[請廣傳]唔係講笑,我哋就嚟輸...

1498 回覆
11087 Like 78 Dislike
所以政府好撚古惑
永遠星期123 擺定個款隨時做野
搏你地人少/請唔到假
你見佢星期56永遠最溫和
因為知好多人星期日唔洗返工
你講嘅呢樣野,我八九點都諗緊
如果政府真係不聞不問不阻止,我地仲可以點做?
我真係諗唔到,呢一步棋真係行得好毒辣
應該要搞鳩班狗官佢地先迫驚
其實呢個真係
咁多年嚟都無人做,無政客推動,無人提出
所以咁多年都無突破得個吉
今日見到有人POST IG
遊行到政總了 唔知有咩可以做?

呢個問題令我諗左一晚
都係諗唔到答案
其實我唔係太明點解要搞龍和道?可唔可以答我究竟為咗啲乜?政府又唔係話聽日會審逃犯條例,之前一哥都有講「一個冇人冇開會嘅立法會你衝嚟有乜意義姐」,而且龍和道本身易攻難守已經係常識

最重要嘅一點,如果龍和道真係發生衝突,會直接連累埋夏愨道嘅人,參考612嗰日,處於「不反對通知書」區域嘅民陣大台都比黑警狂扔催淚彈,如果龍和道真係打起上嚟,黑警幾乎一定會通殺埋夏愨道嘅人,即使嗰班人係乜都冇做過

所以,真係唔好諗住動武,可能會有鬼想煽動你出手,然後黑警就可以即刻通殺你所有人,聽鄺仔講,唔好有人再受傷,唔好有人再流血,你嘅一小個決定足以救全家或者害全家

基本原則:
日頭先去「示威」,夜晚就和理非

我個人意見:
1.)敵不動,我不動
政府暫緩可能係十日八日,但亦都有可能係十個月八個月,參考2014雨革,佔領冇乜可能維持到咁耐,不如大家先休息一下,等他朝政府真係想再推出,泛見議員一定會事先被通知,佢哋會再發動群眾運動,到時再出手都未遲
(呢個方法亦都係我覺得可以最解決到樓主最後一句嘅問題)

2.)都係嗰句,「一個冇人冇會開嘅立法會你衝嚟有乜意義姐?」雖然呢句係由一哥講出嚟但我覺得係有道理,值得花時間諗下

我係唔想再有義士要白白犧牲,當前局勢下我希望「留得青山在」係最好嘅結局
今日多左嘅一百萬人,真心好多係平時嘅港豬中產。佢地出左黎,新聞有noise已經打晒飛機,九成九聽日返工繼續你有你嘅生活佢有佢嘅忙碌。
除非而加林鄭再有動作,如果唔係以香港人嘅善忘,好快就無件事。
你話升級,有好好好多平時唔留意政治嘅人,就係好proud of和平訴求,唔理有冇用,的確有好大班人會反感,覺得個遊行變質。
我都唔知下一步要點做不過做得幾多我都會幫會出黎!
200萬個人出黎
但200萬個人都係諗住行完就算
咁梗係咩都做唔到
乜撚都爭取唔到就散去
我走個陣都係咁諗
大家好似開開心心行完街黎
我係林鄭真係唔慌唔驚啦
睇死你班港豬出黎行一日聽日咪又係繼續返工
爬山

反送中之後有反明日大愚反國歌法
一浪接一浪有排反

逃犯條例一定要撤
香港人係善忘 但今次喱件事真係唔可以拖得耐就忘記
更何況有位戰友犧牲自己 所以真係唔可以輸
港共極權政府,而家策略係拖字缺,但唔撤回:

1. 有時間buy time諗點樣拆解
2. 平息民憤,試用時間沖淡一切
3. 等上頭中央指示

唔通真係用呢招:
敵不動,我不動???

假如10日後政府都唔回應又唔理係咪撤回,咁民憤實會減退dd,正常不過

假如政府10日後冇啦啦即日話二讀,民憤又會爆發,咁一定衝硬立法會+遊行等等

如果搵人要求林鄭公開對話的話,佢一定只會繼續回應已經暫緩左,耍太極

而家係咪最起碼拖到立法會放暑假,復會之後先再見步行步?

Open for discussion
設最後通牒 製造民憤
徹底包圍所有重要機關地點
對家想拖時間就衝擊佔領
最好做到異地同時
可以做既係選舉清算班撚樣
612咁好既勢,民憤去到極點,
第二日都唔做嘢,
留到星期日先遊行,都算,
但政府宣布暫緩後就唔搞集會,
但又叫人三罷,咁d人罷黎把撚啊
呢個post 一定要推爆佢

要贏唔係講人數,係智慧,手段,政治意識,同最緊要既耐性

呢場仗有排打,唔好亂開拖,唔好亂衝,唔好屌我係鬼先,諗一諗
Push
其實下星期會審議千億大嶼
俾佢過左都好撚大穫
月尾再審國歌法
一定要俾其他人知
死局
一百萬人 照推二讀
二百萬人 道歉暫停
就算比你出夠七百萬人
個問題都係無答案
一係當上公民教育,一係打下卡,一係想為死者爭取公道,有人想去鬧下黑警。
而事實係 the city is dying... 我地係要救港
唔比佢做野
之前612咪賣地收投標延長左
大家唔從唔個方向諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞