[牛屎會業主聯盟]真低調置業討論區(九)

1002 回覆
4 Like 2 Dislike
咁多位巴打,小弟岩岩上到車
諗住問下d銀行按揭
但見到有d中介offer到額外既回贈同現金劵
想知其實有無伏呢?

如果係咁著數,點解呢度咁多位巴打都係自己搵銀行而唔經中介?
我google左好似話中介其實都係食銀行佣,唔會收我錢

唔該晒

有冇破頂

D業主係唔係傻左

估價mark高5%

1蚊都唔減

換了你交火棒你都夾高個 price..
近幾日咪有個馬會廚神 2001 買 hos...佢都叫人唔好買...
人生有幾多個幾佰萬....
好明顯...銀行唔收你利息..
600 萬樓.....供 20K 一個月都供到死......
香港已死...
日日學生自殺..
法治又不好....
為何要借一世錢去買一房....

雷Sir
都係果句,無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20170222/56336168

早上7時45分,一名50多歲男子,突然闖入屯門良才里釋慧文中學,登上校舍高層,留遺書寫上「我走先」,即在後樓梯位置飛墮地面,當場證實不治。警員到場經初步調查,獲知該男子不是學校的教職員,疑趁在場人士不為意,潛入校內,現正調查其尋死原因。
奧仔好耐冇見
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20170222/56336168

早上7時45分,一名50多歲男子,突然闖入屯門良才里釋慧文中學,登上校舍高層,留遺書寫上「我走先」,即在後樓梯位置飛墮地面,當場證實不治。警員到場經初步調查,獲知該男子不是學校的教職員,疑趁在場人士不為意,潛入校內,現正調查其尋死原因。

奧sir 對呢單野有咩睇法
諗住問下d銀行按揭
想知其實有無伏呢?

唔該晒

有冇破頂

D業主係唔係傻左

估價mark高5%

1蚊都唔減

近幾日咪有個馬會廚神 2001 買 hos...佢都叫人唔好買...
600 萬樓.....供 20K 一個月都供到死......
香港已死...
日日學生自殺..
法治又不好....

奧神 welcome back
中冶置業荃灣西逸璟‧龍灣涉198伙 正申請預售

2017年2月21日 14:01上一篇 | 下一篇
中冶置業荃灣西逸璟‧龍灣(L'AQUATIQUE),位於荃灣西青山公路青龍頭段108號,由兩座物業組成,涉198伙,標準單位1房至3房,實用面積約260至930平方呎,逾半屬1房戶,2房及3房分別佔約14%及28%,預計關鍵日期為2018年12月31日。

中冶置業香港執行董事兼總經理張豫指,逸璟‧龍灣正申請預售,預計上半年取得預售,現時不方便透露參考的定價,但重申會以優質產品的合理價錢推出,示範單位將設於尖沙咀區。發展商又透露,項目投資額逾10億元。

張豫指,項目首先服務本地客,包括上車客及換樓客,做個有良心有責任的發展商 ,強調集團重質不重量,以口碑為先。

https://goo.gl/LmRcAk

睇信報話最細單位一房260呎,細過豪景花園最細單位100呎,甚至較龍珠島別墅最細單位仲要細26尺,位置係青山公路旁邊,豪景花園附近
差餉每季減一千
諗住問下d銀行按揭
想知其實有無伏呢?

唔該晒

有冇破頂

D業主係唔係傻左

估價mark高5%

1蚊都唔減

香港已死...
日日學生自殺..
法治又不好....

雷Sir
都係果句,無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽

咁呢句又真係不能同意更多O既
廢青首置上車唔太多budget 其實真係買平D 好
但最慘係明明好多人首置想平平地買2手樓
仆街正苦就搞埋D 無撚用O既垃圾辣招搞死個2手樓供應
迫住D 人首置無乜錢都只可以買天價一手新盤

所以話辣招根本係益地產商
差餉每季減一千

屌,又係得一千蚊
差餉每季減一千

又係咁,屌佢港共真係當啲錢佢哋嘅
差餉每季減一千

屌佢老母
差餉每季減一千

17/18: 4季各1K共4K
16/17: 4季各1K共4K
15/16: 2季各2.5K共5K
14/15: 2季各1.5K共3K
13/14: 4季各1.5K共6K

差餉每季減一千

屌佢老母

再升吓都抵消咗嗰1000銀,真係揾笨柒,免交一季啦最少
60. 針對當前的經濟情況,來年複雜多變的國際政經形勢,並考慮到政府的財政盈餘狀況,我會推出以下一系列措施,一方面讓市民分享經濟發展的成果,同時亦能刺激內需、穩定經濟和支撐就業市場,另一方面,善用政府的資源投資未來。這些措施包括︰

(一) 寬減二零一六/一七年度百分之七十五的薪俸稅和個人入息課稅,上限為二萬元,全港一百八十四萬名納稅人受惠。有關扣減會在二零一六/一七年度的最終應繳稅款反映。政府收入將減少一百六十四億元;
(二) 寬減二零一六/一七年度百分之七十五的利得稅,上限為二萬元,全港十三萬二千名納稅人受惠。有關扣減會在二零一六/一七年度的最終應繳稅款反映。政府收入將減少十九億元;
(三) 寬免二零一七/一八年度四季的差餉,每戶每季上限為一千元,涉及三百二十一萬個物業。政府收入將減少一百零九億元;以及

61. 除了以上的一次性措施,為減輕納稅人的負擔,我在考慮了政府短中期的財政狀況後,建議由二零一七/一八年度起推行以下五項恆常的稅務寬減措施,包括:

(一) 把薪俸稅的邊際稅階由現時四萬元擴闊至四萬五千元,將減輕一百三十萬名納稅人的稅務負擔。政府每年的稅收會減少十五億元;
(二) 增加傷殘受養人免稅額,由現時六萬六千元增至七萬五千元,將惠及三萬五千名納稅人。政府每年的稅收會減少五千萬元;
(三) 增加供養兄弟姊妹免稅額,由現時三萬三千元增至三萬七千五百元,將惠及二萬三千八百名納稅人。政府每年的稅收會減少一千三百萬元;
(四) 延長居所貸款利息扣除年期,由十五個課稅年度增至二十個課稅年度,最高扣減額則維持每年十萬元。政府每年的稅收會減少四億三千萬元;以及
(五) 增加個人進修開支的最高扣除額,由現時八萬元增至十萬元,將惠及三千五百名納稅人。政府每年的稅收會減少八百萬元。
差餉每季減一千

屌佢老母

手揸好多細價價樓個d就和味啦
差餉每季減一千

屌佢老母

我唔係呢 明益奧仔嗰類大地主
供樓扣稅由15年變20搞到我唔知好唔好用而家層樓扣tim..
差餉每季減一千

屌佢老母

應該我老母層樓同我自己層樓都來年免差餉
供樓扣稅由15年變20搞到我唔知好唔好用而家層樓扣tim..

呢個有d 唔明,即係有供樓就得扣,只可以扣一層?
差餉每季減一千

屌佢老母

想問下大家 , 有2個情況
1. 買樓成左4m, 做90% 按揭
2. 買樓成左4.05m, 做90% 按揭 ( cap 左3.6m)

係2個情況下, 假設都係做30年。 90% 揭。 除左因爲樓價數目唔同令到每月供款/壓測 唔同, 有無野係唔一樣? (例如銀行按揭額, 保險費,回贈%)

因為銀行話係一樣, AA 話最好寫4m樓 + 5萬蚊做傢私, 唔係銀行借唔足3.6m

大家點睇

過$400 萬做唔到九按
有無巴打住希爾頓? 實尺284 賣成4.x m
大家點睇沙田市中心? 華懋32年樓

沙田中心?
學山林巴話齋沙中綫gogogo

沙中沿綫值得買

有供樓就得扣

只可以扣一層 唔係

有供樓就得扣

只可以扣一層 唔係

個扣法大概點計?

有供樓就得扣

只可以扣一層 唔係

每個人只可以扣廿年嘛唔係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞