[牛屎會業主聯盟]真低調置業討論區(九)

1002 回覆
4 Like 2 Dislike

VicF 巴, 我都有朋友好似你咁等緊跌15-20%
打算入多間千尺海景豪宅

根本大把人等跌到抵銷到加辣就入市,就係咁

其實我自己都笨左
1成首期我上年已經渣住左
2016 年頭樓價跌果陣時
當時我自己收入爭少少未過到壓測
仲要o岩o岩份死人contract 工完撚左約要搵新工 (仆街contract IT 狗 )
搞到我果陣乜撚都做唔到

到我搵到份新工再做左超過半年開始穩定d, 收入又過到壓測啦
仆街年尾開始係咁升
仲要遇著加辣 真係唔敢再等, 拿拿聲落決定
貴就一定比06年年頭貴左架啦, 不過有時買樓O既野邊有咁易食得正低位

今日高位,明日可能低位,亦可能高位,但人係要解決目前一刻生活難題,只要承受得起風險就得,有問題唔解決,等個天打救,死得,所以唔好怪現今港女現實,呢啲最多跌錢嘅風險都唔做,跟你把撚? 嫁呀,「女人」加個「家」字

係囉,幾時生活有易過?如果唔係咬住金鎖匙出世,個撚個都要涯啦
每個世代都有發圍方法
怨天尤人果啲真係把撚

其實買樓就無論咩年代都係難o既
呢樣好同意

但至於你講係唔係每個年代都一定有得發圍
呢樣我就有保留
先唔好講做生意呢d 一將功力萬骨枯o既野

我同你講打工, 就以我自己行it 狗行業做例子
上一代it 狗, 正正常常打份工, 起碼大公司係請perm o既先
正正常常唔算太19 o既而家都做緊老seafood 鳩下鳩下等退休

到左我呢一代, perm? sorry 呢大公司全部位變哂外判contract 啦
半年續一次約好痴線? 3個月續一次我都試過呀
做耐d 轉perm? d 老seafood 都未退休未有, 邊有headcount 轉perm?

唔好同我講咩it 行業好吃香, 咩咩做app 致富
果d 正苦9 吹o既假象黎
知唔知而家做隻app 投資其實都1 d 都唔細?
正苦果d 咩19 推廣創新科技, 我真係一句屌佢老母呀

我公司就係做app o既, 成個行業競爭有幾大, 投入要幾多, 我完全知道
而家做app 已經唔係你單單有一個idea 死衝爛衝就可以成功o既時間

回歸20年香港正苦做埋D 9 野原地踏步, 就算唔計樓價, 有時真係明白點解班細O既會咁灰心

都係你比較貼地D
做緊打算,希望比3年時間自己同女朋友辛苦儲錢
到時睇情況做人!到時希望做到牛屎會會員
一齊努力

唔知未來升定跌,但最少有準備有子彈等跌,唔係乜都唔做等跌5成,呢啲咪計劃囉,巴打你實得,信我
巴絲打點睇東涌?入唔入得過?

東涌填海起樓,將來多十二萬人喎
牛屎其實係?

屯門,天水圍、元朗,新界大西北

哈哈哈哈 諗起我有位太古城的朋友仔話自己揀女友的2個條件:
第一要係私樓妹,
第二,最好住返港島,
如果女仔係住元天屯大西北呢D地方即刻friendzone,唔會考慮

除非你係古天樂咁既樣就有得咬老軟者

唔係咬老軟啦我諗 佢唔想養埋D Mk公屋妹一家姐~
而且佢父母都高學歷啊嘛 緊係想雙方家庭背景唔好差太遠既
巴絲打點睇東涌?入唔入得過?

呢個post冇乜嗰區業主,我冇研究東涌,等等其他巴打
依家入市會唔會俾業主反到儍

目標5m 盤 得80萬 兩人月入60k

同老豆認死狗有多150萬(憎到佢仆街)

定儲到年尾夠首期先講
男朋友都成日話買樓 又話唔洗我出首期 但係又話一齊按揭 又話唔洗我供 我覺得相當可疑 所以對於佢每次發口痕講邊到邊到D樓好 我都當佢耳邊風

定儲到年尾夠首期先講

而家業主個價一定硬架啦, 咁好市
巴打你呢個budget
其實要睇你有咩要求要咩區想要d 咩wor
如果要求無乜o既咪睇送食飯囉
要求高o既, 咪認下衰仔拎父幹囉, 無野o既
牛屎其實係?

屯門,天水圍、元朗,新界大西北

哈哈哈哈 諗起我有位太古城的朋友仔話自己揀女友的2個條件:
第一要係私樓妹,
第二,最好住返港島,
如果女仔係住元天屯大西北呢D地方即刻friendzone,唔會考慮

除非你係古天樂咁既樣就有得咬老軟者

唔係咬老軟啦我諗 佢唔想養埋D Mk公屋妹一家姐~
而且佢父母都高學歷啊嘛 緊係想雙方家庭背景唔好差太遠既

咁我同意,我自己暗底都唔想揀個屋企太窮既女友
除非我真係有能力照顧埋佢一家大細喇
我認我自撚私
男朋友都成日話買樓 又話唔洗我出首期 但係又話一齊按揭 又話唔洗我供 我覺得相當可疑 所以對於佢每次發口痕講邊到邊到D樓好 我都當佢耳邊風

同佢星期日睇吓樓,睇吓乜反應

定儲到年尾夠首期先講

巴打你呢個budget

你唔明架啦 好大心理關口!就係唔想問老竇拎 覺得要靠佢 被佢睇死咁

同佢星期日睇吓樓,睇吓乜反應

唔啦 廢事佢以為我好恨嫁佢咁 我一於唔提 睇佢點
裝修要幾十萬大家點黎
睇完個網想搞既total仲多過我份首期 早知入行做裝修

我O岩O岩收樓, 都要全爆, 上手30年樓無搞過
又係果句, 睇送食飯啦
全爆2X - 30 萬就走唔甩
至於整幾花巧果D, 真係睇送食飯啦
想平O既唔好做太多訂造家俬, 木工貴

好彩我女友話要北歐風, IKEA
裝修要幾十萬大家點黎

又係果句, 睇送食飯啦

買左邊區?

咁有行動去睇樓未先?
絲打其實我之前都係咁, 我女友叫左我好耐, 我都拖
到真係去睇樓, 睇左幾間, 睇O岩就行動 買果陣仲俾我女友話我心急

有咩可疑。。2個人過壓測,一個人供得起啦

2個人過壓測 係咪即係我地聯名借錢?

之前開過 post
依家拎埋過嚟問下大家意見

先用你個名買,問下銀行俾唔俾你老豆做你擔保
得既就買左你老豆同你阿媽仲有你細佬3個去排公屋
排到等拎到筆退休金就俾你細佬用黎做首期買綠表居屋

但 兩老嘅退休需求呢

你兩兄弟供養喇下話

500萬要變3間屋出嚟,神仙都難變,無可能2兄弟都幫到,是但幫一個另一個一定覺得唔公平,你地最好開家庭會議坐底傾下,處理得唔好分分鐘家變

重要兩老無收入,我覺得一定係解決咗佢地自住和退休需要先

其實我知 5Mil 三間屋係無可能
所以 prefer 都係兩間
我同細佬都傾過, 其實ok
我買左先, 到佢有需要時咪我幫佢咁
兩兄弟就真係好易傾掂, 最煩係當時有老婆女友的話

你自己一間,兩老加細佬一間
到細佬出身要買樓買陣就幫佢,咁點睇

依個都係屋企傾向嘅方案

定儲到年尾夠首期先講

巴打你呢個budget

你唔明架啦 好大心理關口!就係唔想問老竇拎 覺得要靠佢 被佢睇死咁

無錯 關係好都接受到
依家搵得多過佢都要睇佢面色
唔係呢幾年屋企香港深圳堆樓升到痴線
(層層都係我老母叫買)
佢依家邊有本事大大聲以為自己好撚勁

咁有行動去睇樓未先?
絲打其實我之前都係咁, 我女友叫左我好耐, 我都拖
到真係去睇樓, 睇左幾間, 睇O岩就行動 買果陣仲俾我女友話我心急

唉 你唔同阿 一聽就知巴打真男人
我男友 超級裙腳仔 佢諗住靠阿媽比大份首期 跟住佢自己出少少 然後呢就每個月自己供
從來!無去睇過樓 我諗佢真係大隻講啦

定儲到年尾夠首期先講

巴打你呢個budget

明o既
咁如果唔想用父幹就睇送食飯啦
裝修要幾十萬大家點黎

又係果句, 睇送食飯啦

買左邊區?

牛屎區, VicF 巴鄰居
VicF 巴今日屋企附近凍唔凍?

有咩可疑。。2個人過壓測,一個人供得起啦

2個人過壓測 係咪即係我地聯名借錢?

1個申請mortgage, 另一個做擔保人

定儲到年尾夠首期先講

巴打你呢個budget

明o既
咁如果唔想用父幹就睇送食飯啦

係啦 其實我唔急 樓呢D 夠budget咪住大D 唔夠就儲下先
下個post不如叫睇餸食飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞