[牛屎會業主聯盟]真低調置業討論區(九)

1002 回覆
4 Like 2 Dislike
啱啱收到多2個offers, 比大家參考下

恆生
原本開H+1.32, 六成保費,1.4% 回贈,但問我會唔會考慮後,我撻左話中銀offer 到H+1.31, 八成保,再加1.45% 回贈,佢就counter offer H+1.31, 6成保,1.5% 回贈

永亨
首年1.8, 之後H+1.32, 六成保,1% rebate only

全部無coupon 而家等埋渣打就決定,Hsbc 就算鳩數 send email 去問佢status 都冇反應

恆生狗都唔用
上次申請由頭到尾都係講緊h+1.7
最後批左p+0.35出黎

雖然loan amount好細

你loan amount幾多?
市傳已經批左h+1.3

依加狂跌都唔知點算,一間批左1.33 其他果幾間又話跟,但依加你地又話1.3

下個月分分鐘批h+1.28
不過見好就收
MA到咁上下會出黎講野唔比玩

之前40/35年又係封艇
回1.65 cash又封
息太底又封

我4.4m loan size

夠批H+1.3啦
再同銀行傾下

我3.9m都係h+1.32 from大貓
按保六折
其他未有回音

恆生
原本開H+1.32, 六成保費,1.4% 回贈,但問我會唔會考慮後,我撻左話中銀offer 到H+1.31, 八成保,再加1.45% 回贈,佢就counter offer H+1.31, 6成保,1.5% 回贈

永亨
首年1.8, 之後H+1.32, 六成保,1% rebate only

全部無coupon 而家等埋渣打就決定,Hsbc 就算鳩數 send email 去問佢status 都冇反應

恆生狗都唔用

市傳已經批左h+1.3

依加狂跌都唔知點算,一間批左1.33 其他果幾間又話跟,但依加你地又話1.3

不過見好就收

息太底又封

夠批H+1.3啦
再同銀行傾下

我3.9m都係h+1.32 from大貓
按保六折
其他未有回音

恆生

永亨

恆生狗都唔用

市傳已經批左h+1.3

不過見好就收

息太底又封

我都係時候入form
諗緊係唔係直接問中銀咩offer留我
奧仔好似成個(八)都無入過嚟
係咪要遺棄我哋
奧仔好似成個(八)都無入過嚟
係咪要遺棄我哋

204咩7
奧仔去左泰國炒樓啦
屌你老母雲加被狗屌
迷雲一世光頭戴綠帽每日一柒

?

恆生

永亨

恆生狗都唔用

市傳已經批左h+1.3

不過見好就收

息太底又封

我都係時候入form

中銀 HSBC SCB
呢三間做得最多按揭
試下三間入哂睇下
大家點睇翠湖花園 值唔值咁高價

恆生

永亨

恆生狗都唔用

市傳已經批左h+1.3

不過見好就收

息太底又封

我都係時候入form

中銀 HSBC SCB
呢三間做得最多按揭
試下三間入哂睇下

我真係想屌爆SCB, 其他批左果D, 都冇佢咁煩,屌佢老母我同女朋友加埋應該接近60k 都仲話唔夠數 我stress test 明明只係要40零k 就夠,唔知係咪因為我出得比較多bonus 同我女朋友份工佢計freelance 所以要打個discount...真係唔撚知佢地係咪想趕客 本身最鐘意既銀行係渣打,最早去申請,搞撚到而家都未批

恆生

永亨

恆生狗都唔用

市傳已經批左h+1.3

不過見好就收

息太底又封

夠批H+1.3啦
再同銀行傾下

我有用d mortgage agent, 叫左agent 開口同個sales deal下,1.5% rebate 應該最盡,但要lock up 三年
荃灣區budget 500萬樓下有咩好簡
幾鐘意荃景二期但好少盤
幾鐘意荃景二期但好少盤

凶宅天堂 荃灣中心
幾鐘意荃景二期但好少盤

周圍都少

恆生狗都唔用

市傳已經批左h+1.3

不過見好就收

息太底又封

我都係時候入form

中銀 HSBC SCB
呢三間做得最多按揭
試下三間入哂睇下

我真係想屌爆SCB, 其他批左果D, 都冇佢咁煩,屌佢老母我同女朋友加埋應該接近60k 都仲話唔夠數 我stress test 明明只係要40零k 就夠,唔知係咪因為我出得比較多bonus 同我女朋友份工佢計freelance 所以要打個discount...真係唔撚知佢地係咪想趕客 本身最鐘意既銀行係渣打,最早去申請,搞撚到而家都未批

渣打出糧買股票咪算囉
我睇好沙中線上蓋物業
幾鐘意荃景二期但好少盤

凶宅天堂 荃灣中心

麗城
高爾夫.御苑推1房樓王
657萬最貴 粉嶺盤年貴六成

【本報訊】樓市瘋癲,粉嶺樓價一年貴六成。恒地(012)的粉嶺高爾夫‧御苑,首批折實平均呎價近1.6萬元,較同區二手價貴逾三成,1房最貴657萬元,無論平均呎價及一房售價,均貴絕新界北區。長實(1113)元朗牛潭尾意花園昨發售28伙,即日沽清,即晚加推30伙。
記者:朱連峰

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=19932102&category_guid=15307&category=daily&issue=20170218

//012呢個盤位置係離火車站好遠,買到呢個價出等賣十年,又唔係低密度,用得呢個價錢皮六一呎大把有得揀,真係搏傻佬
高爾夫.御苑推1房樓王

【本報訊】樓市瘋癲,粉嶺樓價一年貴六成。恒地(012)的粉嶺高爾夫‧御苑,首批折實平均呎價近1.6萬元,較同區二手價貴逾三成,1房最貴657萬元,無論平均呎價及一房售價,均貴絕新界北區。長實(1113)元朗牛潭尾意花園昨發售28伙,即日沽清,即晚加推30伙。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=19932102&category_guid=15307&category=daily&issue=20170218

//012呢個盤位置係離火車站好遠,買到呢個價出等賣十年,又唔係低密度,用得呢個價錢皮六一呎大把有得揀,真係搏傻佬

等睇去唔到貨

不過見好就收

息太底又封

我都係時候入form

中銀 HSBC SCB
呢三間做得最多按揭
試下三間入哂睇下

渣打出糧買股票咪算囉

我自己係渣打申請又無呢d事喎
同埋最早批都係渣打
高爾夫.御苑推1房樓王

等睇去唔到貨

去唔到,係冇可能行去火車站,呢個價超晒粉嶺區,唔係+X哥嗰隻洋房,望吓粉嶺中心,碧湖花園賣幾多,等賣十年
【市區成交】貝沙灣2期3450萬售 03年貨升價3倍

2017-02-18 07:30:10 HKT

薄扶林貝沙灣
中原地產王漢聰透露,薄扶林貝沙灣2期南岸6座中層A室,建築面積1,688方呎,實用面積1,365方呎,三房連套房另工人套房間隔,以3,450萬元易手,建築呎價20,438元,實用呎價25,275元。原業主2003年10月以866萬元買入,獲利2,584萬元,升值3倍。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56319097&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170218

Sars買入,會唔會係奧仔

不過見好就收

息太底又封

我都係時候入form

中銀 HSBC SCB
呢三間做得最多按揭
試下三間入哂睇下

渣打出糧買股票咪算囉

我自己係渣打申請又無呢d事喎
同埋最早批都係渣打

巴打,呢d唔好講感情
雖然渣打女平均幾好睇,不過講到錢邊間offer好就邊間
【新界成交】濱景花園破頂價785萬 放盤三天速售

2017-02-18 08:00:52 HKT

沙田濱景花園
世紀21奇豐物業譚培坤表示,沙田濱景花園4座高層H室,建築面積780方呎,實用面積644方呎,三房連套房間隔,望城門河景,放盤僅3天,速獲換樓客以785萬元承接,建築呎價10,064元,實用呎價12,189元,創該屋苑分層戶成交價新高。原業主1998年8月以260萬元購入,獲利525萬元,升值2倍。

掌握財經生活資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!
http://fb.com/appledailyatm

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56319110&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170218
啲人成人話樓市跌,淡友仲有乜好講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞