[牛屎會業主聯盟]真低調置業討論區(九)

1002 回覆
4 Like 2 Dislike
奧仔去咗隔離居屋post

奧仔回家啦

奧仔回家啦

奧仔係都唔教我哋買泰國樓
【早知唔好賣】Yoho Town早賣3個月 執少100萬!

政府辣招夾到樓市缺盤,二手樓價區區爆升。元朗熱門上車屋苑Yoho Town,兩房單位樓的售價短短3個月搶貴百萬。

消息指,Yoho Town 2座高層A室,實用面積433方呎,兩房間隔,剛搶貴逾兩成,以563萬元易手,呎價13,002元。同座樓上A室單位去年約11月的成交價只是460萬元。即是說,樓上業主早咗三個月賣樓,代價是唔見103萬元。

原業主2009年10月以226萬元買入單位,賬面獲利337萬元,6年升值1.5倍。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56317106&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170217
【新界成交】景峰花園兩房348萬售 實呎8722元

【更新成交】

祥益地產胡志偉表示,屯門居屋景峰花園3座中層E室,建築面積461方呎,實用面積399方呎,兩房間隔,自由市場成交價348萬元,建築呎價7,549元,實用呎價8,722元。買家為區內首置客。原業主2012年以自由市場價168萬元購入,獲利180萬元,升值1.1倍。

【沙田:碧濤花園放盤一年半終易手 馬場河景實呎1萬有找】

世紀21奇豐物業譚培坤表示,沙田碧濤花園1期3座金蘭閣高層B室,建築面積1,113方呎,實用面積764方呎,三房連套房間隔,望馬場河景,成交價760萬元,建築呎價6,828元,實用呎價9,948元。上址放盤長達一年半,早於2015年8月開價780萬元連租約放盤,期間不能約睇樓,加上叫價一直企硬,令物業乏人問津,賣方去年7月才願意下調叫價至760萬元,直至近期市場缺盤,日前獲同屋苑用家零議價洽購,終以交吉形式成功沽出上址。原業主2012年9月以548.8萬元購入,獲利211.2萬元,升值38.5%。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56314475&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170217
各位專業放租巴打點睇嘉匯?抵唔抵?
真心覺得東涌嚴重低水
再過一年就通埋屯門,點計生活環境都係東涌舒服啲,冇理由平屯門咁多

7xx 呎3房好正
真心覺得東涌嚴重低水
再過一年就通埋屯門,點計生活環境都係東涌舒服啲,冇理由平屯門咁多

東涌現在交通太唔得,得條大嶼山公路,一出事就死晒
真心覺得東涌嚴重低水

東涌無戲院
真心覺得東涌嚴重低水

東涌無戲院

一入東涌就感覺真係好隔涉
真心覺得東涌嚴重低水

東涌無戲院

之前有不過執咗
諗諗下
其實薯片叔叔講6成人住資助屋又錯唔哂
反正而家堆公屋都係比腥港人拎哂

佢要做一個人口轉換計劃
大陸人落黎上公屋比例一定多話香港人上私樓

講嘅,地係邊度嚟? 公屋一路蝕本靠政府補貼,錢係邊度嚟? 個人認為品客對經濟認識麻麻,之前講到美國加息必然,樓價向下咪佢,係外國咁嘅言論冇事實告佢都得
有無分西牛屎會及東牛屎會?

維港以北都是牛屎
不用分那麼細

維港以北都是牛屎
不用分那麼細

港燈同中電之分
真心覺得東涌嚴重低水

所以依家咪啱時候囉,港珠澳屯門支路出年通車,東涌到屯門十分鐘

我一個月都出入機場幾次又唔覺東涌遠,反而柏麗灣就吊腳
真心覺得東涌嚴重低水

東涌無戲院

之前有不過執咗

有,入機場t2
真心覺得東涌嚴重低水

所以依家咪啱時候囉,港珠澳屯門支路出年通車,東涌到屯門十分鐘

東涌到屯門十分鐘
牛屎去牛屎有咩方便左

呢個盤冇研究,投資收租通常舊樓容易估計租值,同管理費平啲,實際收益多啲,一般港島區租值回報普遍高過九龍同牛屎區

7xx 呎3房好正

哪有錢 你

呢個盤冇研究,投資收租通常舊樓容易估計租值,同管理費平啲,實際收益多啲,一般港島區租值回報普遍高過九龍同牛屎區

其實諗住上車咋
真心覺得東涌嚴重低水

東涌到屯門十分鐘
牛屎去牛屎有咩方便左

係見到屯門啲樓都萬幾兩萬一呎,東涌低水唔應該差咁遠啫

其實諗住上車咋

唔急等埋+X哥,華懋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞