[Sony/罪大滔天] 用家集中討論區(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
A7II 個viewfinder有無得較唔好咁sensitive
我有時拎左個moon出黎諗住炒d野 但佢已經當我睇緊個viewfinder搞到好煩

攞Marker油黑一半,或者3m 膠紙遮一半。

邊洗咁講究,電線膠布都得啦
marker就唔建議

巴打你地都有呢個煩惱?

冬天用頸巾佢成日當我要用viewfinder

我就用透明膠紙+marker
慢慢油慢慢試到啱

其實轉手動轉咪得囉
我都係set咗 dial 中間粒的來manual轉vf/lcd

中間攞咗嚟轉對焦點啦 

同埋自動轉方便啲喎 

個auto 係好用嘅就方便
問題A7系列個vf/lcd auto經常抽筋
再加上我好少用LCD (除咗review同埋拍片)
manual仲方便

marker就唔建議

巴打你地都有呢個煩惱?

慢慢油慢慢試到啱

其實轉手動轉咪得囉
我都係set咗 dial 中間粒的來manual轉vf/lcd

中間攞咗嚟轉對焦點啦 

同埋自動轉方便啲喎 

manual仲方便

唔係抽筋
係距離太太太遠
你地嗰幾粒制係點set
我a6000 c1 係set 普通/連拍/定時
c2 係af / afc
ael 係眼控對焦

marker就唔建議

巴打你地都有呢個煩惱?

慢慢油慢慢試到啱

其實轉手動轉咪得囉

中間攞咗嚟轉對焦點啦 

同埋自動轉方便啲喎 

manual仲方便

唔係抽筋
係距離太太太遠

咪係囉, 隔20cm 都可以auto 去vf
計埋佢轉嚟轉去嘅時間。我manual仲快仲慳電
你地嗰幾粒制係點set
我a6000 c1 係set 普通/連拍/定時
c2 係af / afc
ael 係眼控對焦

A7R II

C1 = focus area
C2 = silent shooting
C3 = metering mode
C4 = min shutter
AF/MF button = AF on
dial up = focus mode
dial down = vf/lcd switch

marker就唔建議

巴打你地都有呢個煩惱?

慢慢油慢慢試到啱

其實轉手動轉咪得囉

中間攞咗嚟轉對焦點啦 

同埋自動轉方便啲喎 

manual仲方便

唔係抽筋
係距離太太太遠

真係好鬼煩
我買左一排
以為呢d野會有得較下 點知無

慢慢油慢慢試到啱

其實轉手動轉咪得囉

中間攞咗嚟轉對焦點啦 

同埋自動轉方便啲喎 

manual仲方便

唔係抽筋
係距離太太太遠

真係好鬼煩
我買左一排
以為呢d野會有得較下 點知無

呢個距離長度簡直係智將級別
Sony要做一哥,真係要係用家體驗方面落多d苦功
我本身同屋企人用緊a7ii,但而家出咗外國讀書無理由買返同一部,但又慣灑sony啲野,同埋有幾支鏡唔想轉mount咁煩,諗緊入部6300玩下好無,可以買啲平samyang鏡玩下,遲下有可以用返去a7ii到。主要拍平同影event咁,你哋覺得6300屌唔屌得過
我本身同屋企人用緊a7ii,但而家出咗外國讀書無理由買返同一部,但又慣灑sony啲野,同埋有幾支鏡唔想轉mount咁煩,諗緊入部6300玩下好無,可以買啲平samyang鏡玩下,遲下有可以用返去a7ii到。主要拍平同影event咁,你哋覺得6300屌唔屌得過

直上a7rii

marker就唔建議

巴打你地都有呢個煩惱?

慢慢油慢慢試到啱

其實轉手動轉咪得囉

中間攞咗嚟轉對焦點啦 

同埋自動轉方便啲喎 

你地平時點對焦
影左咁耐都係中心對焦,平移構圖

a6k 用 afa 或者 afc 好準下

巴打你地都有呢個煩惱?

慢慢油慢慢試到啱

其實轉手動轉咪得囉

中間攞咗嚟轉對焦點啦 

同埋自動轉方便啲喎 

你地平時點對焦

a6000用中心對焦,晒撚咗個對焦系統喎,你估用緊6d得一點對到焦咩 

marker就唔建議

巴打你地都有呢個煩惱?

慢慢油慢慢試到啱

其實轉手動轉咪得囉

中間攞咗嚟轉對焦點啦 

同埋自動轉方便啲喎 

你地平時點對焦

我用af-a, zone ,face detection,eye af
郁對焦點最快係a6500 touch > a6300 直接按方向鍵 > a6000&a7系列 按中間鍵再按方向鍵(or dial)
咁多位巴打比啲意見
而家有部a7 ,專玩舊鏡,諗緊放唔放左佢上a7ii
咁多位巴打比啲意見

玩舊鏡,有五軸防震實好啲。但如果你夠做玩得開心,咪繼續慳番買鏡好過。
咁多位巴打比啲意見

玩舊鏡,有五軸防震實好啲。但如果你夠做玩得開心,咪繼續慳番買鏡好過。

就係貪佢個防震
但日頭黎講又好似無咩大差別
1516緊
一時覺得夠做用得幾開心,一時就覺得差咁啲
咁多位巴打比啲意見

就係貪佢個防震
1516緊

我同你一樣,不過等iii
咁多位巴打比啲意見

就係貪佢個防震
1516緊

我同你一樣,不過等iii

Iii驚太貴,唔捨得買
不過買ii 我都係買二手
咁多位巴打比啲意見

睇下你黎緊有冇咩特別野要影, 例如影下櫻花 去旅行 之類, 無既話等下一代都得既
咁多位巴打比啲意見

睇下你黎緊有冇咩特別野要影, 例如影下櫻花 去旅行 之類, 無既話等下一代都得既

又真係無咩特別野要影,都係星期六日得閒出去鳩影,記錄下日常咁。同埋真係只玩舊鏡,之前有諗過買個原廠轉接環玩minolta af鏡
https://www.ephotozine.com/article/top-12-best-sony-e-fe-mount-lenses-2017-29886

大家點睇

18105 無上榜 支18200衝出黎柒
https://www.ephotozine.com/article/top-12-best-sony-e-fe-mount-lenses-2017-29886

大家點睇

18105 無上榜 支18200衝出黎柒

當天涯鏡全包就是好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞