[牛屎會業主聯盟]真低調置業討論區(九)

1002 回覆
4 Like 2 Dislike
以前同班朋友食飯吹開水,話3球幾4球買隻遊艇,千幾尺,泊係黃金海岸租停泊位,有水源,幾千蚊到(依家唔知),住係架船度,考個遊艇大偈牌就得,我有朋友有牌,佢話唔算難,陸上加架電單車,大綿羊,完全可以

呢D 每逢打風落雨

豪華遊艇喎,假日仲可以揸船出海,有鬼佬真係咁

維修都好重皮啦

咁樓都唔平,又管理費差餉地租,游艇泊去邊度有避風塘都得,連架綿羊仔推埋上船

遊艇維修好撚貴架,整起上嚟真係夠俾首期
以前同班朋友食飯吹開水,話3球幾4球買隻遊艇,千幾尺,泊係黃金海岸租停泊位,有水源,幾千蚊到(依家唔知),住係架船度,考個遊艇大偈牌就得,我有朋友有牌,佢話唔算難,陸上加架電單車,大綿羊,完全可以

無結婚無小朋友還可以
結左婚你老婆應該會叫你賣左隻艇,
正正經經買番間屋

亞洲人同鬼佬觀念問題,要娶鬼妹先得,外國住車屋呢度去嗰度去

呢D 每逢打風落雨

維修都好重皮啦

咁樓都唔平,又管理費差餉地租,游艇泊去邊度有避風塘都得,連架綿羊仔推埋上船

大圍修都唔平啊,千尺黃金海岸附近嘅樓肯定千萬以外,大家都住嗰區之嘛

呢D 每逢打風落雨

維修都好重皮啦

維修都唔平啊,千尺黃金海岸附近嘅樓肯定千萬以外,大家都住嗰區之嘛

呢D 每逢打風落雨

維修都好重皮啦

維修都唔平啊,千尺黃金海岸附近嘅樓肯定千萬以外,大家都住嗰區之嘛

遊艇長住是咪有難度....
就算點維修都會折舊,頂盡可能2,30年就玩完,仲要貶值
樓有維修最少都有5,60年,仲會升值....

維修都好重皮啦

遊艇長住是咪有難度....
就算點維修都會折舊,頂盡可能2,30年就玩完,仲要貶值
樓有維修最少都有5,60年,仲會升值....

唔講升值,只講住可能豪華游艇贏,習慣少少搖動ok
講起游艇水源,其實向水務處申請流動水錶就得,做工程經常要,搵到紅色消防𧄌駁隻錶計水費可以拎淡水,冇問題,按金就貴啲,唔記得好似2皮幾
問清楚左sc個offer
借3.3m
H+1.31%
保費得8折...
囉盡個現金回贈1.45%

去唔去得過

我借4.4m, 65折同1.5% rebate, 我都say 左no

咁你最後個offer係點,同邊間銀行

中銀或恆生,而家仲R 緊 jetso...

H+1.3 6折同1.5%

有咩r
我大貓1.31 6折同1.45
3.92 loan size
算係最好offer

冇架啦 你唔係經中介你實蝕果1k coupon
問清楚左sc個offer
借3.3m
H+1.31%
保費得8折...
囉盡個現金回贈1.45%

去唔去得過

唔經HKMC都得8折
你TU個底好花?

唔花呀,但都係得8折

得8折
如果你唔介意hkmc 既 叫渣打食屎啦

我4個月前
hsbc h+1.4 1.3% 6折
sc h+1.4 1.3% 7折
2047 大限
2047 大限

幾時帶我地去泰國買樓
2047 大限

想問各位
有個2手盤 31x 實用
業主開價39x
我自己上 痕生 網估價估360
Aa同我講佢估價估370-380 (佢估左幾間,包括痕生)

想問下唔同人或者唔同分行估價會唔同?
想問下巴絲,

如果無得睇樓, 等租約完(6月)交吉買,有d咩要注意, 諗住問下係咪清水樓定連部分傢私?

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

大前提你清楚層樓係咩情況,殘唔殘,咩方向,望咩景,咩建築商,如SHK既樓真係可以唔睇就買

長實果d唔好諗

A大哥, 係相睇係靚裝, 望東南, 中層,5年前裝修, 租客租左2年, 但華懋頭, 30年樓, 做左外細維修,
你點睇 , 唔該晒!

小心樓上漏水落黎,呢d好麻煩
放租盤嘅裝修通常唔會用靚料
就算睇相靚仔啱用,都要小心內裡會唔會千瘡百孔

30年樓上手水管電線換左未?
未嘅,攪一攪都十萬八萬

不過依家業主主導,一係硬食,一係揾其他盤。再唔係就同agent傾減佣

10年SHK樓睇相幾靚仔
但未得閒去睇

華懋仲衰過長實
同埋你話租客住左兩年
堆相係呢排影定係兩年前影
有分別

2年前影架。 我都擔心丫
但佢個價比起有得睇樓平30個,咁我當要比錢裝修, 都同我有得睇既化妝樓差不多價

唔睇樓就買係可行的

大前提你清楚層樓係咩情況,殘唔殘,咩方向,望咩景,咩建築商,如SHK既樓真係可以唔睇就買

長實果d唔好諗

A大哥, 係相睇係靚裝, 望東南, 中層,5年前裝修, 租客租左2年, 但華懋頭, 30年樓, 做左外細維修,
你點睇 , 唔該晒!

華懋樓
去睇下穩陣d

其實有人住緊應該冇大問題嘅
都係撞手神
就算有現樓睇果啲咪一樣有機會出事

有預多廿萬裝修我覺得去得過
大維修左未?

有容巴打, 做左大維修了, 遲下整lift 既費用都一早夾左,諗住鋤多2-3萬就去馬

諗緊果d 手頭緊, 要結婚既藉口, 鋤佢2-3萬。但呢排聽巴打講 業主好強 , 死都企硬

鋤左aa未
同佢講平唔到就係佣度扣
另外,建議去大堂請看更飲下汽水比下利是,當打定招呼順便八下有冇漏水或其他糾紛呀投訴呀咁

有容巴打。今日去左管理處問,佢話唔話得比我聽 樓下看更唔答我 話佢都唔清楚
想問下巴絲,

如果無得睇樓, 等租約完(6月)交吉買,有d咩要注意, 諗住問下係咪清水樓定連部分傢私?

諗住呢個月尾簽臨約

唔睇樓就買係可行的

長實果d唔好諗

你點睇 , 唔該晒!

未嘅,攪一攪都十萬八萬

不過依家業主主導,一係硬食,一係揾其他盤。再唔係就同agent傾減佣

但未得閒去睇

華懋仲衰過長實
同埋你話租客住左兩年
有分別

但佢個價比起有得睇樓平30個,咁我當要比錢裝修, 都同我有得睇既化妝樓差不多價

平30萬

日日咁升法,睇得樓黎都O筆啦
唔怪得咁多人唔睇樓就買

無錯。 好多人唔睇就買。 仲破頂

我都係撞手神

你點睇 , 唔該晒!

華懋樓
去睇下穩陣d

其實有人住緊應該冇大問題嘅
都係撞手神
就算有現樓睇果啲咪一樣有機會出事

有預多廿萬裝修我覺得去得過
大維修左未?

有容巴打, 做左大維修了, 遲下整lift 既費用都一早夾左,諗住鋤多2-3萬就去馬

諗緊果d 手頭緊, 要結婚既藉口, 鋤佢2-3萬。但呢排聽巴打講 業主好強 , 死都企硬

鋤左aa未
同佢講平唔到就係佣度扣
另外,建議去大堂請看更飲下汽水比下利是,當打定招呼順便八下有冇漏水或其他糾紛呀投訴呀咁

有容巴打。今日去左管理處問,佢話唔話得比我聽 樓下看更唔答我 話佢都唔清楚

咁鋤下aa同係臨約加句收樓驗樓時如有漏水,業主負責
想問各位
業主開價39x

只要唔係太離譜,銀行都會估足
想問各位
業主開價39x

AA水你多

自己上各銀行官網估

果到寫幾多就幾多

你點睇 , 唔該晒!

未嘅,攪一攪都十萬八萬

但未得閒去睇

華懋仲衰過長實
同埋你話租客住左兩年
有分別

平30萬

Lump sum 幾多?

平過估價?
想問各位
業主開價39x

AA水你多

自己上各銀行官網估

果到寫幾多就幾多

個人睇法

銀行估足,即使係破頂都買得過

銀行估唔足,等於搵水魚,不了
想問各位
業主開價39x

AA水你多

自己上各銀行官網估

果到寫幾多就幾多

最衰得痕生上網估到價
其他銀行官網都search唔到棟大廈
想問各位
業主開價39x

AA水你多

自己上各銀行官網估

果到寫幾多就幾多

最衰得痕生上網估到價

單支樓呀?咁就窄啲嗗
想問各位
業主開價39x

AA水你多

自己上各銀行官網估

果到寫幾多就幾多

最衰得痕生上網估到價

單支樓呀?咁就窄啲嗗

有兩座 二百幾個單位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞