[牛屎會業主聯盟]真低調置業討論區(九)

1002 回覆
4 Like 2 Dislike
各位專業放租巴打點睇嘉匯?抵唔抵?

7xx 呎3房好正

哪有錢 你

14.5m

呢個盤冇研究,投資收租通常舊樓容易估計租值,同管理費平啲,實際收益多啲,一般港島區租值回報普遍高過九龍同牛屎區

其實諗住上車咋

唔急等埋+X哥,華懋

啟德有佢地份咩?

呢個盤冇研究,投資收租通常舊樓容易估計租值,同管理費平啲,實際收益多啲,一般港島區租值回報普遍高過九龍同牛屎區

其實諗住上車咋

唔急等埋+X哥,華懋

啟德有佢地份咩?

冇,等荃灣西,雖然牛屎區,自住嗰邊唔錯應該平啲
單身狗喜訊!景泰苑94萬上車盤冇人要 賣剩8單位

房委會首個「綠置居」樓盤、新蒲崗的「景泰苑」,857個單位中預留100個,供單身人士選購,3日共售出92個,餘下8個單位,下周一供40名單身人士選購;當中最便宜的單位,售94萬元的105室單位,至今仍未售出。

景泰苑上月12日起揀樓,本身預留100個單身人士配額,他們至前日(15日)起才獲安排選購單位,房委會今日原安排41名單身人士揀樓,但只有16人到場,當中10人成功揀樓。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56318671&category_guid=6996647&category=instant&issue=20170217

房委會首個「綠置居」樓盤、新蒲崗的「景泰苑」,857個單位中預留100個,供單身人士選購,3日共售出92個,餘下8個單位,下周一供40名單身人士選購;當中最便宜的單位,售94萬元的105室單位,至今仍未售出。

景泰苑上月12日起揀樓,本身預留100個單身人士配額,他們至前日(15日)起才獲安排選購單位,房委會今日原安排41名單身人士揀樓,但只有16人到場,當中10人成功揀樓。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56318671&category_guid=6996647&category=instant&issue=20170217

綠表本身有間公屋住緊,真係買唔過

居屋都係三房抵抽

綠表本身有間公屋住緊,真係買唔過

我同父母住緊公屋,考慮份工穩定d就買居屋比佢地
105室,差唔多係最衰既單位,住緊1樓以上既唔會買,住緊1樓既都唔會買
105室,差唔多係最衰既單位,住緊1樓以上既唔會買,住緊1樓既都唔會買

買黎做貨倉

自己住邊

買黎做貨倉

自己住邊

甩一個名出黎買
之後加入牛屎會

買2個單位

買黎做貨倉

自己住邊

甩一個名出黎買
之後加入牛屎會

買2個單位

你買一個都係比5皮down payment
又供得小

岩岩幫個friend上左公屋
全維港煙花景
d錢放哂係外國
要錢就上網禁兩個制就有錢用

真係好後悔讀書果時冇申請公屋

Full pay 完買黎放租得唔得
買間校網好既居屋都唔錯

買黎做貨倉

自己住邊

甩一個名出黎買
之後加入牛屎會

買2個單位

你買一個都係比5皮down payment
又供得小

岩岩幫個friend上左公屋
全維港煙花景
d錢放哂係外國
要錢就上網禁兩個制就有錢用

真係好後悔讀書果時冇申請公屋

Full pay 完買黎放租得唔得

補咗地價咪得
啱啱收到多2個offers, 比大家參考下

恆生
原本開H+1.32, 六成保費,1.4% 回贈,但問我會唔會考慮後,我撻左話中銀offer 到H+1.31, 八成保,再加1.45% 回贈,佢就counter offer H+1.31, 6成保,1.5% 回贈

永亨
首年1.8, 之後H+1.32, 六成保,1% rebate only

全部無coupon 而家等埋渣打就決定,Hsbc 就算鳩數 send email 去問佢status 都冇反應

恆生
原本開H+1.32, 六成保費,1.4% 回贈,但問我會唔會考慮後,我撻左話中銀offer 到H+1.31, 八成保,再加1.45% 回贈,佢就counter offer H+1.31, 6成保,1.5% 回贈

永亨
首年1.8, 之後H+1.32, 六成保,1% rebate only

全部無coupon 而家等埋渣打就決定,Hsbc 就算鳩數 send email 去問佢status 都冇反應

你d offer 好過我,你loan size 幾多,我反而獅子跟得好好,打黎留住我

恆生

永亨

恆生狗都唔用
上次申請由頭到尾都係講緊h+1.7
最後批左p+0.35出黎

雖然loan amount好細

你loan amount幾多?
市傳已經批左h+1.3

依加狂跌都唔知點算,一間批左1.33 其他果幾間又話跟,但依加你地又話1.3

恆生

永亨

恆生狗都唔用
上次申請由頭到尾都係講緊h+1.7
最後批左p+0.35出黎

雖然loan amount好細

你loan amount幾多?
市傳已經批左h+1.3

依加狂跌都唔知點算,一間批左1.33 其他果幾間又話跟,但依加你地又話1.3

下個月分分鐘批h+1.28
不過見好就收
MA到咁上下會出黎講野唔比玩

之前40/35年又係封艇
回1.65 cash又封
息太底又封

我4.4m loan size
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞