[牛屎會業主聯盟]真低調置業討論區(九)

1002 回覆
4 Like 2 Dislike
想問下巴絲,

如果無得睇樓, 等租約完(6月)交吉買,有d咩要注意, 諗住問下係咪清水樓定連部分傢私?

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

大前提你清楚層樓係咩情況,殘唔殘,咩方向,望咩景,咩建築商,如SHK既樓真係可以唔睇就買

長實果d唔好諗

A大哥, 係相睇係靚裝, 望東南, 中層,5年前裝修, 租客租左2年, 但華懋頭, 30年樓, 做左外細維修,
你點睇 , 唔該晒!

華懋樓
去睇下穩陣d

其實有人住緊應該冇大問題嘅
都係撞手神
就算有現樓睇果啲咪一樣有機會出事

有預多廿萬裝修我覺得去得過
大維修左未?

有容巴打, 做左大維修了, 遲下整lift 既費用都一早夾左,諗住鋤多2-3萬就去馬

諗緊果d 手頭緊, 要結婚既藉口, 鋤佢2-3萬。但呢排聽巴打講 業主好強 , 死都企硬
請問入息係計扣左老強定未扣?

睇稅單, 報稅果到一開波填入息係填未扣老強前既淨入息,之後有一part 就問你老強幾多再扣翻
想問下巴絲,

如果無得睇樓, 等租約完(6月)交吉買,有d咩要注意, 諗住問下係咪清水樓定連部分傢私?

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

大前提你清楚層樓係咩情況,殘唔殘,咩方向,望咩景,咩建築商,如SHK既樓真係可以唔睇就買

長實果d唔好諗

A大哥, 係相睇係靚裝, 望東南, 中層,5年前裝修, 租客租左2年, 但華懋頭, 30年樓, 做左外細維修,
你點睇 , 唔該晒!

華懋樓
去睇下穩陣d

華懋?不了

其實買樓冇野就冇野

有野起上黎真係好煩

廚廁漏水,漏水落下層

窗台/邊漏水等

其中一樣都唔掂

我自己就唔博啦
尋日朴左鎚買個5m樓連車位
高層山景,港島區
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

你點睇 , 唔該晒!

華懋樓
去睇下穩陣d

華懋?不了

其實買樓冇野就冇野

有野起上黎真係好煩

廚廁漏水,漏水落下層

窗台/邊漏水等

其中一樣都唔掂

我自己就唔博啦

點先可以睇得穿化過妝既滲水樓
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

你點睇 , 唔該晒!

華懋樓
去睇下穩陣d

華懋?不了

其實買樓冇野就冇野

有野起上黎真係好煩

廚廁漏水,漏水落下層

窗台/邊漏水等

其中一樣都唔掂

我自己就唔博啦

華懋樓,30年,無得睇
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

你點睇 , 唔該晒!

華懋樓
去睇下穩陣d

華懋?不了

其實買樓冇野就冇野

有野起上黎真係好煩

廚廁漏水,漏水落下層

窗台/邊漏水等

其中一樣都唔掂

我自己就唔博啦

雨季尾睇樓

落完大雨去睇
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

你點睇 , 唔該晒!

華懋樓
去睇下穩陣d

華懋?不了

其實買樓冇野就冇野

有野起上黎真係好煩

廚廁漏水,漏水落下層

窗台/邊漏水等

其中一樣都唔掂

我自己就唔博啦

雨季尾睇樓

落完大雨去睇

仲有睇完之後

落一層去拍門問下屋主上層有冇滲水落黎

呢個有d 唔明,即係有供樓就得扣,只可以扣一層?

有供樓就得扣

只可以扣一層 唔係

咁其實我結左婚係咪都只可以扣一層?同埋一個人有兩層都係扣得一層
我見ird 咁寫

9.

問:

如夫婦二人各擁有一所住宅,他們能否就各自購買的住宅分別申索扣除所繳付的貸款利息?

答:

不可以。只有他們其中一人具有資格就他們共同視為主要居住地方的住宅申索扣除。

10.

問:

如納稅人擁有兩所住宅,而兩者均用作其居住地方,他是否可獲扣除就該兩所住宅繳付的貸款利息?

答:

不可以。他只能獲扣除就購買他實際用作為主要居住地方的住宅而繳付的利息。

答第一條

你地真係成日一齊住?

你地合併報稅?

如果第二個係出租就唔好諗呢d啦

明哂 但租樓係咪就無得扣稅

我指放租出去

第一層自住可以扣利息

第二層出租都可以扣利息 (空置或自住既月份就唔可以)

巴打,其實我都有d唔明,如果我層樓係老婆名,我冇名,但我做擔保人申請按揭,咁我老婆因為出現金,佢公司就幫佢填月入岩岩好唔洗交稅個數。

1. 係唔係只有業主先有得扣物業稅?
2. 如果我同佢合併報稅有冇得扣物業稅?
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

你點睇 , 唔該晒!

華懋樓
去睇下穩陣d

其實有人住緊應該冇大問題嘅
都係撞手神
就算有現樓睇果啲咪一樣有機會出事

有預多廿萬裝修我覺得去得過
大維修左未?

有容巴打, 做左大維修了, 遲下整lift 既費用都一早夾左,諗住鋤多2-3萬就去馬

諗緊果d 手頭緊, 要結婚既藉口, 鋤佢2-3萬。但呢排聽巴打講 業主好強 , 死都企硬

鋤左aa未
同佢講平唔到就係佣度扣
另外,建議去大堂請看更飲下汽水比下利是,當打定招呼順便八下有冇漏水或其他糾紛呀投訴呀咁

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

你點睇 , 唔該晒!

華懋樓
去睇下穩陣d

華懋?不了

其實買樓冇野就冇野

有野起上黎真係好煩

廚廁漏水,漏水落下層

窗台/邊漏水等

其中一樣都唔掂

我自己就唔博啦

雨季尾睇樓

落完大雨去睇

仲有睇完之後

落一層去拍門問下屋主上層有冇滲水落黎

都要係雨季先睇得穿
高層山景,港島區

邊到巴 打 講唔講得
高層山景,港島區

邊到巴 打 講唔講得

柴灣區,個地方似九龍塘
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

你點睇 , 唔該晒!

小心樓上漏水落黎,呢d好麻煩
放租盤嘅裝修通常唔會用靚料
就算睇相靚仔啱用,都要小心內裡會唔會千瘡百孔
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

你點睇 , 唔該晒!

自住樓都係
我果間睇果陣裝修望落都幾好
點知交吉之後先發現樣樣都甩皮甩骨
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

你點睇 , 唔該晒!

30年樓上手水管電線換左未?
未嘅,攪一攪都十萬八萬

不過依家業主主導,一係硬食,一係揾其他盤。再唔係就同agent傾減佣
訓左冇睇
尋日財政預算案仲有咩重點

延長居所貸款利息扣除年期,由15個課稅年度增至20個課稅年度,最高扣減額則維持每年10萬元

20年由day 1拎都抵

睇返上年果份is ok
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

你點睇 , 唔該晒!

30年樓上手水管電線換左未?
未嘅,攪一攪都十萬八萬

不過依家業主主導,一係硬食,一係揾其他盤。再唔係就同agent傾減佣

10年SHK樓睇相幾靚仔
但未得閒去睇

日日咁升法,睇得樓黎都O筆啦
唔怪得咁多人唔睇樓就買

唔怪得咁多人唔睇樓就買

今次份財政預算案真係買樓日日賺
【新界成交】欣廷軒又見新高 兩房賣645萬

世紀21奇豐物業吳元利表示,沙田欣廷軒剛又再錄得新高成交,5座極高層B室,建築面積549方呎,實用面積419方呎,兩房間隔,以645萬元成交,建築呎價11,749元,實用呎價15,394元,創該屋苑成交價及呎價歷史新高。原業主2009年8月以247萬元購入,獲利398萬元,升值1.6倍。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56340871&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170223

唔怪得咁多人唔睇樓就買

東涌3房長期低於一萬,今次過左分分鐘企穩
都係果句,香港地運西移,牛屎區先係王道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞