[請廣傳]唔係講笑,我哋就嚟輸...

1498 回覆
11087 Like 78 Dislike
其實你有冇諗過罷工唔係禁個掣就罷到?
612 罷工都起碼吹咗幾日啦,
你轉個頭就話聽日要罷,邊有咁多人理你呀?
現實少少好無?
我地要有明確嘅訴求,係撤回修訂,釋放被捕人士同埋收回暴動定義,追究警隊。大家日日叫佢落台,佢落左台,呢啲野都係未解決到。佢唔搞掂返呢幾壇野點可以就禁落台呀
一早講左
年青人
唔值得為班大部分自私港人犧牲
轉貼

二百萬人零一人(rip)上街後
唔馬上物理抗爭是否自我安慰?

請大家諗下抵抗政府既力量來源係邊到
高產/中產/低產
我夠膽講 二百萬人 8成 什至9成
係低產 (政府高官都中產計)
當大家搵唔到食
仲會唔會有人去理政治
我都認為衝突係有需要
但過多既衝突只會令大家反感
從來爭取輿論壓力都唔係在於衝突本身 呢個世界大把國家長期內戰
而有幾多係會有廣泛報道
衝突的價值係來自於同平時個社會嘅反差
我個人認為唔需要喺二百萬人上完街之後即日作一個影響民生嘅衝突
二百萬人零一人上街後 係需要時間讓社會 政府去消化同反思當中既原因 同之後既方向 同埋繼續推行惡法嘅利弊
因為太密集嘅衝突只會令市民厭倦同埋習慣 最後連衝突呢個武器都冇埋 我始終認為輿論壓力言論文字係比所有物理嘅衝突更加有殺傷力
所以 如果要令衝突 上街得到最大既效果 係要時間去停一停 諗一諗
之後再作其他行動都唔遲
政府一定會用拖字訣
但如果失民心就正中下懷
甚至加快呢個抗爭嘅衰期
政府愈無視 愈逃避
就代表 愈想淡化
請大家冷靜諗一諗
唔好比一個狡猾嘅政府
奸計得逞

我只係一個香港小小既無牌騎士
發夢到禮賓府被破壞,但香港人叫好。
發夢見到青馬被塞,唔阻人返工,香港經濟受隕。
轉戰禮賓
個個叫出黎,ok我出左黎,咁最後改變到咩野,然後就成班出ig snapchat story 自high.....
[永久置頂]龍和道義士親自解釋16號防線真相
https://lih.kg/1234301
不分化不篤灰不割蓆不譴責
沒可能
人生有幾多個十年
無架啦,重演雨革果時咁
風向已經比和理非握住左
民陣支持市民自發「三罷」 就信息混亂致歉

民陣再次發起的反對修訂逃犯條例遊行,下午2時半在維園集合,預計3時起步,終點是金鐘添美道。民陣在遊行前開記者會,召集人岑子杰就取消原定星期一發起的罷市、罷工、罷學,引起混亂,向市民致歉。

岑子杰指,昨日民陣秘書處收到很多意見,民陣感謝市民做好發起「三罷」的準備,以及團體在金鐘和中環一帶舉行集會。

他表示,民陣支持民眾自發發起「三罷」,亦呼籲市民參與。他說,明日早上9時至晚上7時,會於中信大廈外的龍匯道設立資訊站,檢討過去活動和討論未來策略,亦會轉載中環和金鐘一帶的資訊。

民陣強調,政府要撤回修訂《逃犯條例》,亦要求收回警方將星期三的警民衝突定性為暴動的決定,為整個運動取回公道。。
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1463158-20190616.htm

佢支持自發。但本身佢宣布果壇就取消
不分化不篤灰不割蓆不譴責
明白前線勇士們係希望佔領路面,製造壓力俾政府。
但政府班膠官放軟晒,製造民情向我地施壓。
贏一齊贏,輸一齊輸。暫時撤退,唔係代表我地認輸,望勇士們明白。
仲有明日大愚同國歌法
到依一刻都係得個暫緩 乜都爭唔到
佔禮賓府
改建新政府
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞