[請廣傳]唔係講笑,我哋就嚟輸...

1498 回覆
11087 Like 78 Dislike
而家係雨傘初期咁嘅狀態
1. 好多市民支持
2. 黑警冇佈防唔清場
3. 政府唔回應一味死拖
4. 和理非同勇武又開始互屌捉鬼
5. 開始有好多未經証實的消息周圍傳

目的
1. 等你地自己鬼打鬼
2. 消耗, 遊行三罷咩都好, 睇死你地唔頂得幾耐
3. 民氣隨時間消散

輕鬆清場秋後, 香港人又輸一仗
好擔心歷史又重演

有人話咁快就話可能會輸係悲觀
我諗重點係而家冇方向
同雨傘一樣
好大班有心人但大家都唔撚知可以點做

所以而家要傾嘅係到底點撚樣做先有效
純和理非佔領=雨傘=失敗
純勇武=招人口實+所謂暴動+傷亡+坐監=旺角=失敗
純三罷=香港人好撚現實, 不了=失敗

只有三樣一齊做先有可能成功
但所謂大和解兄弟爬山各有各做
大家根本欠缺信任
好難成功

咁點先算成功
1. 撒回
2. 放人
3. 冇暴動
4. 黑警濫權
5. 下台
二百萬人底線個個唔同
如果佢同你deal應承是但一樣其他不了
收唔收貨點先收貨係要攞共識

如果要deal要攞共識搵邊個做?
係我地唔需要大台
你見民陣搞三罷都搞到咁就明
但要談判總要搵代表
有正當性有正式民意授權(選票)嘅只係得議員
今次有啲議員嘅表現係令人意想不到
不過呢個根本係佢地本職份內事
只係我地習慣咗啲議員嘅質素

我覺得有咩可以做
係叫泛民議員代我地去談判
乘著二百萬的勢去逼政府回應
唔撚理佢地用咩方法點樣逼
我剩係知議員有權力及特權條例buff保護
佢地再賣港嘅

IF WE BURN YOU BURN WITH US
你唔撚洗指意再做議員
我票投建制全世界一穫熟反正已經冇得救
大家一齊攬炒

建制議員都唔好忽略
個個龜縮? 唔回應?
反對二百萬市民的睇法?
你愈割蓆我愈要拉返你班仆街一齊
唔好以為同林鄭割咗就唔關你事
你唔肯主動見市民咁市民唯有直接搵你

上面冇提金融貿易戰中美關係台灣大選
唔知有咩可以係對外/國際層面可以做
求補充
。。。你肯定唔會比trump拎黎徹回換取習大大簽貿易協議?
我希望我地全部唔好內戰 槍口一致對外 團結啊
其實我都建議各位讀好書, 諗移民好過啦, Unless Jesus really existence, no one can save HK anymore
提左者
最重要係過左未?
咁究竟林鄭想為自己面子係G20前通過定想留錢?
呢個得佢自己先知
侵侵都話自己搞掂啦
抗住走
希望唔好再諗買樓
應該好多人只覺得政府有問題 無諗過背後
其實林鄭下唔下台都係其次
中共只會放另一個傀儡落黎

所以個邪惡核心根本就喺上面...不過要對抗 呢一刻幾乎無可能
Push
他朝走到梗係去外國買house
。。。得閒番黎行下去抗爭下掛
討論緊現實
接受唔到都可以繼續發夢
呢點港共極權政府
睇通香港人遊行示威既弱點

當冇外援下
靠自己上場,得肉體,可以擋得幾多子彈/做得幾多呀

試問一下自己
香港人有咩bargaining power 可以令政權聽話呢?
直接強攻禮賓府捉條八婆出黎回應囉唔係點
你建立臨時政府, 中共會即刻出兵, 係根本無可能
坐港鐵個日已經比人屌到仆街
又令人反感
呢個係香港台灣始終要解決嘅問題
中共一日仲有死攬大權想大一統就一日咬住我地
我最怕係歐美同中國講掂數
好似二戰同德國咁
侵暫時應該唔會
禮賓府真係最好
首先影響既人好少 對於大t部分人有新鮮感
另外林鄭下台你見到永遠叫得最大聲 跟隨民意永遠唔會衰
再者梁義士其中一個都係林鄭下台

如果不合作道動原理同佔中一樣 佢暫緩左 不合作運動林鄭只要咩都唔做拖你就已經可以

三罷? 罷課可能得因為就黎暑假 罷市? 商家真係好睇利益既然已經暫緩同睇大市 佢地無著數真係唔會罷 因為罷一日半日無意思 無罷市更加好難普通打工仔罷工

如果set deadline 加 禮賓府 同日再三罷, 一日半日三罷問題不大
香港人堅持到?
其實經過今日已經有d不安,開始睇唔到未來
而家唯一轉機係我地既精神領袖聽日歸隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞