[牛屎會業主聯盟]真低調置業討論區(九)

1002 回覆
4 Like 2 Dislike

根本辣招都唔係用黎阻止上升
只係用黎防止金融系統危機

市民上唔上到樓,正苦wfc 咩

仲要放風踢班公屋富戶走
又多幾萬户需求

樓價越高賣地越貴
正苦先係最大炒家

越gogogo交差餉地租越多,樓價我情願橫行慢升好過

居屋都成萬蚊

個個都驚上唔到 入市

睇緊果度唔夠一個月已經叫高左3-5%

我睇緊一個居屋單位
12月破紀錄10200一呎
今日我叫經紀問12300無得減

唔知點解,

二手樓自從二月中(上星期)後全部賣貴哂

原本留意開果間叫價 50X --> 520
新post留名

仲要放風踢班公屋富戶走
又多幾萬户需求

樓價越高賣地越貴
正苦先係最大炒家

居屋都成萬蚊

個個都驚上唔到 入市

我睇緊一個居屋單位

唔知點解,

一手購買力回流二手市場掛
唔夠一個月就貴左幾十萬
發展商相繼啟動開盤攻勢,新鴻基地產(00016)旗下西南九龍匯璽的樓盤網站已正式開通,項目共提供1,050伙,早前已獲批出預售樓花同意書,料快將展開軟銷。

匯璽由2座高座及5座低密度住宅組成,單位間隔由開放式至4房,項目預計關鍵日期為2018年11月底。

匯璽
奧仔係另一個post都唔入

仲要放風踢班公屋富戶走
又多幾萬户需求

樓價越高賣地越貴
正苦先係最大炒家

居屋都成萬蚊

個個都驚上唔到 入市

我睇緊一個居屋單位

唔知點解,

唔夠一個月就貴左幾十萬

仲可以炒幾耐
成日都係回少少又爆上
居屋都爆升

仲要放風踢班公屋富戶走
又多幾萬户需求

樓價越高賣地越貴
正苦先係最大炒家

居屋都成萬蚊

個個都驚上唔到 入市

琴晚TVB果套濕鳩野,其中一個大學生係度講
話等機會黎就訓身入市,問佢咩機會就話SARS果d
大佬呀,全香港你知我知連樓下掃街果個姐姐都知黎多次SARS一定再入貨的話
未跌一半都已經俾人托返上去啦

訓身? 到時銀行仲比唔比佢上會
發展商相繼啟動開盤攻勢,新鴻基地產(00016)旗下西南九龍匯璽的樓盤網站已正式開通,項目共提供1,050伙,早前已獲批出預售樓花同意書,料快將展開軟銷。

匯璽由2座高座及5座低密度住宅組成,單位間隔由開放式至4房,項目預計關鍵日期為2018年11月底。

匯璽

二萬一呎入場
居屋都爆升

仲要放風踢班公屋富戶走
又多幾萬户需求

樓價越高賣地越貴
正苦先係最大炒家

居屋都成萬蚊

個個都驚上唔到 入市

大佬呀,全香港你知我知連樓下掃街果個姐姐都知黎多次SARS一定再入貨的話

一炮過買斷

居屋都成萬蚊

個個都驚上唔到 入市

我睇緊一個居屋單位

唔知點解,

唔夠一個月就貴左幾十萬

有冇人最近都睇緊樓
居屋都爆升

仲要放風踢班公屋富戶走
又多幾萬户需求

樓價越高賣地越貴
正苦先係最大炒家

居屋都成萬蚊

個個都驚上唔到 入市

可能人地訓身夠full paid 父幹O既野我地識條鐵咩
想問下大家 , 有2個情況
1. 買樓成左4m, 做90% 按揭
2. 買樓成左4.05m, 做90% 按揭 ( cap 左3.6m)

係2個情況下, 假設都係做30年。 90% 揭。 除左因爲樓價數目唔同令到每月供款/壓測 唔同, 有無野係唔一樣? (例如銀行按揭額, 保險費,回贈%)

因為銀行話係一樣, AA 話最好寫4m樓 + 5萬蚊做傢私, 唔係銀行借唔足3.6m

大家點睇
mortgage update

有2間大行都H+1.3 1.5% rebate 6折 我試緊R 睇下有冇得再多d 優惠
2. 買樓成左4.05m, 做90% 按揭 ( cap 左3.6m)

係2個情況下, 假設都係做30年。 90% 揭。 除左因爲樓價數目唔同令到每月供款/壓測 唔同, 有無野係唔一樣? (例如銀行按揭額, 保險費,回贈%)

因為銀行話係一樣, AA 話最好寫4m樓 + 5萬蚊做傢私, 唔係銀行借唔足3.6m

大家點睇

借360 同你400 借9成有咩分別 450 樓下cap 左360

有2間大行都H+1.3 1.5% rebate 6折 我試緊R 睇下有冇得再多d 優惠

巴打借幾多?唔記得咗
尋日SC開我 H+1.31 1.45% 6折
loan amount 3.2m

巴打借幾多?唔記得咗

我1.5回,但現金唔夠要唔到,可唔可以同佢r其他優惠嫁

大家點睇

借360 同你400 借9成有咩分別 450 樓下cap 左360

係印花稅既分別

http://www.gov.hk/tc/residents/taxes/stamp/stamp_duty_rates.htm

不過5萬鈫家俬走唔走到稅,有冇伏,最好問返律師行

巴打借幾多?唔記得咗

現金唔夠?

大家點睇

多左果5萬可以做8成
即係假設你買430萬
實際上你可以借384萬

但係果左六百萬就一定全數只可做六成

屌 原來我記錯左 當我無講過

眼突左一下sor

巴打借幾多?唔記得咗

現金唔夠?

要拎住四皮幾出黎,呢舊錢拎唔到
唔該晒巴打們
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞