[牛屎會業主聯盟]真低調置業討論區(九)

1002 回覆
4 Like 2 Dislike
今日體會到住牛屎區幾咁食屎
預好時間出發去大球場返工,西鐵十五分鐘先有一架,仆佢個街

非繁忙時間…

坐巴士可能快過西鐵

星期六日坐巴士好啲

咁怪 ?!
15分鐘?
之前聽你地講元朗繁忙時間上唔到車
依家非繁忙時間又冇車

正如東涌線咁,非繁忙時間都10分鐘一班,繁忙時間南昌上唔到車一樣
有冇巴打最近申請過HKMC首置八成既按揭?
大約需要約耐先有結果?

因為我係自顧,擔心申請借八成搞完一亂唔批,再轉借六成的話會趕唔切係成交期內搞掂
渣打而家outstanding有冇miles送?

最正係可以一部分拎里數,一部分拎錢
可以拎夠去旅行既機票就收手,餘數要現金

依家機票咁平我寧願俾錢買
換又成日換唔到,換到又得啲晚機去早機返嘅選擇
最仆街係依家改晒規則,冇得免費改期,又冇得出open ticket

我換只會換商務客位
你睇下價錢,我絕對唔會自己俾錢買
渣打而家outstanding有冇miles送?

最正係可以一部分拎里數,一部分拎錢
可以拎夠去旅行既機票就收手,餘數要現金

依家機票咁平我寧願俾錢買
換又成日換唔到,換到又得啲晚機去早機返嘅選擇
最仆街係依家改晒規則,冇得免費改期,又冇得出open ticket

我換只會換商務客位
你睇下價錢,我絕對唔會自己俾錢買

係cx 特別貴,有時Qatar business promotion 好掋。上年買過15000蚊飛歐洲business.
有冇巴打最近申請過HKMC首置八成既按揭?
大約需要約耐先有結果?

因為我係自顧,擔心申請借八成搞完一亂唔批,再轉借六成的話會趕唔切係成交期內搞掂

我早幾個月由交表到批要足一個月
不過我有加擔保人
其實如果銀行都過到你自顧條數供樓
我估hkmc 都ok
財政預算案新聞只有寬免差餉一季,公屋免租一個月,生果金、公援金加碼例菜,冇提過畢馬威中國講提高首置印花稅減免之類,八百幾億盈餘都係呢啲? 等星期三
財政預算案新聞只有寬免差餉一季,公屋免租一個月,生果金、公援金加碼例菜,冇提過畢馬威中國講提高首置印花稅減免之類,八百幾億盈餘都係呢啲? 等星期三

即係又係搵我地開刀......

提高首置減免咪又推高d 樓價
業主見你慳左10萬,佢就升9萬

即係又係搵我地開刀......

成日屌打夾心
有冇會一路按揭一路又申請信用卡? 有冇影響, 諗住入伙要買好多野,可以look卡食迎新
新手首次置業虛心一問 同女友儲左一球野想買康城,大概五百五十萬,想問係咪無得做8/9成按竭?係咪四百萬樓下先有得做?

做到8 成, 但做唔到9成
9 成係400萬以下

感謝解答 8成都叫做有機會 小弟諗住儲百五萬做第一筆,夠唔夠安全?
巴打們,銀行做按揭有個律師樓名單,但係我未確定最終搵邊間銀行。一開始就要搵律師時,係咪要問哂幾間銀行,接唔接受呢間律師樓?confirm左所有銀行都接受先比錢律師樓?
有冇會一路按揭一路又申請信用卡? 有冇影響, 諗住入伙要買好多野,可以look卡食迎新

申請按揭銀行塞你開新卡啦
我2年前中銀都硬食2張
新手首次置業虛心一問 同女友儲左一球野想買康城,大概五百五十萬,想問係咪無得做8/9成按竭?係咪四百萬樓下先有得做?

做到8 成, 但做唔到9成
9 成係400萬以下

感謝解答 8成都叫做有機會 小弟諗住儲百五萬做第一筆,夠唔夠安全?

重點係你肯定康城仲有5百5十萬既盤?幾個月前屋企睇首都兩房都差唔多六百萬
【新界成交】嘉湖山莊2房398.8萬沽 97貨升50%賺130萬

上車屋苑之一天水圍嘉湖山莊,祥益地產謝利官表示,美湖居2座低層F室,實用面積441方呎,建築面積578方呎,剛以398.8萬元沽出,實用呎價9,043元,建築呎價6,900元。原業主於1997年以268.4萬元買入,是次沽售,持貨足足20年,97貨仍賺130萬元或升50%。

【荃灣:荃景花園兩房賣440萬 租客承接】
美聯物業鍾家豪表示,荃灣荃景花園3座中層C室,建築面積457方呎,實用面積355方呎,兩房間隔,以440萬元成交,建築呎價9,628元,實用呎價12,394元。買家為同區租客,因租住單位租約完結在即,恐業主加租,有感供樓較租樓划算,見上址有裝修,故決定承接上車。原業主2014年1月以295萬元購入,獲利145萬元,升值49.2%。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56319116&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170219
巴打們,銀行做按揭有個律師樓名單,但係我未確定最終搵邊間銀行。一開始就要搵律師時,係咪要問哂幾間銀行,接唔接受呢間律師樓?confirm左所有銀行都接受先比錢律師樓?

記憶中只要正牌律師行ok,冇得唔接受,不過可以問銀行,其實邊間都差唔太多錢

申請按揭銀行塞你開新卡啦
我2年前中銀都硬食2張

你都入曬資料俾佢做mortgage, 就算有影響都reflect 唔到出嚟啦, TU個status 好似係defer 2個月左右....我啱啱入表申請張CXAE咭, 1日已批 再申請緊citi reward 諗住會再申請多張

記憶中只要正牌律師行ok,冇得唔接受,不過可以問銀行,其實邊間都差唔太多錢

我反而係律師樓自己同我講佢地有邊幾間唔做得

同你自己律師樓講定你諗住同邊間做
佢會話你知佢自己係邊間bank既on list
唔係on list而你又一定係果間行就問佢有冇駁腳
俾多幾百蚊之後佢會同你搞掂
請問如果拎層樓去翻按一半,使唔使做壓測

要,當一般咁計

同你自己律師樓講定你諗住同邊間做
佢會話你知佢自己係邊間bank既on list
唔係on list而你又一定係果間行就問佢有冇駁腳
俾多幾百蚊之後佢會同你搞掂

做幾次按揭都無乜睇間律師樓,都係地產介紹個啲
如果依家供緊個息嘅CAP (2.15 H按)
係咪轉按會好D?

轉按會唔會影響信用評級?
【新界成交】嘉湖山莊2房398.8萬沽 97貨升50%賺130萬

上車屋苑之一天水圍嘉湖山莊,祥益地產謝利官表示,美湖居2座低層F室,實用面積441方呎,建築面積578方呎,剛以398.8萬元沽出,實用呎價9,043元,建築呎價6,900元。原業主於1997年以268.4萬元買入,是次沽售,持貨足足20年,97貨仍賺130萬元或升50%。

【荃灣:荃景花園兩房賣440萬 租客承接】
美聯物業鍾家豪表示,荃灣荃景花園3座中層C室,建築面積457方呎,實用面積355方呎,兩房間隔,以440萬元成交,建築呎價9,628元,實用呎價12,394元。買家為同區租客,因租住單位租約完結在即,恐業主加租,有感供樓較租樓划算,見上址有裝修,故決定承接上車。原業主2014年1月以295萬元購入,獲利145萬元,升值49.2%。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56319116&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170219

荃灣3寶都上5球
如果依家供緊個息嘅CAP (2.15 H按)
係咪轉按會好D?

轉按會唔會影響信用評級?

why not
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞