[牛屎會業主聯盟]真低調置業討論區(九)

1002 回覆
4 Like 2 Dislike
問清楚左sc個offer
借3.3m
H+1.31%
保費得8折...
囉盡個現金回贈1.45%

去唔去得過

有無問其他銀行比較?

獅子都好似做到6折保費
岩岩出黎做野幾年 儲左六十萬
人工30k...

唉 點買得起呀⋯⋯

九十後真係俾時代遺棄

早十年出世果班係我呢個年紀時 樓價合理好多 當時人工可能24,5k 但300萬有四百呎樓 完全應負到有餘

今日。。。。。。。。。。

90頭都仲後生2X 歲,如果未有結婚住屋需要其實可以儲定錢再學奧仔咁等樓爆
90尾就唔好心急啦,O岩O岩讀完書,做下自己想做O既野先,急咩

最慘係80尾,O岩O岩畢業出黎做野就遇著08/09金融海嘯,起薪點低
如果無父幹一畢業就買樓O既,響辛苦工作人工加O既同時樓價升得仲勁
到而家around 30歲又到適婚年紀,但儲極都追唔到個樓價
【信報財經新聞】沙田河畔花園B座高層03室,實用面積242方呎,1房間隔,原業主叫價約398萬元,議價後以390萬元易手,實用呎價16116元。

中原地產表示,買家為上車人士;原業主則於2013年11月以290萬元購入單位,持貨約3年多,是次沽出單位賬面獲利100萬元,單位升值約34.5%。

...................
【信報財經新聞】沙田河畔花園B座高層03室,實用面積242方呎,1房間隔,原業主叫價約398萬元,議價後以390萬元易手,實用呎價16116元。

中原地產表示,買家為上車人士;原業主則於2013年11月以290萬元購入單位,持貨約3年多,是次沽出單位賬面獲利100萬元,單位升值約34.5%。

...................

依家有2個位

開放式就 400萬
1房就600萬
借3.3m
H+1.31%
保費得8折...

去唔去得過

唔經HKMC都得8折
你TU個底好花?
岩岩出黎做野幾年 儲左六十萬
人工30k...

唉 點買得起呀⋯⋯

九十後真係俾時代遺棄

早十年出世果班係我呢個年紀時 樓價合理好多 當時人工可能24,5k 但300萬有四百呎樓 完全應負到有餘

今日。。。。。。。。。。

得罪講

今時今日三萬既購買力只係十年前萬五左右,可能更低

其實十年前都好少人諗30歲以一定要買樓
多數要買樓都因為結婚
個時d 樓都唔會搶到貴,好平穩
特別係沙士之後到08年海嘯
都無聽到d 朋友話一定要買樓
個時個氣氛同而家完全唔同
如果唔係趕住結婚生仔用,無謂夾硬上車

所以果時咪笨柒囉
屋企有間屋俾我住,有錢都冇去買樓,淨係睇住03到06年升左好多
當年四小龍都係6-7千,仲要建尺

算啦,睇歷史吹水果果都識

難就難在預測未來經濟,局勢

咁易估到就無窮人啦
借3.3m
H+1.31%
保費得8折...

去唔去得過

我借4.4m, 65折同1.5% rebate, 我都say 左no
借3.3m
H+1.31%
保費得8折...

去唔去得過

我借4.4m, 65折同1.5% rebate, 我都say 左no

咁你最後個offer係點,同邊間銀行

中銀或恆生,而家仲R 緊 jetso...

H+1.3 6折同1.5%
其⼂⼂乛⼁個年代都難買樓

其實個個年代都難買樓
正常都要儲好幾年錢先買得起

你睇以前樓平,但一畢業出黎得8k -10k,一樣難買。所以正常都係儲錢幾年先會諗買樓

咁當年借錢易好多
環東咁多撻訂
其實應該因為簽約時未有辣招 依家成交要補15%稅所以撻
希望AA幫我R 到
今晚去簽
借3.3m
H+1.31%
保費得8折...

去唔去得過

有咩r
我大貓1.31 6折同1.45
3.92 loan size
算係最好offer
以前同班朋友食飯吹開水,話3球幾4球買隻遊艇,千幾尺,泊係黃金海岸租停泊位,有水源,幾千蚊到(依家唔知),住係架船度,考個遊艇大偈牌就得,我有朋友有牌,佢話唔算難,陸上加架電單車,大綿羊,完全可以
以前同班朋友食飯吹開水,話3球幾4球買隻遊艇,千幾尺,泊係黃金海岸租停泊位,有水源,幾千蚊到(依家唔知),住係架船度,考個遊艇大偈牌就得,我有朋友有牌,佢話唔算難,陸上加架電單車,大綿羊,完全可以

呢D 每逢打風落雨

呢D 每逢打風落雨

豪華遊艇喎,假日仲可以揸船出海,有鬼佬真係咁

呢D 每逢打風落雨

維修都好重皮啦
借3.3m
H+1.31%
保費得8折...

去唔去得過

有咩r
我大貓1.31 6折同1.45
3.92 loan size
算係最好offer

我都唔知有咩可以再R, coupon 掛, 5折保費, 睇下R到D乜返嚟啦, 我今日決定用邊間啦 如果中銀果邊R 唔到野咁我就用恆生 恆生好似有100蚊coupon

無結婚無小朋友還可以
結左婚你老婆應該會叫你賣左隻艇,
正正經經買番間屋

呢D 每逢打風落雨

維修都好重皮啦

咁樓都唔平,又管理費差餉地租,游艇泊去邊度有避風塘都得,連架綿羊仔推埋上船
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞