大支, 唔裝HOOK還可以

係呀我見成像真係好ok
重量我覺得都可以接受800幾g
主要真係太大支
想問有無巴打用緊天工接環
我有枝nikon50.4舊鏡
想知對焦同追焦性能如何
網上搵到既測試已經兩年前
想知update到5.0既性能

如果掂就唔洗另外買枝af鏡

天工好似無出Nikon mount喎。Nikon係另外一款,唔係天工㗎。

好似話天工leica mount
加個leica m轉nikon就得
另外買枝鏡好貴呀
用緊 A5000.
有18-55kit 同 50 定焦

枝kit好少用, 主要係唔夠sharp, 發色又唔靚

想入多枝平時做鏡頭蓋, 影下野食, 影下境, 影下人, 應該點揀好,

Sigma 19, FiRIN 20, Loxia 21

後面兩支FF超廣鏡嚟,咪晒錢啦。夠預算可以直入Sigma 30/1.4 |c用。唔夠先19/2.8啦 
用緊 A5000.

想入多枝平時做鏡頭蓋, 影下野食, 影下境, 影下人, 應該點揀好,

後面兩支FF超廣鏡嚟,咪晒錢啦。夠預算可以直入Sigma 30/1.4 |c用。唔夠先19/2.8啦 

apsc 好似就收皮咁, 連副廠近期都係出FF鏡咁, 用住FF鏡等遲下上 FF 有冇著數, 定係到時先賣鏡
用緊 A5000.

apsc 好似就收皮咁, 連副廠近期都係出FF鏡咁, 用住FF鏡等遲下上 FF 有冇著數, 定係到時先賣鏡

你上FF再買FF鏡啦。除非係買50呢個焦段嘅定焦啫。又貴又重。
想知對焦同追焦性能如何

天工好似無出Nikon mount喎。Nikon係另外一款,唔係天工㗎。

另外買枝鏡好貴呀

天工LM-EA7係用嚟接手動鏡嘅自動環。個接環都成二千,之後買Nikon-M又百幾二百,預算鬆就去馬啦。自動對焦速度係可用嘅,追焦就發夢啦。你而家揸緊咩機呀 
想知對焦同追焦性能如何

另外買枝鏡好貴呀

天工LM-EA7係用嚟接手動鏡嘅自動環。個接環都成二千,之後買Nikon-M又百幾二百,預算鬆就去馬啦。自動對焦速度係可用嘅,追焦就發夢啦。你而家揸緊咩機呀 

a7r2呀
得枝1635z同90g微距
入左a7r2,同2470
想岩岩試左一陣,d 電去得誇張地快
r2巴打一舊電可以用幾耐,點慳電啲?
入左a7r2,同2470
想岩岩試左一陣,d 電去得誇張地快
r2巴打一舊電可以用幾耐,點慳電啲?

A7R2 係好食電.
CIPA 話290 嘢。我覺得無

有兩樣嘢最慳到電
1. 開airplane mode
2. display quality : standard

我長期開airplane mode, display quality就high
我見2470 d review 話支鏡會變形,a7 r2係咪有得跟據支鏡去微調?
有無巴打係華仁/四寶買過相機?
買機果陣有咩一定要check?

新手準備入坑
我見2470 d review 話支鏡會變形,a7 r2係咪有得跟據支鏡去微調?

咩鏡都有變形,入到lightroom compensate 就ok

咩鏡都有變形,入到lightroom compensate 就ok

鏡頭補償呀
罰自己入menu睇哂一次先問問題
有無巴打個Sony支 85.8幾月出

鏡頭補償呀
罰自己入menu睇哂一次先問問題

我公幹,冇得撚下部機先

出賣女友兼
求指救及求屌
ISO-800已經好油畫

出賣女友兼
求指救及求屌
ISO-800已經好油畫

熄左nr 或者用raw 就ok 啦
用緊 A5000.

你上FF再買FF鏡啦。除非係買50呢個焦段嘅定焦啫。又貴又重。

咁又係

新手準備入坑

推一推

新手準備入坑

推一推

上一部nex-5R 係華仁買,無大問題

新手準備入坑

推一推

準備點入 

新手準備入坑

推一推

巴打有無係四寶買過?見個價抵好多
華仁A6000 行都4080
四寶做3800尾咁上下

新手準備入坑

推一推

巴打有無係四寶買過?見個價抵好多
華仁A6000 行都4080
四寶做3800尾咁上下

四寶我只買過lg360
新手準備入坑玩買A7ii
1. 值唔值得買24-70 f4 而唔入Kit Lens?
焦段差好少,但價錢差好多。定應該Kit Lens 配定焦。
主要旅行影下景同影下女
Budget: ~17000

2. 我知道接環有好多選擇,有天工3﹐mc-11﹐Meta Bones etc... 想知mc-11 配canon L 鏡會唔會有功能用唔到。我見到之前有巴打推介天工3﹐想知有咩甘好?

3. A7ii Body 有5軸防震,如果我問朋友借支Canan 70200 f4 non-IS﹐會唔會照有body 防震?

麻煩曬
新手準備入坑玩買A7ii
1. 值唔值得買24-70 f4 而唔入Kit Lens?
焦段差好少,但價錢差好多。定應該Kit Lens 配定焦。
主要旅行影下景同影下女
Budget: ~17000

2. 我知道接環有好多選擇,有天工3﹐mc-11﹐Meta Bones etc... 想知mc-11 配canon L 鏡會唔會有功能用唔到。我見到之前有巴打推介天工3﹐想知有咩甘好?

3. A7ii Body 有5軸防震,如果我問朋友借支Canan 70200 f4 non-IS﹐會唔會照有body 防震?

麻煩曬

1) 入完2470 怕你好快會放走,尤其是室內用要推iso。最好方案:a7II+ FE28 + FE55, 靠行前行後補救其他焦段 而且又係大光圈

2)唔識答你 但好多地方比你試接環 親身去試下會好d 或者等其他人答你

3)會有返防震
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞