[Sony/罪大滔天] 用家集中討論區(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想問下有咩減光鏡 介紹?

如果係長曝影景,78蚊買個濕鳩smooth reflection app都夠玩,影到raw
如果係拍片就等其他巴打推介

如果真係想買ND鏡我覺得E個扺玩
我自己GND都係E度買
再淘寶買個幾十蚊托翻來

至少質素唔會太差,又幾百蚊貨仔

有無人試過淘寶 好似幾多人用

之前淘過另一牌子圓鏡

但有四邊暗角

之後唔敢再花幾百去試

E隻要睇下有無其他師兄試過

前幾日掙扎緊放唔放走支1635 用batis 25 代替,
最後都係買埋佢唔放走1635

巴打用緊1635有咩用後感?仲諗緊買唔買好
小弟想入支wide鏡影景(淨係影景多),想問下邊支會好啲

Samyang 14mm F2.8 / 12mm F2
(相差2mm,但F2大光圈少少係咪會好啲?但好似好多人話14mm抵屌啲。本身想2揀1用黎影星,但無乜時間去景星,所以想問下呢2支影景點?)

Sony 16-35mm
呢支影景/影星都掂? 但得f4夠唔夠做?

Sigma 12-24mm F4
Sigma 19mm F2.8
Touit 12mm F2.8
以上呢3支都無乜研究過,但追post好多巴打都用緊sigma,19mm有2.8,但12又wide啲得f4
Touit呢支真心唔識,求巴打指教

利申:a7ii

Touit 好似for apsc

三洋14/2.8同1635/4先係原生FF Emount,Sigma 12-24/4要用Adaptar先用到,其他係APSC鏡嚟 

咁即係而架得返呢2支揀?
巴打點揀

唔考慮Batis 25 or Batis 18

我無睇過呢2支啊 好野黎?

我用過三洋14mm f2.8
配a7r2

價錢係好平,但好撚重好撚大好撚重
我帶過出街兩三次之後放咗,因為大到我唔會拎去旅行

我都諗緊買支wide,
而家諗Tokina FiRIN 20mm f/2 FE MF 好似唔似

影境當然wide 啲好啲,但都要考慮重量
同埋如果wide 得來邊位都係朦,返來又cut 走返啲咁好似無謂。
支三洋用係a7r2 上收到f8 邊位都係散,但當然唔聞相嘅就ok 嘅,而且二千頭真係無野好再要求

你係講緊新有af個支14mm定舊mf 個支

Touit 好似for apsc

三洋14/2.8同1635/4先係原生FF Emount,Sigma 12-24/4要用Adaptar先用到,其他係APSC鏡嚟 

巴打點揀

配a7r2

我都諗緊買支wide,
而家諗Tokina FiRIN 20mm f/2 FE MF 好似唔似

同埋如果wide 得來邊位都係朦,返來又cut 走返啲咁好似無謂。
支三洋用係a7r2 上收到f8 邊位都係散,但當然唔聞相嘅就ok 嘅,而且二千頭真係無野好再要求

二千頭梗係MF

巴打點揀

配a7r2

我都諗緊買支wide,

二千頭梗係MF

有冇玩過af 個支? 見佢有af 同外形唔太大
e mount其實有咩天涯鏡好
e mount其實有咩天涯鏡好

FF極限24240,APSC就18105算啦。
a6000 推咩鏡好 影人同團體30人相同旅行風景
接受2手 1670好似不錯?

18105啦
1670果價偏貴,質素同1670差唔多
https://www.sony.com.hk/campaigns/vdayoffer2017/?cid=ban-am-1536

岩岩見到呢個promo
想問下部rx 100iv 買唔買得過
係街買價錢差唔差得遠
https://www.sony.com.hk/campaigns/vdayoffer2017/?cid=ban-am-1536

岩岩見到呢個promo
想問下部rx 100iv 買唔買得過
係街買價錢差唔差得遠

格價網$5500有找,不過唔知包唔包現金券同皮套。不過有無用就見仁見智啦 

18105啦

18105啦,或者一支19/2.8做鏡頭蓋 

18105啦

咁我買水貨會唔會較好?

18105啦

咁我買水貨會唔會較好?

你識檢查同有做功課揾口舖頭,鏡頭無所謂啦。又唔係1680za 

試機求評

試機求評

唔錯 記實味

巴打點揀

配a7r2

我都諗緊買支wide,

二千頭梗係MF

有冇玩過af 個支? 見佢有af 同外形唔太大

AF價錢貴成倍咁制
而且14MM 唔洗AF啦,影景都係用MF

我諗緊 FiRIN 20mm f/2 FE MF
OR 褔仔12MM

一支大光圈,一支就ultra wide

a7接canon fd 50/1.4
大家好, 小弟由Canon 單反轉會, 新加入sony 家庭~買左A6000 連雙kit~

其實轉會主因係因為單反真係太重, 好多時我行山旅行去影相其實好唔方便, 帶多一兩支鏡仲會好重

btw 講返部A6000, 支kit 其實都有佢好處, 就係好輕, 既然二手放得幾舊水, 我應該會留

之後想請教下巴打們, 想買支標準變焦, 16-70 蔡頭, 定係18-105G 好呢, 成像質素會否差好遠? 焦距問題我唔太著重因為都仲有支55-210 cover 到, thanks!
大家好, 小弟由Canon 單反轉會, 新加入sony 家庭~買左A6000 連雙kit~

其實轉會主因係因為單反真係太重, 好多時我行山旅行去影相其實好唔方便, 帶多一兩支鏡仲會好重

btw 講返部A6000, 支kit 其實都有佢好處, 就係好輕, 既然二手放得幾舊水, 我應該會留

之後想請教下巴打們, 想買支標準變焦, 16-70 蔡頭, 定係18-105G 好呢, 成像質素會否差好遠? 焦距問題我唔太著重因為都仲有支55-210 cover 到, thanks!

18-105G for sure
16-70 貴又唔係高質

要超廣角再另外買啦。
想問下有咩減光鏡 介紹?

如果係長曝影景,78蚊買個濕鳩smooth reflection app都夠玩,影到raw
如果係拍片就等其他巴打推介

如果真係想買ND鏡我覺得E個扺玩
我自己GND都係E度買
再淘寶買個幾十蚊托翻來

至少質素唔會太差,又幾百蚊貨仔

有無人試過淘寶 好似幾多人用

之前淘過另一牌子圓鏡

但有四邊暗角

之後唔敢再花幾百去試

E隻要睇下有無其他師兄試過

我都想買nd,下個月去阿里山用

要超廣角再另外買啦。

即係大家都推介18-105G 多啲? 如果係咁平啲, 可能可以配多支

同埋支55-210 大家建唔建議留, 論遠攝zoom 叫唔叫ok?

要超廣角再另外買啦。

即係大家都推介18-105G 多啲? 如果係咁平啲, 可能可以配多支

同埋支55-210 大家建唔建議留, 論遠攝zoom 叫唔叫ok?

新手影出黎 畀你望下
如果出raw + jpeg 係咪jpg 可以set 做low quality
唔影響raw?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞