[Sony/罪大滔天] 用家集中討論區(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
求問:屋企人本身有部a72, 50 1.8,同支kit鏡。女友近期想買部可以自拍既旅行相機,睇左rx100,a5100,a6300三部,由於屋企有部a72,想盡可能買部可以換鏡既機兩邊用,咁得返5100同6300選擇,但係6300個mon又反唔到上去得低抄角度,得返5100選擇!但係始終5100係幾年前既機,各位師兄想問下而家買唔買得過???or有冇其他選擇,thx!
求問:屋企人本身有部a72, 50 1.8,同支kit鏡。女友近期想買部可以自拍既旅行相機,睇左rx100,a5100,a6300三部,由於屋企有部a72,想盡可能買部可以換鏡既機兩邊用,咁得返5100同6300選擇,但係6300個mon又反唔到上去得低抄角度,得返5100選擇!但係始終5100係幾年前既機,各位師兄想問下而家買唔買得過???or有冇其他選擇,thx!

Rx100先係正確選擇。副機一流,自拍方便。拎FF鏡插APSC機峻,真係盡量咪做啦 

Rx100先係正確選擇。副機一流,自拍方便。拎FF鏡插APSC機峻,真係盡量咪做啦 

但有時旅行想影下景深景淺,rx100又做唔做到呢?

但有時旅行想影下景深景淺,rx100又做唔做到呢?

iPhone都影到,睇你點影啫。同埋你咪有部a7ii,互補不足先啱。

如果單純講景深,買番a7系列先啱喎。
求問大家

請問買二手鏡是否買行好過水?定行過左保就冇所謂?

最近睇中左支55mm 1.8za 順帶問問有冇巴打放
求問大家

請問買二手鏡是否買行好過水?定行過左保就冇所謂?

最近睇中左支55mm 1.8za 順帶問問有冇巴打放

我有支水,上年11 月尾買想放,因為焦距重覆咗
Hello巴打
買左部5100 連 kit
想問下如果想旅行影下景有無咩好選擇
Hello巴打

標準答案,變焦18105/4加支大光圈定焦。
Hello巴打

apsc 有支 50mm 1.8 平加靚 2k 唔洗
之前唔知邊到 top 10 E mount lens 都有佢份
再加支wide angle
Hello巴打

之前唔知邊到 top 10 E mount lens 都有佢份

Wide angle有無咩推薦 Sony 5000幾個支?
想買枝85mm影人 batis85 定新個枝fe85好? 邊個散景好d?
買唔起85gm
利申a7ii
Hello巴打

Wide angle有無咩推薦 Sony 5000幾個支?

Touit 果枝
想買枝85mm影人 batis85 定新個枝fe85好? 邊個散景好d?
買唔起85gm
利申a7ii

睇過人做對比 真心新果支85好夠做 對焦又快 利
不過成色batis始㚵係蔡 但side to side睇又唔係好大分別既,價錢差一截

總結: 性價比高---新85
滿足虛榮心---Batis
影星大光圏wide 鏡最抵係咪買samyang 14m af f2.8?

仲有冇其他鏡抵用
利申:A7ii 用家
買唔起85gm
利申a7ii

睇過人做對比 真心新果支85好夠做 對焦又快 利
不過成色batis始㚵係蔡 但side to side睇又唔係好大分別既,價錢差一截

總結: 性價比高---新85
滿足虛榮心---Batis

如果買Batis 之前都有Sony果枝 我都買Sony
Batis 絕對冇問題 不過寧願平d
影星大光圏wide 鏡最抵係咪買samyang 14m af f2.8?

仲有冇其他鏡抵用

yes
再上一枝都要二千幾三千

Thanks 巴打
想入手部a7s,
請問2手而家咩價?

仲有冇其他鏡抵用

yes
再上一枝都要二千幾三千

Thanks 巴打

不過好大枝同好重
同埋變形勁, 難用lightroom correct

Lightroom 個鏡頭校正都冇用?
仲有冇邊支推介?
apsc wide angle最抵係咪samyang12f2?
利申:窮撚無錢買touit
想入手部a7s,
請問2手而家咩價?

8k左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞