[Sony/罪大滔天] 用家集中討論區(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
岩岩入左支fe28
應唔應該收埋廣角轉接21 2.8?

利申:A7ii 已有fe35 2.8 fe55 打算收埋未出果支fe85 1.8就收皮 主要都係輕便為主

賣咗支fe28 佢 出Loxia 21
sony 有咩焦段或 鏡係比得上 L 鏡?
黎緊想買 a7r2

比得上係邊方便?
對焦速度? 應該無
成像質素? 大把
大枝?
重量?
價錢?
多少人用?
易買程度?
二手價值?

成像
主要係影景,微距,同人像
變焦同定焦分别有乜推介
速度又唔太緊要
價錢,每支最好一萬內

景: L21 超小小budget
macro: Sony Macro 90 二手5.xk
人像: 100STF/B85

L21可以買水貨嘅,無咩嘢可以壞
Macro: agger
人像: 個人口味嚟講覺得85/1.4GM 靚啲soft d 我睇sample . batis同100stf好似有點太sharp
岩岩入左支fe28

利申:A7ii 已有fe35 2.8 fe55 打算收埋未出果支fe85 1.8就收皮 主要都係輕便為主

Fe28 幾錢?
set ATW B1M1 色溫幾多?

ATW就係Auto,點知你當時色温幾多 
各位巴打點睇fe2470 2.8 e 支鏡?
值得入手嗎,定入 canon 個支仲好
各位巴打點睇fe2470 2.8 e 支鏡?
值得入手嗎,定入 canon 個支仲好

有錢就入啦 
新手想買
A7 ii + 35 1.4z
想一步到位
會唔會好誇

利申:之前用em5 ii

歡迎來罪大
我之前用緊em5 仲要買左支17MM 2年前去秦國旅行比人偷左 之後買左a7m2

想當年部em5個全球首創五軸防震勁吸引
岩岩入左支fe28

Fe28 幾錢?

$2000有保

水貨?
邊間
岩岩入左支fe28

Fe28 幾錢?

$2000有保

水貨?
邊間

FE28好平
我屎忽痕喺百記問過都係二千多少少

見d 人講B1M1 唔係呢個位set

係呢個位微調色調,不過全部預設白平衡都可以改色調。睇你改晒,定淨係改常用 
新手想買
A7 ii + 35 1.4z
想一步到位
會唔會好誇

利申:之前用em5 ii

歡迎來罪大
我之前用緊em5 仲要買左支17MM 2年前去秦國旅行比人偷左 之後買左a7m2

想當年部em5個全球首創五軸防震勁吸引

怕自己舞唔掂

係呢個位微調色調,不過全部預設白平衡都可以改色調。睇你改晒,定淨係改常用 

咁其實邊度set

[img]https://na.cx/i/6v03789.jpg[img]

咁其實邊度set

auto wb 呀

[img]https://na.cx/i/6v03789.jpg[img]

咁其實邊度set

auto wb 呀

如果用緊a7x二代,a6300/6500
個人覺得B0.5M0.5都夠,set B1有時太冷調
黎緊想買 a7r2

比得上係邊方便?
對焦速度? 應該無
成像質素? 大把
大枝?
重量?
價錢?
多少人用?
易買程度?
二手價值?

成像
變焦同定焦分别有乜推介
速度又唔太緊要
價錢,每支最好一萬內

人像: 個人口味嚟講覺得85/1.4GM 靚啲soft d 我睇sample . batis同100stf好似有點太sharp

85/1.4 其實好sharp, 不過係個dof太淺
100stf 個bokeh正不過T5.6 幾惡啃

師兄咩諗法 二手a6300 同一手a6500

因為6500同6300功能差唔多,對我嚟講主要係多左防手震,但價錢就差4千,好似唔值

我自己拍片多 所以佢個5軸防震對我黎講都幾重要
如果你影相多 我覺得6300已經夠屌
留D錢買鏡好過

拍片6300好似仲未Fix 30分鐘同過熱,6500有五軸同觸控對焦,舊鐘同自動鏡都好大幫助。

我覺得唔值俾多四千買a6500,4千夠買支索蔡
畫質a6300同a6500係一樣
唔好高估a6500機身防震,如果你用舊鏡有少少用,自動鏡多數有OSS,a6500個機身防震同m43/pentax個啲差好多皮,拍片要穩定一樣要上腳架/gimble
4K過熱兩部都會,a6300 30分鐘左右,a6500 一個鐘以上,要長roll兩部都可以用1080P
a6500個觸控流流地
a6500 buffer大好多,如果你影sport有用
如果budget有限,a6300食蔡一定好過a6500+kit
如果有錢買a6500不如買兩手a7II,一樣錢

拍30分鐘無得fix 係故意咁做
因為出口去EU 攝錄機同相機打個稅唔同
可以連續拍片over 30分鐘就定義為攝錄機
所以係soft limit咗30分鐘, A7 series有hack. 唔知evil series有無

有得裝app嘅機種就可以hack
https://github.com/ma1co/OpenMemories-Tweak

好啦,大家都講晒分別同點對應差異啦。有需要朋友,可自行選擇 

最後買左sigma 30mm .4 同 18105G
附上幾張直出試鏡相 比大家參考下
用a6500拍 (新手第一次買相機 )

18105G

(105mm f/4 ISO-250)

(76mm f/5.6 ISO-100)

(90mm f/4 ISO-1000)

30mm 1.4

(30mm f/1.4 ISO-800)

(30mm f/1.4 ISO-800)

暫時兩支鏡都滿意 好sharp
不過嫌18105 F/4 唔夠用

唔夠用係指焦距唔夠 定光圈 定係其他?

光圈 純粹貪心想個光圈都大D姐
因為我係暗D既地方拍野用S-LOG 會唔夠光
推ISO D NOISE就出晒黎

光圈 純粹貪心想個光圈都大D姐
因為我係暗D既地方拍野用S-LOG 會唔夠光
推ISO D NOISE就出晒黎

我都好想佢f2.8
黎緊想買 a7r2

比得上係邊方便?
對焦速度? 應該無
成像質素? 大把
大枝?
重量?
價錢?
多少人用?
易買程度?
二手價值?

成像
變焦同定焦分别有乜推介
速度又唔太緊要
價錢,每支最好一萬內

85/1.4 其實好sharp, 不過係個dof太淺
100stf 個bokeh正不過T5.6 幾惡啃

我睇sample 100stf bokeh真係超正
但個center, 人像鏡來講太sharp 好似marco鏡咁
加埋7R II 42MP , 啲囡囡實屌到仆街
是咁的

我又想入多枝UWA
諗緊 Loxia 21或者FE 16-35 F4

但我女朋友就去旅行佢想問我借機
MF 佢一定唔會用,我又冇AF鏡
之前佢去旅行借部RX1比佢都問我
點解冇得zoom

而家嘅option
1.) 買16-35 借俾囡囡兼滿足多UWA 願望,仲有得zoom
2.) 定係買Loxia 21 + 執部2手 RX100 m2 or m3 比條女去旅行算

Option 1 就有啲遺憾
Option 2 就好撚貴
是咁的

我又想入多枝UWA
諗緊 Loxia 21或者FE 16-35 F4

但我女朋友就去旅行佢想問我借機
MF 佢一定唔會用,我又冇AF鏡
之前佢去旅行借部RX1比佢都問我
點解冇得zoom

而家嘅option
1.) 買16-35 借俾囡囡兼滿足多UWA 願望,仲有得zoom
2.) 定係買Loxia 21 + 執部2手 RX100 m2 or m3 比條女去旅行算

Option 1 就有啲遺憾
Option 2 就好撚貴

當然係Option 2啦 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞