[Sony/罪大滔天] 用家集中討論區(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
新手準備入坑玩買A7ii
1. 值唔值得買24-70 f4 而唔入Kit Lens?
焦段差好少,但價錢差好多。定應該Kit Lens 配定焦。
主要旅行影下景同影下女
Budget: ~17000

唔值 kit鏡足矣

2. 我知道接環有好多選擇,有天工3﹐mc-11﹐Meta Bones etc... 想知mc-11 配canon L 鏡會唔會有功能用唔到。我見到之前有巴打推介天工3﹐想知有咩甘好?

有諗住用sigma art 鏡就mc11
無就天工3

3. A7ii Body 有5軸防震,如果我問朋友借支Canan 70200 f4 non-IS﹐會唔會照有body 防震?

麻煩曬
話事話,a7III 係咪傳說黎
真係等到2046
已經忍唔到手想入a7RII

用緊a7 想升級
有無巴打係華仁/四寶買過相機?
買機果陣有咩一定要check?

新手準備入坑

推一推

上一部nex-5R 係華仁買,無大問題

巴打有無係四寶買過?見個價抵好多
華仁A6000 行都4080
四寶做3800尾咁上下

四寶買過sigma 鏡 都係細鋪一間 正正常常
問清楚行定水
華仁就大路 行一轉上去問下cash 係咪都係呢個價 有時cash 會平多少少
真係等到2046

用緊a7 想升級

入啦~都唔知你等乜
就算真係出左a7iii都唔等於a7r2變廢機
真係等到2046

用緊a7 想升級

入啦~都唔知你等乜

其實a73 仲會改d 咩呢
下放a6x00 既對焦
真係等到2046

用緊a7 想升級

入啦~都唔知你等乜

我怕Sony 又有黑科技放落部a7III 到,
到時買左a7RII 又會心郁郁換
真係等到2046

用緊a7 想升級

入啦~都唔知你等乜

其實a73 仲會改d 咩呢
下放a6x00 既對焦

Touch screen 對焦好方便
有無巴打係華仁/四寶買過相機?
買機果陣有咩一定要check?

新手準備入坑

推一推

上一部nex-5R 係華仁買,無大問題

巴打有無係四寶買過?見個價抵好多
華仁A6000 行都4080
四寶做3800尾咁上下

四寶買過sigma 鏡 都係細鋪一間 正正常常
問清楚行定水
華仁就大路 行一轉上去問下cash 係咪都係呢個價 有時cash 會平多少少

巴打你果陣買行定水?
因為想買水機
真係等到2046

用緊a7 想升級

入啦~都唔知你等乜

我怕Sony 又有黑科技放落部a7III 到,
到時買左a7RII 又會心郁郁換

都幾肯定A7 III唔會好過7RII
最少PFAF 應該唔會比咁多點你。你睇SII就知
又或者有4k但唔會畀s-log你
好大機會唔會比BSI sensor你(同樣睇7s II)

罪大一向唧牙膏唧到好極致
咁就19k

死圖呀巴打
咁就19k

死圖呀巴打

邊有死
咁就19k

死圖呀巴打

邊有死

係喎頭先個browser load唔到圖屌sorry

單反窮三代
今個月銀行月結單俾條女見到我跳樓都唔掂
新手準備入坑玩買A7ii
1. 值唔值得買24-70 f4 而唔入Kit Lens?
焦段差好少,但價錢差好多。定應該Kit Lens 配定焦。
主要旅行影下景同影下女
Budget: ~17000

唔值 kit鏡足矣

2. 我知道接環有好多選擇,有天工3﹐mc-11﹐Meta Bones etc... 想知mc-11 配canon L 鏡會唔會有功能用唔到。我見到之前有巴打推介天工3﹐想知有咩甘好?

有諗住用sigma art 鏡就mc11
無就天工3

3. A7ii Body 有5軸防震,如果我問朋友借支Canan 70200 f4 non-IS﹐會唔會照有body 防震?

麻煩曬

即係Sigma MC-11 配L 鏡都用到DMF/AF-C/AF-S ?
咁就19k

死圖呀巴打

邊有死

單反窮三代

我想問要買咩MOUNT先轉到CANON鏡
利申:新手
咁就19k

死圖呀巴打

邊有死

單反窮三代

我想問要買咩MOUNT先轉到CANON鏡
利申:新手

Sigma mc11 / 天工 / metabones / 大陸雜牌

mc 11 轉唔到ef-s 但metabones 好似得?
都係當多個information 你都係FF 架啦

巴打你果陣買行定水?
因為想買水機

機問下其他人好d
我機買行, 鏡先至會買水
有冇勇士入左tokina 20mm F2
上過price.com格價
鏡的話係咪行水分別唔大? 見都差幾百至1k
有無話邊間好啲or特別黑?
請賜教
諗緊買架Rx100 m4 用黎影下旅行相同街拍
有無巴絲打用緊?
聽完巴打講 今日終於出左去升上部a7RII,
究竟要唔要$1509現金劵價好
究竟要唔要$1500現金劵價好

19990 有1500萬寧劵定19000 淨機價

1500券8折出大把水貨佬收
19990-1200 = 18790
19000-0 =19000

差210蚊,做到5次黨主席.

between巴打幾時出機? 做唔做受薦人?
一齊一人拎一張500蚊鏡頭券
我部7R II 唔記得2月25定26號買。
尋日啱啱上網登記咗保養,可以做推薦人

1500券8折出大把水貨佬收
19990-1200 = 18790
19000-0 =19000

差210蚊,做到5次黨主席.

between巴打幾時出機? 做唔做受薦人?
一齊一人拎一張500蚊鏡頭券
我部7R II 唔記得2月25定26號買。
尋日啱啱上網登記咗保養,可以做推薦人

Pm 我TG memoriesbii
岩岩出完機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞