[牛屎會業主聯盟]真低調置業討論區(九)

1002 回覆
4 Like 2 Dislike
高爾夫.御苑推1房樓王
657萬最貴 粉嶺盤年貴六成

【本報訊】樓市瘋癲,粉嶺樓價一年貴六成。恒地(012)的粉嶺高爾夫‧御苑,首批折實平均呎價近1.6萬元,較同區二手價貴逾三成,1房最貴657萬元,無論平均呎價及一房售價,均貴絕新界北區。長實(1113)元朗牛潭尾意花園昨發售28伙,即日沽清,即晚加推30伙。
記者:朱連峰

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=19932102&category_guid=15307&category=daily&issue=20170218

//012呢個盤位置係離火車站好遠,買到呢個價出等賣十年,又唔係低密度,用得呢個價錢皮六一呎大把有得揀,真係搏傻佬

等睇去唔到貨

去唔到,係冇可能行去火車站,呢個價超晒粉嶺區,唔係+X哥嗰隻洋房,望吓粉嶺中心,碧湖花園賣幾多,等賣十年

牛屎粉嶺分層都萬六蚊
啲人成人話樓市跌,淡友仲有乜好講

一層樓跌唔跌升唔升冇乜關係啦,唔離開香港移民總要住㗎,咪當交租,收工返到屋企有自己空間,開住music上連登玩膠,值得,星期日訓到幾點都唔使比屋企人其他活動嘈住,我由廿幾歲已經冇同屋企人住,最近嗰次係多年前老母仙遊,全屋企人家姐細佬搬走晒只好我陪佢住咗一段時間,驚佢有事,到睇到冇問題我都走,每個月睇佢一兩次俾生活費,始終習慣咗2公婆嘅生活

一層樓跌唔跌升唔升冇乜關係啦,唔離開香港移民總要住㗎,咪當交租,收工返到屋企有自己空間,開住music上連登玩膠,值得,星期日訓到幾點都唔使比屋企人其他活動嘈住,我由廿幾歲已經冇同屋企人住,最近嗰次係多年前老母仙遊,全屋企人家姐細佬搬走晒只好我陪佢住咗一段時間,驚佢有事,到睇到冇問題我都走,每個月睇佢一兩次俾生活費,始終習慣咗2公婆嘅生活

無錯,自住我都覺得唔洗睇升跌,賬面數嚟啫,始終都要有個地方住,唔通瞓街咩,街都無得你瞓呀

根本有特區政府一日,個市係唔會跌
淡友等到2047都仲等緊
渣打而家outstanding有冇miles送?

最正係可以一部分拎里數,一部分拎錢
可以拎夠去旅行既機票就收手,餘數要現金

無錯,自住我都覺得唔洗睇升跌,賬面數嚟啫,始終都要有個地方住,唔通瞓街咩,街都無得你瞓呀

買有風險 唔買都有風險
得一層樓既話gogogo反而冇著數

當然,差餉多咗,就算我呢啲唔止一件貨嘅都唔想個市升得太急,貼住通貨膨脹就得,唔係撤辣椒有錢都買唔落手
啱啱收到多2個offers, 比大家參考下

恆生
原本開H+1.32, 六成保費,1.4% 回贈,但問我會唔會考慮後,我撻左話中銀offer 到H+1.31, 八成保,再加1.45% 回贈,佢就counter offer H+1.31, 6成保,1.5% 回贈

永亨
首年1.8, 之後H+1.32, 六成保,1% rebate only

全部無coupon 而家等埋渣打就決定,Hsbc 就算鳩數 send email 去問佢status 都冇反應

恆生狗都唔用
上次申請由頭到尾都係講緊h+1.7
最後批左p+0.35出黎

雖然loan amount好細

你loan amount幾多?
市傳已經批左h+1.3

依加狂跌都唔知點算,一間批左1.33 其他果幾間又話跟,但依加你地又話1.3

下個月分分鐘批h+1.28
不過見好就收
MA到咁上下會出黎講野唔比玩

之前40/35年又係封艇
回1.65 cash又封
息太底又封

我4.4m loan size

我都係時候入form
諗緊係唔係直接問中銀咩offer留我

中銀 HSBC SCB
呢三間做得最多按揭
試下三間入哂睇下

我係過罰息轉按
本身中銀h+1.7

有巴打講開scb, 當年為左佢部nds 申請信用卡,唔撚批我真係屌佢老味
渣打而家outstanding有冇miles送?

最正係可以一部分拎里數,一部分拎錢
可以拎夠去旅行既機票就收手,餘數要現金

依家機票咁平我寧願俾錢買
換又成日換唔到,換到又得啲晚機去早機返嘅選擇
最仆街係依家改晒規則,冇得免費改期,又冇得出open ticket

當然,差餉多咗,就算我呢啲唔止一件貨嘅都唔想個市升得太急,貼住通貨膨脹就得,唔係撤辣椒有錢都買唔落手

諗緊如果第時一換一
係咪先賣 過左成交日先去買就唔洗15%

諗緊如果第時一換一

好多怕買唔返或者要追價,所以換樓都煩

諗緊如果第時一換一

先賣後買唔使預筆錢,先買後賣就要俾咗港共先,半年內賣出申請退款,多咗正常印花稅嗰部份,兩者變咗有風險,第一個方式可能要租住先,傢俱唔知擺去邊,或者要賤賣,有機會睇唔啱樓樓價急升上唔返車,第二個方式要預多幾十萬以上,到買咗新屋要急住賣返出去,時限內賣唔出就冇咗嚿錢,可能要低於市價/唔啱價都要求售務求脫手,所以換樓客大幅減少

諗緊如果第時一換一

先賣後買唔使預筆錢,先買後賣就要俾咗港共先,半年內賣出申請退款,多咗正常印花稅嗰部份,兩者變咗有風險,第一個方式可能要租住先,傢俱唔知擺去邊,或者要賤賣,有機會睇唔啱樓樓價急升上唔返車,第二個方式要預多幾十萬以上,到買咗新屋要急住賣返出去,時限內賣唔出就冇咗嚿錢,可能要低於市價/唔啱價都要求售務求脫手,所以換樓客大幅減少

我同事未有15%前換樓先買後賣,但間舊屋賣唔出,搞到差d撻訂,要問人借先搞得掂
前車可鑒

諗緊如果第時一換一

我同事未有15%前換樓先買後賣,但間舊屋賣唔出,搞到差d撻訂,要問人借先搞得掂
前車可鑒

aa見到你急就乘機壓價,然後揾親戚朋友入
有冇九龍業主會
有冇九龍業主會

山巴好耐冇見啦

諗緊如果第時一換一

前車可鑒

aa見到你急就乘機壓價,然後揾親戚朋友入

佢平市價一成賣最後,跟住就爆升,揼春
有冇九龍業主會

山巴好耐冇見啦

入嚟吹下水,我都係見到呢個post先register連登
有冇九龍業主會

山巴好耐冇見啦

Same
有冇九龍業主會

山巴好耐冇見啦

Same

九龍業主會

諗緊如果第時一換一

唔使過成交都得
今日賣樓簽臨約,聽日即簽買樓臨約都唔使比15%
但最好預多d 錢自己走棧
如果之後賣樓唔成,政府會追番你個15%

諗緊如果第時一換一

唔使過成交都得
今日賣樓簽臨約,聽日即簽買樓臨約都唔使比15%
但最好預多d 錢自己走棧
如果之後賣樓唔成,政府會追番你個15%

多謝各位解答
是咁的 我未有樓 想買ge 都夠錢買ge
睇中左一個單位4m but gf 唔like
但我又想買黎收住租先
想用屋企人個名買住先 我擔保
第時我真係要用我個名買果陣我
個供款能力點計
假設我有38k per month
如果係我都會係借9成 30 年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞