[Sony/罪大滔天] 用家集中討論區(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
https://www.ephotozine.com/article/top-12-best-sony-e-fe-mount-lenses-2017-29886

大家點睇

18105 無上榜 支18200衝出黎柒

當天涯鏡全包就是好

2470 2.8好正 但無錢買
https://www.ephotozine.com/article/top-12-best-sony-e-fe-mount-lenses-2017-29886

大家點睇

當天涯鏡全包就是好

上榜個支係18200PZ 同銀版/LE 唔同架

大家點睇

當天涯鏡全包就是好

但pz同le 畫質唔係無分別咁濟咩
主要都係攝影距離同放大倍率唔同咩
不過18200 以天涯鏡黎講 畫質真係算ok
個問題係價錢……

大家點睇

當天涯鏡全包就是好

主要都係攝影距離同放大倍率唔
個問題係價錢……

大家點睇

當天涯鏡全包就是好

主要都係攝影距離同放大倍率唔
個問題係價錢……

都唔知點排嘅,24/1.8z排得後過35/1.8 
知唔知邊到有人收萬寧現金券?

fevee 大把 岩岩先放左1500 9.35 折收

fevee 大把 岩岩先放左1500 9.35 折收

我比左老母算
有無人用騰龍既鏡頭?
知唔知駁nikon定canon頭會好啲
會唔會話駁環性能邊隻最好
有無巴打影過龍舟??
想問問70-200 夠唔夠影 定要再長啲?
今年打算幫自己隊龍影
有無巴打影過龍舟??
今年打算幫自己隊龍影

我諗200好抆水. 我有朋友影開
佢用100-400影
有無巴打影過龍舟??
今年打算幫自己隊龍影

佢用100-400影

直接Sigma 150-600 | c啦 
有無巴打影過龍舟??
今年打算幫自己隊龍影

佢用100-400影

咁不如Zeiss Apo Sonnar T* 1700 mm F4啦
z5 android7.0 幾時先捨得出
有無巴打影過龍舟??
今年打算幫自己隊龍影

佢用100-400影

咁不如Zeiss Apo Sonnar T* 1700 mm F4啦

咁又誇得濟,同埋無得Zoom構圖難啲 
z5 android7.0 幾時先捨得出

你係咪又去錯台 
有無巴打影過龍舟??
今年打算幫自己隊龍影

佢用100-400影

70300G
有無巴打影過龍舟??
今年打算幫自己隊龍影

佢用100-400影

70300G

除左70300g 其他鏡轉接對焦夠唔夠快
有無巴打影過龍舟??
今年打算幫自己隊龍影

佢用100-400影

70300G

除左70300g 其他鏡轉接對焦夠唔夠快

睇你咩機啦 
想問下a6000系列啲色有冇好左?我用緊nex6 影人啲色勁怪,比較canon m3差好遠
想問下a6000系列啲色有冇好左?我用緊nex6 影人啲色勁怪,比較canon m3差好遠

要直出建議你直接過富士。我自己就會將白平衡微調B1M1先,但其實都係影RAW入Lr先執。如果你入新機,不如考慮a6300/6500啦 
部A7買左半年多D 唔常用
最近發覺DEL製禁落好奇怪 唔同其他製既觸感
冇彈彈地既FEEL但仲用到 有冇人都有呢個問題?

有無搞過其他setting
除左白平衡,仲有風格都會影響色水
部A7買左半年多D 唔常用
最近發覺DEL製禁落好奇怪 唔同其他製既觸感
冇彈彈地既FEEL但仲用到 有冇人都有呢個問題?

正常

要直出建議你直接過富士。我自己就會將白平衡微調B1M1先,但其實都係影RAW入Lr先執。如果你入新機,不如考慮a6300/6500啦 

一般以中位價 (under 10k) 嘅鏡黎講,富士啲鏡同sony啲鏡邊邊質素好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞