[牛屎會業主聯盟]真低調置業討論區(九)

1002 回覆
4 Like 2 Dislike

日日咁升法,睇得樓黎都O筆啦
唔怪得咁多人唔睇樓就買

東涌3房長期低於一萬,今次過左分分鐘企穩
都係果句,香港地運西移,牛屎區先係王道

牛屎區 gogogo
想問下巴絲,

如果無得睇樓, 等租約完(6月)交吉買,有d咩要注意, 諗住問下係咪清水樓定連部分傢私?

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

大前提你清楚層樓係咩情況,殘唔殘,咩方向,望咩景,咩建築商,如SHK既樓真係可以唔睇就買

長實果d唔好諗

A大哥, 係相睇係靚裝, 望東南, 中層,5年前裝修, 租客租左2年, 但華懋頭, 30年樓, 做左外細維修,
你點睇 , 唔該晒!

小心樓上漏水落黎,呢d好麻煩
放租盤嘅裝修通常唔會用靚料
就算睇相靚仔啱用,都要小心內裡會唔會千瘡百孔

30年樓上手水管電線換左未?
未嘅,攪一攪都十萬八萬

不過依家業主主導,一係硬食,一係揾其他盤。再唔係就同agent傾減佣

10年SHK樓睇相幾靚仔
但未得閒去睇

華懋仲衰過長實
同埋你話租客住左兩年
堆相係呢排影定係兩年前影
有分別

SHK 10年樓都可以好新淨

基本上對廚廁唔太大要求,大部份廚櫃,廁所一定可以用得番

長實,華懋,買新樓果時已經要比錢執

真實例子可以睇下日出X城果d電線槽,就咁放係地下

窗邊,廚房去水位漏水等

唔怪得咁多人唔睇樓就買

牛屎區 gogogo

上水都越升越有

唔怪得咁多人唔睇樓就買

牛屎區 gogogo

上水都越升越有

其實係全部都升

太古,康怡都有升

唔怪得咁多人唔睇樓就買

牛屎區 gogogo

上水都越升越有

其實係全部都升

太古,康怡都有升

太古城已經17K UP.......
財政司司長陳茂波出席電台聯播節目時表示,除供求及息口問題外,心理因素亦是影響樓市的重要因素。對於美國新總統上場以及息口走勢等問題,陳茂波說,政府現階段不宜表明遇上甚麼情況會採取甚麼措施,因為這些信息對市場不好。

被問到會否仿傚其他國家,為在父母居所附近置業的市民提供不會影響樓價的津貼,陳茂波認為,這樣亦會影響樓價,因為若政府出手幫市民買樓,市民就不會再怕樓市調整。

陳茂波認為,現時樓價難以負擔,如想協助市民置業,較現實的做法是將著眼點放在增加資助房屋供應。

他表示,過去幾年找到的土地,都需要時間才能增加房屋供應,認為難以扭轉這種形勢,增加供應時亦受不少外圍因素影響。

政府:樓市有排升
岩岩出黎做野幾年 儲左六十萬
人工30k...

唉 點買得起呀⋯⋯

九十後真係俾時代遺棄

早十年出世果班係我呢個年紀時 樓價合理好多 當時人工可能24,5k 但300萬有四百呎樓 完全應負到有餘

今日。。。。。。。。。。
財政司司長陳茂波出席電台聯播節目時表示,除供求及息口問題外,心理因素亦是影響樓市的重要因素。對於美國新總統上場以及息口走勢等問題,陳茂波說,政府現階段不宜表明遇上甚麼情況會採取甚麼措施,因為這些信息對市場不好。

被問到會否仿傚其他國家,為在父母居所附近置業的市民提供不會影響樓價的津貼,陳茂波認為,這樣亦會影響樓價,因為若政府出手幫市民買樓,市民就不會再怕樓市調整。

陳茂波認為,現時樓價難以負擔,如想協助市民置業,較現實的做法是將著眼點放在增加資助房屋供應。

他表示,過去幾年找到的土地,都需要時間才能增加房屋供應,認為難以扭轉這種形勢,增加供應時亦受不少外圍因素影響。

政府:樓市有排升

其實政府先係樓價高既真正原因

睇下岩岩啟德果幾塊地賣左幾多錢就知

地價都萬三,起埋樓賣比用家會平過二萬?

有d野真係政府自己攪著自己
人工30k...

唉 點買得起呀⋯⋯

九十後真係俾時代遺棄

早十年出世果班係我呢個年紀時 樓價合理好多 當時人工可能24,5k 但300萬有四百呎樓 完全應負到有餘

你都重有時間等下一個跌浪
人工30k...

唉 點買得起呀⋯⋯

九十後真係俾時代遺棄

得罪講

今時今日三萬既購買力只係十年前萬五左右,可能更低
人工30k...

唉 點買得起呀⋯⋯

九十後真係俾時代遺棄

得罪講

如果2個人 就可以搵60K 有1.2M
用而家壓力測試計

400萬9成,最低收入要 38k,50萬首期

600萬8成,最低收入要 45k,150萬首期

所以而家你唔係父幹等等其他條件

以上就係而家上樓最低條件
人工30k...

唉 點買得起呀⋯⋯

九十後真係俾時代遺棄

得罪講

其實十年前都好少人諗30歲以一定要買樓
多數要買樓都因為結婚
個時d 樓都唔會搶到貴,好平穩
特別係沙士之後到08年海嘯
都無聽到d 朋友話一定要買樓
個時個氣氛同而家完全唔同
如果唔係趕住結婚生仔用,無謂夾硬上車
今時今日真係好慶幸當年有父幹....
覺得父母真係好醒
人工30k...

唉 點買得起呀⋯⋯

九十後真係俾時代遺棄

得罪講

多數要買樓都因為結婚

所以果時咪笨柒囉
屋企有間屋俾我住,有錢都冇去買樓,淨係睇住03到06年升左好多
當年四小龍都係6-7千,仲要建尺
人工30k...

唉 點買得起呀⋯⋯

九十後真係俾時代遺棄

又係時候請奧仔出場
人工30k...

唉 點買得起呀⋯⋯

九十後真係俾時代遺棄

得罪講

多數要買樓都因為結婚

所以果時咪笨柒囉
屋企有間屋俾我住,有錢都冇去買樓,淨係睇住03到06年升左好多
當年四小龍都係6-7千,仲要建尺

算啦,睇歷史吹水果果都識

難就難在預測未來經濟,局勢
人工30k...

唉 點買得起呀⋯⋯

九十後真係俾時代遺棄

又係時候請奧仔出場

如果講10年前,經濟唔算好好

你10年前廿幾歲搵到25k

應該等於而家搵60-70k
人工30k...

唉 點買得起呀⋯⋯

九十後真係俾時代遺棄

又係時候請奧仔出場

奧仔見呢個POST好多父幹唔敢再入黎

淨係係隔離繼續2047不靠父幹既人
召喚奧仔,申報利益香港及海外總數有幾多物業,好多巴絲打想知道,可以透露多少嘛?分享下樓神奧sir嘅投資經驗
人工30k...

唉 點買得起呀⋯⋯

九十後真係俾時代遺棄

又係時候請奧仔出場

父幹撚少d機會要出去租樓
反而非父幹撚買唔到樓就係奧仔米飯班主
咁幾大都梗係叫佢地唔好買樓做租租先啦
個個都買樓咁邊個租奧仔d樓
人工30k...

唉 點買得起呀⋯⋯

九十後真係俾時代遺棄

又係時候請奧仔出場

同樣係業主,奧仔奸過我太多
人工30k...

唉 點買得起呀⋯⋯

九十後真係俾時代遺棄

又係時候請奧仔出場

同樣係業主,奧仔奸過我太多

唔係點買到咁多物業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞