[牛屎會業主聯盟]真低調置業討論區(九)

1002 回覆
4 Like 2 Dislike
如果依家供緊個息嘅CAP (2.15 H按)
係咪轉按會好D?

轉按會唔會影響信用評級?

why not

係囉,過左罰息我都準備轉
請問如果拎層樓去翻按一半,使唔使做壓測

要,當一般咁計

唔該晒
即係唔使諗,繼續住係層爛居屋度
請問如果拎層樓去翻按一半,使唔使做壓測

要,當一般咁計

唔該晒
即係唔使諗,繼續住係層爛居屋度

按一半條數應該唔難嫁喎 4m 樓按一半都係萬八入息左右
【新盤帶挈】十大屋苑二手成交衝上18宗 刷4個月來新高

辣招未能打壓樓市,二手樓市新春過後又回暖。本周六日,本港主要十大屋苑成交衝上雙位數,美聯物業統計,10大藍籌屋苑錄18宗成交,較上周六日錄9宗,大幅上升1倍,不但重返雙位數水平,更超越自去年10月15及16日周六日錄得13宗後,刷新4個月以來新高紀錄。

美聯物業住宅部行政總裁布少明表示,資金持續搵出路,一手氣氛旺熱,尤其啟德新盤嘉匯,首批全數沽清,刺激二手氣氛回升,有自用需要的上車及換樓客加快入市。
十大屋苑中,港島區3個指標屋苑包括鰂魚涌太古城、康怡花園及鴨脷洲亞海怡半島,錄得約4宗成交,按周大幅上升3倍。其中,太古城連錄2宗成交,康怡花園H座中層6室自製複式單位,實用面積共1,044方呎,成交價約1,550萬元,實用呎價為14,847元。
另一邊廂,中原地產表示,本周末十大屋苑錄18宗成交,成交量創19周新高。當中,嘉湖山莊錄得10宗成交,佔十大屋苑兩日總成交量56%。

掌握財經生活資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!
http://fb.com/appledailyatm

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170219/56325664
巴打們,銀行做按揭有個律師樓名單,但係我未確定最終搵邊間銀行。一開始就要搵律師時,係咪要問哂幾間銀行,接唔接受呢間律師樓?confirm左所有銀行都接受先比錢律師樓?

記憶中只要正牌律師行ok,冇得唔接受,不過可以問銀行,其實邊間都差唔太多錢

我反而係律師樓自己同我講佢地有邊幾間唔做得

同你自己律師樓講定你諗住同邊間做
佢會話你知佢自己係邊間bank既on list
唔係on list而你又一定係果間行就問佢有冇駁腳
俾多幾百蚊之後佢會同你搞掂

做幾次按揭都無乜睇間律師樓,都係地產介紹個啲

唔該哂巴打們,剛簽了做牛屎會業主
巴打們,銀行做按揭有個律師樓名單,但係我未確定最終搵邊間銀行。一開始就要搵律師時,係咪要問哂幾間銀行,接唔接受呢間律師樓?confirm左所有銀行都接受先比錢律師樓?

記憶中只要正牌律師行ok,冇得唔接受,不過可以問銀行,其實邊間都差唔太多錢

供喜成為會員
利嘉閣地產皇牌屋苑譽88分行市務經理莊國寶透露,該行近日促成YOHO TOWN 1期2座中層A室單位的二手成交個案,實用面積約433方呎,建築面積約580方呎,單位為兩房兩廳間隔,外望元朗市景。業主原開價575萬元,經議價後減價12萬元或2%,最終以563萬元交吉完成交易,折合實用面積呎價約13,002元,建築面積呎價約9,707元。

原業主於2009年10月,以約225.6萬元買入,現手帳面獲利約337.4萬元,升值逾1倍。

呢個價唔係應該買到midtown?
利嘉閣地產皇牌屋苑譽88分行市務經理莊國寶透露,該行近日促成YOHO TOWN 1期2座中層A室單位的二手成交個案,實用面積約433方呎,建築面積約580方呎,單位為兩房兩廳間隔,外望元朗市景。業主原開價575萬元,經議價後減價12萬元或2%,最終以563萬元交吉完成交易,折合實用面積呎價約13,002元,建築面積呎價約9,707元。

原業主於2009年10月,以約225.6萬元買入,現手帳面獲利約337.4萬元,升值逾1倍。

Midtown 唔使萬三蚊呎,不過midtown 兩房大啲
大家點睇麗城?
大家點睇麗城?

女朋友以前住過果邊, 好似話幾潮濕下因為夏天吹南風, 但佢話住係幾舒服同都算方便
大家點睇麗城?

女朋友以前住過果邊, 好似話幾潮濕下因為夏天吹南風, 但佢話住係幾舒服同都算方便

因為我而家同屋企人住海濱
目標幾年後儲首期買麗城
大家點睇麗城?

目標幾年後儲首期買麗城

咁夏天行返屋企一樣要聞個臭海

但海濱行返去果段真係極品 麗城我就唔知
大家點睇麗城?

目標幾年後儲首期買麗城

咁夏天行返屋企一樣要聞個臭海

但海濱行返去果段真係極品 麗城我就唔知

臭海
大家點睇麗城?

灣景好啲

麗城2期啲電梯出左名超慢又細,成日上唔到

但呢個價真心高 Yoho Town 都十幾年樓齡

萬三差不多啦,咁少放盤

萬三差不多啦,咁少放盤

辣招所為
幫朋友問
卓爾居有咩優劣
如果依家供緊個息嘅CAP (2.15 H按)
係咪轉按會好D?

轉按會唔會影響信用評級?

Hibor 而家個cap 好似仲係2.15

供喜成為會員

有無九龍會業主揮下手
幫朋友問
卓爾居有咩優劣

有d舊
實用,近西鐵

供喜成為會員

有無九龍會業主揮下手

幫朋友問
卓爾居有咩優劣

有d舊
實用,近西鐵

Thx! 同瓏門個價好似差咁遠

萬三差不多啦,咁少放盤

個個業主都aim新高,政府
幫朋友問
卓爾居有咩優劣

有d舊
實用,近西鐵

Thx! 同瓏門個價好似差咁遠

卓爾居OK嘅,十零年新雄雞樓,實用率高,周圍配套足夠,管理費平,未有瓏門之前係屯門呢個牛屎區樓價指標
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞