[牛屎會業主聯盟]真低調置業討論區(九)

1002 回覆
4 Like 2 Dislike
求意見 我想揀高層 但係得低層
沖唔沖好
好9結
買左真係要等5-7 年先有得換

幾高?

幾低?

經驗話我知

買高層 (貴買貴賣)

低層好多野煩

高層 13/F
低層 5/F

真5樓定假5樓?
我覺得睇對住啲咩同埋樓齡

依家最怕係雨季有飛蟻
呢5 6年真係好撚多
舊屋試過中招變左落地變左白蟻,最尾駛左幾千蚊搵滅蟲

咁冇計,我舊屋30樓都好撚多飛蚊

依家新屋啲窗基本上唔開
新樓啲窗大大隻,一開通常都扯到盡
渣打個plan 唔掂,H+1.31,1.5%,但得65折
請問
用緊boc 9按就過兩年罰息期....同返銀行review 個息口
係咪無cash rebate??..同埋簽2 定 3年罰息期??

諗緊年幾後或者會換樓
咁做唔做review 好??

而家h+1.7% 好貴
渣打個plan 唔掂,H+1.31,1.5%,但得65折

BOC or HSBC
供樓扣稅由15年變20搞到我唔知好唔好用而家層樓扣tim..

呢個有d 唔明,即係有供樓就得扣,只可以扣一層?

有供樓就得扣

只可以扣一層 唔係

個扣法大概點計?

每個單位計,唔理交幾多都係最盡扣1000

V巴睇錯野
扣1K係差餉
上面講緊係薪俸稅入面果個居所貸款利息扣稅

如果兩公婆各有物業,聯合報稅既係咪都可報晒所有物業?
供樓扣稅由15年變20搞到我唔知好唔好用而家層樓扣tim..

呢個有d 唔明,即係有供樓就得扣,只可以扣一層?

有供樓就得扣

只可以扣一層 唔係

咁其實我結左婚係咪都只可以扣一層?同埋一個人有兩層都係扣得一層
我見ird 咁寫

9.

問:

如夫婦二人各擁有一所住宅,他們能否就各自購買的住宅分別申索扣除所繳付的貸款利息?

答:

不可以。只有他們其中一人具有資格就他們共同視為主要居住地方的住宅申索扣除。

10.

問:

如納稅人擁有兩所住宅,而兩者均用作其居住地方,他是否可獲扣除就該兩所住宅繳付的貸款利息?

答:

不可以。他只能獲扣除就購買他實際用作為主要居住地方的住宅而繳付的利息。

答第一條

你地真係成日一齊住?

你地合併報

如果第二個係出租就唔好諗呢d啦

明哂 但租樓係咪就無得扣稅

屌,報得一間

如果非住宅個啲有無得扣
HSBC 出左OFFER

360 loan size, 1.45 rebate, 6折, P+1.31

大家點睇?

有冇巴打比下意見?

360 loan size, 1.45 rebate, 6折, P+1.31

大家點睇?

有冇巴打比下意見?

我同你一樣
SCB 多個ML account
同埋有啲priority account 咁囉

大家點睇?

有冇巴打比下意見?

有冇高息户口?

大家點睇?

有冇巴打比下意見?

有冇高息户口?

sorry 巴打 係咪即係mortgage link acc?

大家點睇?

有冇巴打比下意見?

有冇高息户口?

sorry 巴打 係咪即係mortgage link acc?

代答:係
btw 好奇想問下巴打

借360
銀行 借60% =249
mc 借其餘既16% = 111
銀行 借保費 =5.69
點解銀行借比我個保費 同hkmc 話要比個數有差距?

睇hkmc 應該係 15.66x 50 % off = 7.83

係咪即係銀行另外再送多左

7.83 -5.69 = 2.14 比我

我理解得岩唔岩

大家點睇?

有冇巴打比下意見?

有冇高息户口?

唔該曬巴打

hsbc 個offer 有mortgagw link acc
咁多位巴打,小弟岩岩上到車
諗住問下d銀行按揭
但見到有d中介offer到額外既回贈同現金劵
想知其實有無伏呢?

如果係咁著數,點解呢度咁多位巴打都係自己搵銀行而唔經中介?
我google左好似話中介其實都係食銀行佣,唔會收我錢

唔該晒

有冇破頂

D業主係唔係傻左

估價mark高5%

1蚊都唔減

換了你交火棒你都夾高個 price..
近幾日咪有個馬會廚神 2001 買 hos...佢都叫人唔好買...
人生有幾多個幾佰萬....
好明顯...銀行唔收你利息..
600 萬樓.....供 20K 一個月都供到死......
香港已死...
日日學生自殺..
法治又不好....
為何要借一世錢去買一房....

雷Sir
都係果句,無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽

咁呢句又真係不能同意更多O既
廢青首置上車唔太多budget 其實真係買平D 好
但最慘係明明好多人首置想平平地買2手樓
仆街正苦就搞埋D 無撚用O既垃圾辣招搞死個2手樓供應
迫住D 人首置無乜錢都只可以買天價一手新盤

所以話辣招根本係益地產商

都要住

大家點睇?

有冇巴打比下意見?

有冇高息户口?

唔該曬巴打

hsbc 個offer 有mortgagw link acc

咁邊間方便用邊間
Hsbc 個h低少少少

同埋係h+唔係p+下話?

大家點睇?

有冇巴打比下意見?

有冇高息户口?

唔該曬巴打

咁邊間方便用邊間
Hsbc 個h低少少少

同埋係h+唔係p+下話?

yes 打錯左
諗住問下d銀行按揭
想知其實有無伏呢?

唔該晒

有冇破頂

D業主係唔係傻左

估價mark高5%

1蚊都唔減

近幾日咪有個馬會廚神 2001 買 hos...佢都叫人唔好買...
600 萬樓.....供 20K 一個月都供到死......
香港已死...
日日學生自殺..
法治又不好....

雷Sir

都要住

2手仲有大把供應喇,問下啲牛屎會會員

有冇破頂

D業主係唔係傻左

估價mark高5%

1蚊都唔減

香港已死...
日日學生自殺..
法治又不好....

雷Sir

都要住

Yes,首置牛屎區仲有選擇
但換樓鏈俾辣招搞到斷左
2手一係冇盤,一係要追價買

D業主係唔係傻左

估價mark高5%

1蚊都唔減

香港已死...
日日學生自殺..
法治又不好....

雷Sir

都要住

Yes,首置牛屎區仲有選擇
但換樓鏈俾辣招搞到斷左
2手一係冇盤,一係要追價買

所以我都格硬買依家個度
諗住問下d銀行按揭
想知其實有無伏呢?

唔該晒

有冇破頂

D業主係唔係傻左

估價mark高5%

1蚊都唔減

香港已死...
日日學生自殺..
法治又不好....

雷Sir

都要住

所以我成日覺得佢要樓市跌,只要留返非本地人額外印花稅果個就得
其他所有辣招鬆縛,然後由得佢升到火星,總有一日會樓爆
到時就會跌,又會財富重新分配
但佢而家辣招就係保障左呢樣野唔會出現,所以想跌都難
btw,正苦就係保護緊既得利益者
【新界成交】迎濤灣反價有承接 低層兩房賣600萬

【更新成交】

利嘉閣地產楊震霆表示,馬鞍山迎濤灣1座低層G室,建築面積689方呎,實用面積515方呎,兩房間隔,放盤超過兩年,原開價550萬元,反價50萬元至600萬元售出,建築呎價8,708元,實用呎價11,650元。原業主2011年3月以318.8萬元購入,獲利281.2萬元,升值88.2%。

【將軍澳:峻瀅都創新高 細兩房賣607萬】

美聯物業黃富國表示,將軍澳峻瀅6座高層D室,建築面積667方呎,實用面積507方呎,兩房間隔,俗稱「細兩房」單位,以607萬元售予換樓客,建築呎價9,100元,實用呎價11,972元,屬同類單位新高價。原業主2012年9月以455.9萬元購入,獲利151.1萬元,升值33.1%。

【天水圍:天盛苑三房綠表價418萬 17年升價3.5倍】

中原地產伍耀祖表示,天水圍居屋天盛苑E座盛勤閣高層1室,建築面積828方呎,實用面積650方呎,三房連套房間隔,第二市場成交價418萬元,建築呎價5,048元,實用呎價6,431元。原業主2000年2月以93.7萬元購入,獲利324.3萬元,升值3.5倍。

【屯門:龍門居綠表客一筆過359萬買三房】

祥益地產黃慶德表示,屯門居屋龍門居9座低層D室,建築面積695方呎,實用面積592方呎,三房間隔,區內首置客以第二市場價359萬元承接,採用一筆過付款方式入市,建築呎價5,165元,實用呎價6,064元。原業主1998年以87.73萬元購入,獲利271.27萬元,升值3.1倍。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56335293&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170222
【市區成交】逸濤灣三房1560萬售 實呎近2.2萬
【更新成交】

利嘉閣地產施志剛透露,西灣河逸濤灣1座春瑤軒高層E室,建築面積942方呎,實用面積710方呎,三房連套房間隔,議價90萬元,以1,560萬元售出,建築呎價16,561元,實用呎價21,972元。原業主2004年9月以590萬元買入,獲利970萬元,升值1.6倍。

【鰂魚涌:太古城719呎三房賣1246萬 歷史新高】

中原地產張光耀透露,鰂魚涌太古城銀星閣極高層G室,建築面積815方呎,實用面積719方呎,三房間隔,以1,246萬元易手,建築呎價15,288元,實用呎價17,330元,創同類單位成交價新高。原業主2007年3月以452萬元買入,獲利794萬元,升值1.8倍。

【筲箕灣:新成中心一房賣388萬 四年升價83%】

筲箕灣新成中心A座低層6室,建築面積356方呎,實用面積297方呎,一房間隔,世紀21溢榮地產林曉怡表示,上車客以388萬元承接,建築呎價10,899元,實用呎價13,064元,屬市價。原業主2012年以212萬元購入,獲利176萬元,升值83%。

【大角咀:柏景灣高層822萬易手 三年賺一球】

利嘉閣地產鄭運就透露,大角咀柏景灣6座高層H室,建築面積618方呎,實用面積449方呎,以822萬元易手,建築呎價13,301元,實用呎價18,307元。原業主2013年12月以715萬元買入,獲利107萬元,升值15%。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56335288&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170222
【 Seasun你要睇】十年前買長實2,000呎樓 勁蝕806萬

Seasun講明擇偶條件係有樓,而且2,000呎大屋係好基本。

長實大坑豪宅名門,十年前開售,即使在目前樓市高潮之際,仍然錄得多宗蝕讓個案。

大台《有樓萬事足》22歲妙齡少女Seasun,港女金句一浪接一浪,除了最爆嘅一句係「有樓就有高潮」,更講明擇偶條件係有樓,而且2,000呎大屋係好基本。不過2,000呎樓,並非保值的代表,10年前買樓仲要蝕,原來不是笑話。

長實(1113)發展的大坑豪宅名門,市場再錄二手蝕讓。有業主2007年入市,到今日仍要慘蝕離場。

消息指,名門3座高層A室,建築面積2,372方呎,實用面積1,752方呎,剛以4,300萬元連1個車位易手,實用呎價24,543元。土地註冊處資料顯示,原業主2007年3月向長實以4,791.4萬元一手買入單位,同時再額外加93萬元買入12樓一個雙號車位,樓加車位總成本4,884.4萬元﹔於2012年曾向亞洲聯合財務借二按,持有單位至今沽貨,樓價竟比10年前低一成,賬面已蝕584.4萬元,若計及釐印費及佣金等開支,估計已勁蝕最少806萬元。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56339789&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170222
請問買一手樓R回饋,搵新盤組agent 定分店agent 會好d?
綠表$359萬一筆過付款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞