我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike

水上樂園,唔係而家啲00後可以想像到
當年點會
蝗蟲文化係千禧後先開始出現

我當年中一有個新移民同學
佢屋企好撚窮,但係就教佢要窮得有骨氣
唔可以拎綜緩,佢老豆之後仲要交通意外走埋佢老母一個人返兩份工
試過我哋見佢食唔飽請佢食飯,返屋企佢俾老母打到仆街
佢啱啱嚟香港果時連26個英文字都唔撚記得,自己惡補英文去到CE拎C,去到最後入埋cu識埋而加個老婆

當年嘅大陸人會因為嚟咗香港而積極融入香港文化,大家冇代溝
而加就算鳩數啦,祥龍圍邨直程冇人識講廣東話
呢個節目幾好睇
俾華富塊南區海景靚地起公屋
懷柔返啲窮華人...共狗?錢錢錢錢錢錢錢錢錢錢錢
OK師兄
我都唔係想講英制就一定好,我本來都對香港水準有信心。前提係教改呢啲政策都仲係港英培訓出來嘅行政官搞出來

但你睇下近兩屆政府?一齊政治掛帥。隔離有個post話澳門政府啲空缺都變成大陸人優先……之後會變成點……我真係無辧法樂觀

逃犯條例過埋,個社會會換血更加快
lm
講番只係頭三張相係 CWB, Wanchai

都唔係咩富裕地方,我屋企就係依家Sogo對面。記得日日朝早6,7點返學等校巴,屋企樓下會有好多報檔同早餐車賣腸粉賣粢飯豆漿。
個陣嘅新移民
同依家嘅新移民真係兩種人黎
以前係學廣東話
依家叫人講普通話
啱呀屌 唔可以獨善其身
銅鑼灣灣仔西營盤都窮架唔同而家
因為而加啲新移民係落嚟蠶食香港啲資源
細個大約中學年代,每班都會有一至兩個新移民,通常佢地係最單純讚書最叻頭幾個,除左英文。
我地變老坑前起碼有廿年同佢玩
新移民,以前嗰啲有好多係好嘅,因為64前其實大陸啲人未思想改造,嗰時嚟到又唔好嘅新移民係個人本身唔好,唔係因為係大陸嚟嘅新移民
好撚灰
心態冇變係有難度,雖然你呢一刻未必會明
一出嚟做野,二到由你窮做到叫有個錢,再加上身份地位同圈子。
廿年後 有地位又唔係企係高牆嘅一邊先最難。
就因為八十年代嘅係活史書,一定要發揮功用,多啲留意啲嘢,記住佢,同埋多啲講返出嚟,唔想後代唔認識我哋香港人嘅歷史,就要主動啲,多啲,講返啲嘢出嚟俾佢地聽,唔好等代溝大咗先嚟講都聽唔入耳
樓主我大你七年,屋企算中產,但係都睇到眼濕濕,已經返唔到以前.............
我份人好仆街,錢定情操?我揀後者
因為就算窮都會見到希望,以前真係會有向上流嘅機會
開心本身好簡單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞