[Sony/罪大滔天] 用家集中討論區(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
請繼續由得某倒米user 單機
想block 就block
想撚嘅唔好帶佢入黎撚

歡迎貼相比人評下
新手老手都得
Lm
有關「等效焦距」同「Crop factor」

呢樣嘢,我初頭都困惑咗好耐。而家嘗試打出嚟希望幫新手了解吓 

以前最常用嘅菲林相機同菲林格式係135,即係而家所講嘅全片幅/FF。當然仲有其他大底機,仲有120中片幅同其他大片幅就唔一一詳述。

到數碼機年代,為咗控制成本同增加市佔,就多咗相對FF機輕同平嘅APSC片幅同M43片幅嘅「殘幅」機啦 

咁為咗等大家方便溝通,就以FF機做標準,其他片幅就因應其片幅尺寸,計番個相對135全片幅嘅「等效焦距」出嚟 

咁點計番個「等效焦距」出嚟?將你支鏡嘅實際焦距,乘番你部殘幅機專用嘅「Crop factor」出嚟就知道相對全幅嘅「等效焦距」係咩啦 

例如我用緊Sony a6000嘅,Sony APSC嘅「Crop Factor」係1.5,咁無論我插支a6000系列專用嘅apsc鏡:sel50f18,定係a7系列專用嘅ff鏡:sel50f18f都好。總之將支50mm焦距嘅鏡,插落Sony apsc片幅嘅機到用,就要乘1.5先至計到ff嘅等效焦距係咩 

即係:「50mm (實際焦距) x 1.5 (Crop factor) = 75mm (FF等效焦距)」
關於買機,請問吓自己基本問題先;關於直出同後制:

拍片你去到咩要求先,使唔使4k同埋SLog Grade色呢?或者拍啲咩題材,會唔會影啲高速移動,例如動物、小朋友、運動員、交通咁?

直出同後製之爭,呢個問題真係講到口臭。曝光正確,支鏡正常,WB有微調,正常你用Sony影嘅相絕對係見得人 

但係影RAW再後製細心微調拉番啲細節出嚟,特別係風景相為甚,絕對係正 

至於乜柒唔識執相呀,懶呀嗰啲言論。你死返去用電話影啦。你哋而家影相好叻咩,好勁呀?影相係要慢慢學,慢慢影咁浸出嚟 
由高登講到連登嘅新手機同器材推介,不如大家繼續傾個List出嚟完善佢啦 

下次爆Post嗰個巴打,可以完善番第一頁 
由高登講到連登嘅新手機同器材推介,不如大家繼續傾個List出嚟完善佢啦 

連google drive link 都冇好難執

討論咗先嘛 

討論咗先嘛 

Aspc
定焦 sigma 30.4
變焦 sony 18105g, sony 55210
仲要分平到貴 list 下優缺點
冇個excel 都幾難
整條view link 先
再諗下有咩方法畀人edit
冇個excel 都幾難

咁可能又開新AC啦,之後再掟出嚟畀大家完善。其實貴嘅鏡都唔係For新手建議啦 
冇個excel 都幾難

其實好複雜
我share幾條有用link先
機身/鏡頭相容性資訊:
http://support.d-imaging.sony.co.jp/www/cscs/lens_body/?area=ap&lang=ct
原廠配件:
http://www.sony.net/Products/diacc/systemchart/zh/index.html#ilc
原廠閃光燈:
www.sony.net/Products/di/flash/
小弟想入支wide鏡影景(淨係影景多),想問下邊支會好啲

Samyang 14mm F2.8 / 12mm F2
(相差2mm,但F2大光圈少少係咪會好啲?但好似好多人話14mm抵屌啲。本身想2揀1用黎影星,但無乜時間去景星,所以想問下呢2支影景點?)

Sony 16-35mm
呢支影景/影星都掂? 但得f4夠唔夠做?

Sigma 12-24mm F4
Sigma 19mm F2.8
Touit 12mm F2.8
以上呢3支都無乜研究過,但追post好多巴打都用緊sigma,19mm有2.8,但12又wide啲得f4
Touit呢支真心唔識,求巴打指教

利申:a7ii

Touit 好似for apsc

三洋14/2.8同1635/4先係原生FF Emount,Sigma 12-24/4要用Adaptar先用到,其他係APSC鏡嚟 

咁即係而架得返呢2支揀?
巴打點揀
其實fact嘅野愈精簡愈好,打大段野係冇人睇

Full frame機身 (FE鏡頭) 與 APS-C機身 (E鏡頭) 相容性:
Full frame 機身 + FE 鏡頭 = 等效焦距X1
Full frame 機身 + E 鏡頭 = 等效焦距X1.5,像素 - 66%
APS-C 機身 + FE 鏡頭 = 等效焦距X1.5
APS-C 機身 + E 鏡頭 = 等效焦距X1.5

(相差2mm,但F2大光圈少少係咪會好啲?但好似好多人話14mm抵屌啲。本身想2揀1用黎影星,但無乜時間去景星,所以想問下呢2支影景點?)

以上呢3支都無乜研究過,但追post好多巴打都用緊sigma,19mm有2.8,但12又wide啲得f4

三洋14/2.8同1635/4先係原生FF Emount,Sigma 12-24/4要用Adaptar先用到,其他係APSC鏡嚟 

巴打點揀

三洋12/2呢支係APSC鏡呀,你係FF得三洋14/2.8咋 

巴打點揀

唔考慮Batis 25 or Batis 18
買a6300好定a6500好
會拍片
聽講6300update左firmware就冇咁易overheat
連拍對於我冇乜用
我揀唔掂

巴打點揀

三洋12/2呢支係APSC鏡呀,你係FF得三洋14/2.8咋 

我唔知換邊支好,1635好似焦距好啲,但三洋有2.8

巴打點揀

我無睇過呢2支啊 好野黎?
a5100 轉 minolta md mount求推介

巴打點揀

我無睇過呢2支啊 好野黎?

其實係睇你題材,普通景咪1635/4方便構圖。影星同銀河就愈大光圈愈好啦。除咗以上仲有原生E mount嘅蔡司鏡,要af就Batis,mf就Loxia 
冇個excel 都幾難

其實好複雜
我share幾條有用link先
機身/鏡頭相容性資訊:
http://support.d-imaging.sony.co.jp/www/cscs/lens_body/?area=ap&lang=ct
原廠配件:
http://www.sony.net/Products/diacc/systemchart/zh/index.html#ilc
原廠閃光燈:
www.sony.net/Products/di/flash/

原廠鏡頭
http://www.sony.com.hk/zh/electronics/lenses/t/camera-lenses
Sigma DN鏡頭 (APSC 自動對焦)
http://www.sigma-photo.co.jp/english/lens/dn/
Samyang 鏡頭 (2支FF自動對焦,大量手動對焦FF/APSC)
http://www.samyanglensglobal.com/product/index.do#JTdCJTIyTU9VTlQlMjIlM0ElMjIzOCUyMiU3RA==
Voigtländer 鏡頭 (FF超廣角手動對焦)
https://voigtlaender.com/e-mount.html
Zeiss Batis 鏡頭 (FF 自動對焦)
https://www.zeiss.com/camera-lenses/zh_hk/camera_lenses/batis/batis2818.html
Zeiss Touit 鏡頭 (APSC 自動對焦)
https://www.zeiss.com/camera-lenses/zh_hk/camera_lenses/touit/touit2812.html
Zeiss Loxia 鏡頭 (FF 手動對焦)
https://www.zeiss.com/camera-lenses/zh_hk/camera_lenses/loxia/loxia2821.html
國產手動鏡頭:
Laowa http://www.venuslens.net/
Mitakon http://www.zyopticslens.com/
想問下
如果影室內人像合照(一班學生咁)
應該用咩mode同點set光圈快門ISO
對焦應該揀邊種?

自己試過幾次都唔太滿意
成象唔夠sharp
有少少失焦同鬆散

A7 ii + kit鏡

跪求高手指點
a5100 轉 minolta md mount求推介

求其淘寶最平,或者中一減焦環二代 
想問下
如果影室內人像合照(一班學生咁)
應該用咩mode同點set光圈快門ISO
對焦應該揀邊種?

自己試過幾次都唔太滿意
成象唔夠sharp
有少少失焦同鬆散

A7 ii + kit鏡

跪求高手指點

應該係唔夠光,快門太慢延長曝光時間,所以就張相Blur Blur哋。喺唔轉鏡頭之下,你可以較M mode手動曝光設定,光圈較到最大啦,快門去番安全快門或者1/40左右,然後推番高ISO感光度去改番正常曝光 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞