[Sony/罪大滔天] 用家集中討論區(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
五月去旅行
諗住4月中入部無反
A6000 kit(可能加鏡?) 定a6300kit 好?

利相:無影開相
用a7第一代想要平鏡又有返咁上下質素係咪只可以買原廠轉接環接minolta
五月去旅行
諗住4月中入部無反

利申用緊60
五月去旅行
諗住4月中入部無反

利申用緊60

唔要Kit入18105/4變焦啦。
五月去旅行
諗住4月中入部無反

利申用緊60

唔要Kit入18105/4變焦啦。

記得買多幾舊電,同埋副廠差機
oss+power zoom都幾食電
用a7第一代想要平鏡又有返咁上下質素係咪只可以買原廠轉接環接minolta

手動鏡大把平啦

想要變焦鏡同有af
有冇人入左支100GM?
影星大光圏wide 鏡最抵係咪買samyang 14m af f2.8?

仲有冇其他鏡抵用
利申:A7ii 用家

yes
再上一枝都要二千幾三千

Thanks 巴打

不過好大枝同好重
同埋變形勁, 難用lightroom correct

Lightroom 個鏡頭校正都冇用?
仲有冇邊支推介?

SY14 係 moustache-shaped distortion
如果你少影建築物都ok既

https://phillipreeve.net/blog/user-guide-ultra-wideangle-lenses-sony-alpha-7-series/

影星其實係咪唔洗理變形
有時影車軌同夜景,背景啲廣告牌白撚曬
係我影既方法錯定器材先天缺憾
通常我用A mode f8 f11 iso 100
另外,夜景正常既曝光o係histogram 係唔係會偏左,要攞盡高光定暗部data好啲?
虛心求學

利申:a6300 kit
另外,夜景正常既曝光o係histogram 係唔係會偏左,要攞盡高光定暗部data好啲?
虛心求學

長曝光就係要吸多啲光
廣告本身已經好光仲要長曝所以係必爆
用乜相機都一樣
我唔識合成相個類野
唯有避重就輕盡量唔入鏡
如果拎data寧願暗少少好過太光
虛心求學

長曝光就係要吸多啲光
廣告本身已經好光仲要長曝所以係必爆
用乜相機都一樣
我唔識合成相個類野
唯有避重就輕盡量唔入鏡
如果拎data寧願暗少少好過太光

原來係咁,我見啲人影夜景好似冇我咁突兀
唔該巴打
虛心求學

我會試下掃黑卡避免爆得太誇張
有冇人入左支100GM?

啱啱發覺支85 .8都幾平下
有啲想買添
初黎報到
想問問咁多位巴打
如果A7II 影人像/旅行用影人多 有咩鏡推介?
FE 85mm 1.8
E 50mm 1.8 oss
FE50mm 1.8
定用其他好啲
唔該哂
初黎報到
想問問咁多位巴打
FE 85mm 1.8
FE50mm 1.8
定用其他好啲
唔該哂

如果真有興趣
請由第一頁睇起
裡面已經提及過你想知
或者你想問既資料
睇完再諗唔掂大家再慢慢答你
好無~?
唔該晒
a5100 想買支F2.8鏡 其實係咪無乜得揀?
唔要二手 其他牌子鏡頭ok
a5100 想買支F2.8鏡 其實係咪無乜得揀?
唔要二手 其他牌子鏡頭ok

咩 2.8 先得
焦距 ? 定焦?
初黎報到
想問問咁多位巴打
FE 85mm 1.8
FE50mm 1.8
定用其他好啲
唔該哂

如果真有興趣
請由第一頁睇起
裡面已經提及過你想知
或者你想問既資料
好無~?
唔該晒

雖則係咁
我都答下佢啦

就咁E 50 1.8係APSC鏡 A7ii用來無意思
FE 50 1.8 除左平之外無咩好 有返咁上下質素要求都係入FE 55啦
新嗰支85 .8就應該ok嘅 我睇落都心郁郁
初黎報到
想問問咁多位巴打
FE 85mm 1.8
FE50mm 1.8
定用其他好啲
唔該哂

如果真有興趣
請由第一頁睇起
裡面已經提及過你想知
或者你想問既資料
好無~?
唔該晒

雖則係咁
我都答下佢啦

FE 50 1.8 除左平之外無咩好 有返咁上下質素要求都係入FE 55啦

FE 50 1.8 我都用緊,除咗真係平無咩可取之處
特別仲要個focus 好慢
350hkd 買左部超新既 二手 Fujifilm finepix s1 當玩具玩
350hkd 買左部超新既 二手 Fujifilm finepix s1 當玩具玩

350HKD btw你係咪錯左POST 唔係應喺富士個POST度講架咩
初黎報到
想問問咁多位巴打
FE 85mm 1.8
FE50mm 1.8
定用其他好啲
唔該哂

如果真有興趣
請由第一頁睇起
裡面已經提及過你想知
或者你想問既資料
好無~?
唔該晒

雖則係咁
我都答下佢啦

FE 50 1.8 我都用緊,除咗真係平無咩可取之處
特別仲要個focus 好慢

淨係個硬膠鏡身已經唔開胃
唔爭氣地入左100GM...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞