[牛屎會業主聯盟]真低調置業討論區(九)

1002 回覆
4 Like 2 Dislike

恒基地產(00012)旗下高爾夫.御苑吸引知名人士參觀示範單位,其中影星張耀揚今日下午亦到場參觀,市傳他對樓王大單位感興趣。

恒基地產(00012)旗下高爾夫.御苑吸引知名人士參觀示範單位,其中影星張耀揚今日下午亦到場參觀,市傳他對樓王大單位感興趣。

牛屎會主席
offer 得1.33 loan size1.7m
offer 得1.33 loan size1.7m

唔夠2m都算ok

牛屎會主席

烏鴉
有冇九龍業主會

山巴好耐冇見啦

入嚟吹下水,我都係見到呢個post先register連登

Same

呢排少上咗來,有無屎忽痕睇咗嘉匯

個盤名好柒
今日去荃灣西嗰便望吓,好多冇樓睇,有嘅唔想睇
【二手也旺場】瓏門一房525萬成交 買家付79萬辣稅

一手旺場,二手亦受惠,屯門瓏門二期更錄得買家付15%新辣稅成交。萬怡置業龍超君表示,屯門瓏門二期8座中層G室一房戶,實用面積379方呎,以525萬元成交,平均呎價13,852元。由於買家持有物業,需要付15%新辣稅共78.75萬元。原業主於2013年12月以400.73萬元買入,賺124.27萬元離場,升值31%。
【嘉匯賣樓】蕭生逾600萬買一房:啲錢洗左就唔諗

抽到68號籌,以600餘萬元買入嘉匯一房A室的蕭先生表示,因為太太喜歡物業位置,故決定買入,笑言「D錢洗左就唔諗」,懶理加息因素,覺得磚頭穩陣,未決定自住或投資。

對於近日有言論指「有樓有高潮」,他覺得是嘩眾取寵,反指有樓都一樣可以負資產,未必一定是好事。

記者:黃嘉銘

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56322001&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170218

抽到68號籌,以600餘萬元買入嘉匯一房A室的蕭先生表示,因為太太喜歡物業位置,故決定買入,笑言「D錢洗左就唔諗」,懶理加息因素,覺得磚頭穩陣,未決定自住或投資。

對於近日有言論指「有樓有高潮」,他覺得是嘩眾取寵,反指有樓都一樣可以負資產,未必一定是好事。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56322001&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170218

錢洗左唔諗 講得好
嘉華啟德嘉匯今日起發售首批208伙。中原指,A組即大手買家組別,有52台客到場。

中原地產亞太區住宅部總裁陳永傑表示,1大手客買入15伙,屬新辣招後購入單位數量最多的大手買賣。他指,該名客人是香港人,屬首置客,涉及資金料逾1.3億元。
另外,他預計,項目的租務回報約2.5厘至3厘。

一買買15伙

無限需求
2017 香港大唔大機會加息

加唔加都係咁
新手首次置業虛心一問 同女友儲左一球野想買康城,大概五百五十萬,想問係咪無得做8/9成按竭?係咪四百萬樓下先有得做?
得一層樓既話gogogo反而冇著數

當然,差餉多咗,就算我呢啲唔止一件貨嘅都唔想個市升得太急,貼住通貨膨脹就得,唔係撤辣椒有錢都買唔落手

諗緊如果第時一換一
係咪先賣 過左成交日先去買就唔洗15%

唔使過成交都得
今日賣樓簽臨約,聽日即簽買樓臨約都唔使比15%
但最好預多d 錢自己走棧
如果之後賣樓唔成,政府會追番你個15%

多謝各位解答

我而家就係煩緊呢樣,想換樓只能先賣後買,否則以我心目中想買個樓價既range就要預多一球cash俾15% ssd外,仲要半年內賣得出自住緊個間,但呢排想揾個盤睇吓都難,個個業主都惜賣,一唔係就反價
新手首次置業虛心一問 同女友儲左一球野想買康城,大概五百五十萬,想問係咪無得做8/9成按竭?係咪四百萬樓下先有得做?

做到8 成, 但做唔到9成
9 成係400萬以下
得一層樓既話gogogo反而冇著數

當然,差餉多咗,就算我呢啲唔止一件貨嘅都唔想個市升得太急,貼住通貨膨脹就得,唔係撤辣椒有錢都買唔落手

諗緊如果第時一換一
係咪先賣 過左成交日先去買就唔洗15%

唔使過成交都得
今日賣樓簽臨約,聽日即簽買樓臨約都唔使比15%
但最好預多d 錢自己走棧
如果之後賣樓唔成,政府會追番你個15%

多謝各位解答

我而家就係煩緊呢樣,想換樓只能先賣後買,否則以我心目中想買個樓價既range就要預多一球cash俾15% ssd外,仲要半年內賣得出自住緊個間,但呢排想揾個盤睇吓都難,個個業主都惜賣,一唔係就反價

上唔返車都幾頭痕
今日體會到住牛屎區幾咁食屎
預好時間出發去大球場返工,西鐵十五分鐘先有一架,仆佢個街

非繁忙時間…

非繁忙時間…

坐巴士可能快過西鐵
留名

非繁忙時間…

坐巴士可能快過西鐵

星期六日坐巴士好啲

非繁忙時間…

坐巴士可能快過西鐵

星期六日坐巴士好啲

咁怪 ?!
15分鐘?
之前聽你地講元朗繁忙時間上唔到車
依家非繁忙時間又冇車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞