[牛屎會業主聯盟]真低調置業討論區(九)

1002 回覆
4 Like 2 Dislike

呢個有d 唔明,即係有供樓就得扣,只可以扣一層?

有供樓就得扣

只可以扣一層 唔係

咁其實我結左婚係咪都只可以扣一層?同埋一個人有兩層都係扣得一層
我見ird 咁寫

9.

問:

如夫婦二人各擁有一所住宅,他們能否就各自購買的住宅分別申索扣除所繳付的貸款利息?

答:

不可以。只有他們其中一人具有資格就他們共同視為主要居住地方的住宅申索扣除。

10.

問:

如納稅人擁有兩所住宅,而兩者均用作其居住地方,他是否可獲扣除就該兩所住宅繳付的貸款利息?

答:

不可以。他只能獲扣除就購買他實際用作為主要居住地方的住宅而繳付的利息。

答第一條

你地真係成日一齊住?

你地合併報稅?

如果第二個係出租就唔好諗呢d啦

明哂 但租樓係咪就無得扣稅

我指放租出去

第一層自住可以扣利息

第二層出租都可以扣利息 (空置或自住既月份就唔可以)

如果第一層已經出租呢

你本身是咪有其他收入? 記得tick Personal Assessment
咁你D 利息都會一齊扣
至於點計 上返稅局個網自己禁下

同埋依家買新樓d巴絲 記得入伙前d利息未有得扣減
想問下差餉地租係點計?估計租值既3%+5%?
如果4季都係估租值2萬,姐係全年要交240000x8%?
咁多位巴打,小弟岩岩上到車
諗住問下d銀行按揭
但見到有d中介offer到額外既回贈同現金劵
想知其實有無伏呢?

如果係咁著數,點解呢度咁多位巴打都係自己搵銀行而唔經中介?
我google左好似話中介其實都係食銀行佣,唔會收我錢

唔該晒

有冇破頂

D業主係唔係傻左

估價mark高5%

1蚊都唔減

我前幾日睇岩果個高15%

睇緊低層(5樓)單位, 佢話高層(30樓)破頂

佢話自己平人地15萬好合理

但果口價已經高估價5%

反而之前高層成交價仲平估價1-2%
求意見 我想揀高層 但係得低層
沖唔沖好
好9結
買左真係要等5-7 年先有得換
想問下差餉地租係點計?估計租值既3%+5%?
如果4季都係估租值2萬,姐係全年要交240000x8%?

應該係3+5,冇睇清楚寄嚟就交,兩張最近期嘅,唔同單位

沖唔沖好
好9結

幾高?

幾低?

經驗話我知

買高層 (貴買貴賣)

低層好多野煩
沖唔沖好
好9結

幾高?

幾低?

經驗話我知

買高層 (貴買貴賣)

低層好多野煩

高層賣得好價啲
沖唔沖好
好9結

幾高?

幾低?

經驗話我知

買高層 (貴買貴賣)

低層好多野煩

高層賣得好價啲

自住的話梗係求高層
沖唔沖好
好9結

幾高?

幾低?

經驗話我知

買高層 (貴買貴賣)

低層好多野煩

高層賣得好價啲

住過低層話你知

先唔講貴買貴賣

低層(噪音, 多蚊, 多其他小昆蟲, 早上出門口搭唔到電梯, )

我已經唔會再選擇

如果平好多(低過估價)就可以諗下
【嘉匯賣樓】嘉匯今招標沽7伙 傳一組客以7492萬全購

嘉華(173)啟德嘉匯,繼上周六沽清首批208伙後,今日次輪開賣168伙,依舊是大手A組優先揀樓。

下午1時30分

嘉華(173)啟德嘉匯今日賣168伙,消息指,A組大手客暫錄逾50伙獲認購,另市傳今早招標的另外7伙單位,由同一組買家以7492萬元購入,惟以一手銷售網公佈為準。

發展商下午一時半起就到B組買一伙的準買家登記,現場所見有數以百計人龍等候登記,人頭湧湧。

上午10時30分

今日售樓處A組又再出現排隊等候的人龍,至早上10時半,已有約30、40人排隊,A組的登記時段將於10時45分開始。

記者:黃嘉銘

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56336319&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170222
【預算案】政府免差餉 市民鄭先生:得1,000蚊 幫助不大

財政司司長陳茂波宣讀本屆政府最後一份預算案,提出寬免2017/18年度四季的差餉,每戶每季上限為1000元。

今日到嘉匯準備揀樓的投資準買家鄭先生(圖)認為,有關政策「幫助不大,得一千元」,因為現時樓價實在太貴,同時又覺得好難跌,今年都是上升居多。故覺得磚頭保值,如果買股票,「買滙豐都輸到一仆一碌」,所以都是買樓實際。今次希望買300至500呎單位,預算600-700萬元。

另一準買家梁先生認為,政策是幾好的,可以減輕業主的負擔,甚至令公屋戶都可以受惠。今次打算800至900萬元買兩房戶予子女用,首期預一半左右

記者 黃嘉銘

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56337364&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170222
沖唔沖好
好9結

幾高?

幾低?

經驗話我知

買高層 (貴買貴賣)

低層好多野煩

高層 13/F
低層 5/F
沖唔沖好
好9結

幾高?

幾低?

經驗話我知

買高層 (貴買貴賣)

低層好多野煩

高層 13/F
低層 5/F

住緊低層(6/F)搬屋唔會再揀
私樓隔左平台同會所,小昆蟲就冇乜
問題係近馬路好嘈好多塵
成日聽到地面D人講野
有無巴打最近買公屋?邊間做按揭平d?
另外其他手續費果d貴唔貴?
沖唔沖好
好9結

幾高?

幾低?

經驗話我知

買高層 (貴買貴賣)

低層好多野煩

高層賣得好價啲

住過低層話你知

先唔講貴買貴賣

低層(噪音, 多蚊, 多其他小昆蟲, 早上出門口搭唔到電梯, )

我已經唔會再選擇

同一個低層單位 HSBC SCB 好進取估到離哂罩 BOC 只係咁到價 永隆仲要估低100K

點解?
新手一問 阿媽想轉層村屋樓俾我 用送契方式黎俾我個印花稅係咪政府會計俾我
沖唔沖好
好9結

幾高?

幾低?

經驗話我知

買高層 (貴買貴賣)

低層好多野煩

高層 13/F
低層 5/F

住緊低層(6/F)搬屋唔會再揀
私樓隔左平台同會所,小昆蟲就冇乜
問題係近馬路好嘈好多塵
成日聽到地面D人講野

超級同意

仲有早上出門口搭唔到電梯
沖唔沖好
好9結

幾高?

幾低?

經驗話我知

買高層 (貴買貴賣)

低層好多野煩

高層賣得好價啲

住過低層話你知

先唔講貴買貴賣

我已經唔會再選擇

同一個低層單位 HSBC SCB 好進取估到離哂罩 BOC 只係咁到價 永隆仲要估低100K

點解?

唔出奇一定有高低

只要有一間估到價

之後全部銀行都會跟
沖唔沖好
好9結

幾高?

幾低?

經驗話我知

買高層 (貴買貴賣)

低層好多野煩

高層 13/F
低層 5/F

真5樓定假5樓?
我覺得睇對住啲咩同埋樓齡
沖唔沖好
好9結

幾高?

幾低?

經驗話我知

買高層 (貴買貴賣)

低層好多野煩

高層 13/F
低層 5/F

真5樓定假5樓?

依家最怕係雨季有飛蟻
呢5 6年真係好撚多
舊屋試過中招變左落地變左白蟻,最尾駛左幾千蚊搵滅蟲
沖唔沖好
好9結

幾高?

幾低?

經驗話我知

買高層 (貴買貴賣)

低層好多野煩

高層 13/F
低層 5/F

真5樓定假5樓?

依家最怕係雨季有飛蟻
呢5 6年真係好撚多
舊屋試過中招變左落地變左白蟻,最尾駛左幾千蚊搵滅蟲

我新屋對出係大草地, 都怕會多蚊多昆蟲
沖唔沖好
好9結

幾高?

幾低?

經驗話我知

買高層 (貴買貴賣)

低層好多野煩

高層 13/F
低層 5/F

巴打係咪柴灣人
沖唔沖好
好9結

幾高?

幾低?

經驗話我知

買高層 (貴買貴賣)

低層好多野煩

高層 13/F
低層 5/F

巴打係咪柴灣人

KLN人
新手一問 阿媽想轉層村屋樓俾我 用送契方式黎俾我個印花稅係咪政府會計俾我

送契好似唔駛
不過你要預間屋有排綁係身
如果送完契幾年就賣出去稅局會查
同埋銀行見份契係送契時未必會幫下手做按揭
買家查冊見到又會有藉口壓價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞