[牛屎會業主聯盟]真低調置業討論區(九)

1002 回覆
4 Like 2 Dislike
請問買一手樓R回饋,搵新盤組agent 定分店agent 會好d?

行過新盤啲友會自動獻身,有啲都係分店出嚟,一定同你講回8成,記得要aa簽文件,口講無憑,最好問買過新樓嘅,我未買過
綠表$359萬一筆過付款

可想而知幾多人霸住間公屋,仲有免1個月租,屌嗱聲差嚮免1000

可想而知幾多人霸住間公屋,仲有免1個月租,屌嗱聲差嚮免1000

仆街政府
請問買一手樓R回饋,搵新盤組agent 定分店agent 會好d?

揾相熟就得
我當時係朋友介紹嘅agent
問佢回幾多
佢就話出面offer*1.1, 即係出要話回2%,佢回2.2%俾我

仆街政府

Sc岀左offer俾我
借3.3m
H+1.31%
現金回贈1%
係咪好唔掂?定等埋其他銀行offer先?
但我個case都幾急住要簽,3月頭就成交

你使唔使按保?
Sc岀左offer俾我
借3.3m
H+1.31%
現金回贈1%

按保幾多折?仲有無理由rebate 得咁少
你係咪q頭上唔夠cash 去食佢d cash rebate?

揾相熟就得
我當時係朋友介紹嘅agent
問佢回幾多
佢就話出面offer*1.1, 即係出要話回2%,佢回2.2%俾我

有AA 朋友就當然會益佢,其實都係抽獎咁抽,揾邊個機會唔會多左
Sc岀左offer俾我
借3.3m
H+1.31%
現金回贈1%

按保幾多折?仲有無理由rebate 得咁少
你係咪q頭上唔夠cash 去食佢d cash rebate?

按保65折係基本,其他銀行多數6折。cash rebate 上面d 巴打都上到1.5wo
想問下大家 , 有2個情況
1. 買樓成左4m, 做90% 按揭
2. 買樓成左4.05m, 做90% 按揭 ( cap 左3.6m)

係2個情況下, 假設都係做30年。 90% 揭。 除左因爲樓價數目唔同令到每月供款/壓測 唔同, 有無野係唔一樣? (例如銀行按揭額, 保險費,回贈%)

因為銀行話係一樣, AA 話最好寫4m樓 + 5萬蚊做傢私, 唔係銀行借唔足3.6m

大家點睇

過$400 萬做唔到九按

山林巴打

咁如果4.05m, 銀行估足價, 係咪都借足3.6m?
想問下巴絲,

如果無得睇樓, 等租約完(6月)交吉買,有d咩要注意, 諗住問下係咪清水樓定連部分傢私?

諗住呢個月尾簽臨約
想問下巴絲,

如果無得睇樓, 等租約完(6月)交吉買,有d咩要注意, 諗住問下係咪清水樓定連部分傢私?

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

大前提你清楚層樓係咩情況,殘唔殘,咩方向,望咩景,咩建築商,如SHK既樓真係可以唔睇就買

長實果d唔好諗
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

大前提你清楚層樓係咩情況,殘唔殘,咩方向,望咩景,咩建築商,如SHK既樓真係可以唔睇就買

長實果d唔好諗

如果冇經驗唔好亂黎
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

除左爐頭熱水爐冷氣果d之外一定要吉屋成交
唔係留返成堆傢俬垃圾又唔岩用
結果又要駛一筆搵人清
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

如果冇經驗唔好亂黎

無樓睇咪鋤佢3-5%囉, 減落黎既錢夠你裝修

有租客住得既相信唔會好殘
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

A大哥, 係相睇係靚裝, 望東南, 中層,5年前裝修, 租客租左2年, 但華懋頭, 30年樓, 做左外細維修,
你點睇 , 唔該晒!
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

如果冇經驗唔好亂黎

佢個實好實, 比起叫價減左十萬, 話靚裝唔肯再減, 附近又有間低層過佢 成左差唔多價
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

A大哥, 係相睇係靚裝, 望東南, 中層,5年前裝修, 租客租左2年, 但華懋頭, 30年樓, 做左外細維修,
你點睇 , 唔該晒!

華懋樓
去睇下穩陣d
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

如果冇經驗唔好亂黎

佢個實好實, 比起叫價減左十萬, 話靚裝唔肯再減, 附近又有間低層過佢 成左差唔多價

你問我,如果層樓無咩其他問題,我會落票簽定約但鋤多2,3萬就算
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

你點睇 , 唔該晒!

華懋樓
去睇下穩陣d

其實有人住緊應該冇大問題嘅
都係撞手神
就算有現樓睇果啲咪一樣有機會出事
想問下巴絲,

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

你點睇 , 唔該晒!

華懋樓
去睇下穩陣d

其實有人住緊應該冇大問題嘅
都係撞手神
就算有現樓睇果啲咪一樣有機會出事

有預多廿萬裝修我覺得去得過
大維修左未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞